Το μυστικό της αντιγήρανσης μετρά χιλιάδες χρόνια, έχει πολλαπλά οφέλη και δεν κοστίζει

Το μυστικό της αντιγήρανσης μετρά χιλιάδες χρόνια, έχει πολλαπλά οφέλη και δεν κοστίζει
Pexels

Η άσκηση που βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες και το άγχος -και μπορεί να καθυστερήσει ή να επιβραδύνει το ρυθμό της κυτταρικής γήρανσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω προϊόντων ομορφιάς. Αυτό είναι γνωστό ανά τους αιώνες.

Το κεφάλαιο της αντιγήρανσης

Σε πιο πρόσφατα νέα τώρα και ένας γιατρός ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει ένα κομβικής σημασίας σύμμαχο στη μάχη για να παραμείνουμε υγιείς και όμορφοι καθώς γερνάμε -και το οποίο υπάρχει εδώ και χιλιετίες. Ειδικότερα, ο Δρ Michael Mosley έχει εμβαθύνει σε έρευνες που υποδηλώνουν ότι η γιόγκα όχι μόνο ενισχύει τη δύναμη και την ευλυγισία, αλλά επίσης βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες και το άγχος -και θα μπορούσε ακόμη και να «καθυστερήσει ή να επιβραδύνει το ρυθμό της κυτταρικής γήρανσης».

Το κεφάλαιο γιόγκα

Στο πλαίσιο του podcast Just One Thing του BBC, ο Dr Mosley διερεύνησε την ιστορία και τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία. Η γιόγκα ασκείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, αλλά απέκτησε παγκόσμια δημοτικότητα μόλις τον 19ο αιώνα, όταν οι φωτογραφίες επέτρεψαν την εύκολη κοινοποίηση των διαφόρων κινήσεων και στάσεων σε όλο τον κόσμο. Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα, πέντε γνωστές παραλλαγές ξεχωρίζουν: Vinyasa, Astanga, Hatha, Iyengar και Hot Yoga.

Ιδού τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν «ζωντανά όνειρα» (και δεν είναι μόνα αυτά που νομίζεις)

Ο Dr Mosley επικεντρώθηκε στη Hatha yoga αποκαλύπτοντας τα εκπληκτικά αποτελέσματα. Όπως είπε: «Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική για το σώμα και το μυαλό που μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη και την ευελιξία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πρακτικών γιόγκα, αλλά γενικά περιλαμβάνει σωματικές στάσεις, έλεγχο της αναπνοής και διαλογισμό. Η τακτική εξάσκηση έχει δείξει ότι μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, και κάποιες συναρπαστικές νέες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να σας ωφελήσει ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο».

«Υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες που δείχνουν ότι η τακτική γιόγκα μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, και επίσης η γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει με τα κίνητρα και να σας ωθήσει σε άλλους τομείς δραστηριότητας. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η παρέμβαση νου-σώματος συνοδεύεται πραγματικά από ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία».

Μια γερμανική μελέτη το 2018 οργάνωσε τρεις ομάδες ανθρώπων που για 10 εβδομάδες είτε έκαναν γιόγκα, είτε συμμετείχαν σε αθλήματα, είτε δεν έκαναν τίποτα. Οι σαρώσεις εγκεφάλου διαπίστωσαν σημαντική αύξηση της πυκνότητας της φαιάς ουσίας του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Τι ισχυρίζεται διάσημος health influencer

Σε μια άλλη πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017, οι συμμετέχοντες με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα ασχολήθηκε με τη γιόγκα, ενώ η άλλη ομάδα μελέτησε την ιστορία της γιόγκα για 90 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα επί οκτώ εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 60% της ομάδας της γιόγκα δεν είχε πλέον κλινική κατάθλιψη μετά τη δοκιμαστική περίοδο, ενώ στην ομάδα που απλώς μελέτησε την ιστορία υπήρξε βελτίωση μόνο κατά 10%.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες και να ρυθμίσει την αντίδραση του σώματός μας στο στρες. Το NHS μάλιστα την υποστηρίζει, λέγοντας πως είναι μια από τις σημαντικότερες πρακτικές που μπορεί να κάνει κανείς: «Η γιόγκα εστιάζει στη δύναμη, την ευελιξία και την αναπνοή για να ενισχύσει τη σωματική και ψυχική ευεξία. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τακτική εξάσκηση της γιόγκα βοηθά τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, πόνους (συμπεριλαμβανομένου του πόνου στη μέση), κατάθλιψη και άγχος».

Ο Δρ Mosley πρόσθεσε: «Αυτές οι επιδράσεις, μαζί με τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από την επίδραση της γιόγκα στο άγχος και την κατάθλιψη. Η γιόγκα μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μιτοχονδριακή μας λειτουργία. Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές μονάδες ενέργειας που ζουν μέσα στα κύτταρά μας και μας παρέχουν ενέργεια. Όσο καλύτερα λειτουργούν, τόσο καλύτερα λειτουργείτε».

Εντυπωσιακές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Εκτός από τον Δρ Mosley μίλησε με και η καθηγήτρια Rima Dada, από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών All India Institute of Medical Sciences στο Νέο Δελχί. Η ίδια εξήγησε: «Τα μιτοχόνδρια είναι οι ατμομηχανές των κυττάρων, οπότε παράγουν ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) που είναι ενέργεια».

«Καθώς τα μιτοχόνδρια τείνουν να συσσωρεύουν μεταλλάξεις και παραλλαγές, παράγουν λιγότερο ΑΤΡ και αυτό είναι στην πραγματικότητα η αιτία της λειτουργικής παρακμής των ιστών και έτσι αρχίζουμε να γερνάμε. Μέσα από τις μελέτες μας, διαπιστώσαμε ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ακεραιότητα των μιτοχονδρίων καθώς και την ακεραιότητα του πυρηνικού DNA».

«Αν βελτιωθεί η ακεραιότητα των μιτοχονδρίων, παράγεται περισσότερο ΑΤΡ, περισσότερη ενέργεια και έτσι μπορείτε να επιβραδύνετε τη λειτουργική παρακμή των ιστών. Αν μπορούμε να βελτιώσουμε τη μιτοχονδριακή ακεραιότητα, να μειώσουμε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, να ενισχύσουμε τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τη γιόγκα, μπορούμε στην πραγματικότητα να καθυστερήσουμε ή να επιβραδύνουμε το ρυθμό της κυτταρικής γήρανσης, μειώνοντας έτσι τη βιολογική μας ηλικία».

pexels-cottonbro-4327133.jpg