Το να κάθεσαι όλη μέρα μπορεί όντως να σε βλάψει; Όχι αν πίνεις καφέ κι αυτός είναι ο λόγος

Pexels

Αν κάθεσαι πολλές ώρες τη μέρα στο γραφείο, αν το γυμναστήριο δεν σε βλέπει συχνά και αν τα αθλητικά σου βρίσκονται περισσότερο στη ντουλάπα παρά στα πόδια σου, τότε πιες καφέ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο καφές μπορεί να σε σώσει από την καθιστική ζωή και ναι, είναι τόσο τέλειο όσο ακούγεται.

Ο καφές μπορεί να σε κάνει χαρούμενη κι ευτυχισμένη. Ο καφές μπορεί να σε ξυπνήσει. Ο καφές μπορεί να σου δώσει το boost που χρειάζεσαι μες τη μέρα. Ο καφές, ο καφές, ο καφές...

Ο καφές μπορεί να σε σώσει και από την καθιστική ζωή. Το ήξερες;

Παίρνεις κάθε μέρα από συνήθεια τον καφέ σου. Τον έχεις στη δουλειά για να σε κινητοποιεί και να σου δίνει δύναμη. Και πράγματι, νιώθεις μια αλλαγή με το που πίνεις τις πρώτες γουλιές καφέ. Ξαφνικά ξυπνάς και μπορείς να συνεννοηθείς καλύτερα με τους γύρω σου. Νιώθεις πως δεν πρόκειται για ένα απλό ρόφημα, αλλά για μια δόση ευτυχίας μες τη μέρα σου. Και ναι, είναι.

Το αγαπημένο σου πρωινό - κι όχι μόνο ρόφημα μπορεί να σου προσφέρει πολλά, αλλά αυτό που προκαλεί ο καφές στην καθιστική ζωή δεν μπορούσες σίγουρα να το φανταστείς.

Μπορεί ο καφές να κάνει καλό στην υγεία και πιο συγκεκριμένα στην καθιστική ζωή; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση και είναι πολύ πιο θετική απ’ ό,τι φανταζόσουν.

Πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει την καθιστική ζωή;

Ακούς συνεχώς να λένε πως το να κάθεσαι όλη μέρα δεν κάνει καλό. Ναι, είναι αλήθεια. Η δουλειά στο γραφείο δεν είναι και το καλύτερο, αν δεν ακολουθεί στη συνέχεια μια σωματική άσκηση που θα σε... κουνήσει.

Η καθιστική ζωή θεωρείται απειλή για την υγεία, αλλά δεν μπορείς να υποσχεθείς ότι κάθε μέρα θα έχεις τον χρόνο να ασκείσαι. Οι υποχρεώσεις συχνά σε «καταπίνουν», η καθημερινότητα έχει πολλές απαιτήσεις, το ίδιο και το σπίτι σου. Και μπορεί να προσπαθείς μανιωδώς να βρεις μια λύση, όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τα κιλά σου, αλλά οι επιστήμονες τώρα σου δίνουν μια διαφορετική ιδέα που σίγουρα δεν είχε σκεφτεί. Ο καφές.

Το αγαπημένο σου ρόφημα μπορεί να σε σώσει από την καθιστική ζωή και σίγουρα είναι κάτι που ποτέ δεν είχες φανταστεί.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως «το να κάθεσαι είναι το νέο κάπνισμα» και μπορεί αυτό να ακούγεται τρομακτικό, αλλά όντως τα δεδομένα είναι ανησυχητικά. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 112% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 147%. Και φυσικά το προσδόκιμο ζωής για αυτούς που κάθονται πολλές ώρες την ημέρα είναι πιο χαμηλό απ’ ό,τι αυτών που ασκούνται.

Η ακριβής ώρα που πρέπει να πίνεις καφέ το πρωί - και δεν είναι μόλις ξυπνάς

Είναι ο καφές αρκετά θαυματουργός για να τα αποτρέψει όλα αυτά;

Το ερώτημα ουσιαστικά είναι πώς μπορεί ο καφές να βοηθήσει στην πρόληψη όλων των παραπάνω. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη εντελώς βέβαιοι, αλλά μια μεγάλη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ περισσότερου καφέ και λιγότερων αρνητικών επιπτώσεων που σχετίζονται με το υπερβολικό καθισιό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες καφέ περισσότερων από 10.000 ανθρώπων για 13 χρόνια και διαπίστωσαν ότι αυτοί που έπιναν τακτικά καφέ παρόλο που κάθονταν για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα είχαν 1,58 φορές λιγότερες πιθανότητες να υποστούν τις παραπάνω επιπτώσεις από όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Είναι σαν η συνήθεια του να πίνουν καφέ να ακύρωνε την απόλυτη σωματική αδράνεια που είχαν.

Αν και έχουν υπάρξει εικασίες σχετικά με τα αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, κανείς δεν έχει ακόμη κατανοήσει πώς ή γιατί ο καφές έχει αυτά τα αποτελέσματα. Αλλά αυτά τα πρώτα αποτελέσματα έχουν σαφώς ενθουσιάσει τους επιστήμονες.

«Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να διερευνηθεί αυτή η θαυματουργή σύνδεση», κατέληξαν οι ερευνητές.

Μπορεί ο καφές να σε βοηθήσει να παραμείνεις στα κιλά σου;

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση καφέ με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο καφές μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να διατηρηθείς σε φόρμα.

«Ο μέσος άνθρωπος συνήθως παίρνει βάρος καθώς μεγαλώνει -περίπου ένα κιλό ανά έτος μέχρι τη μέση ηλικία- αλλά οι λάτρεις της κατανάλωσης καφέ φαίνεται να εμφανίζουν λιγότερη αύξηση βάρους λόγω ηλικίας», ανέφερε το Scientific American, υπογραμμίζοντας νέα έρευνα που δείχνει ότι η καφεΐνη φαίνεται να επιταχύνει ελαφρώς το μεταβολισμό.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health είναι, ωστόσο η πρώτη που συγκρίνει τις θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ μεταξύ ανθρώπων με περισσότερη και λιγότερο καθιστική ζωή.

Απώλεια βάρους με έναν έξτρα καφέ την ημέρα; Μία νέα θεωρία ανατρέπει δεδομένα

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρασυρθείς.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν πρέπει να σε κάνουν να πάρεις τα πάνω σου, να πίνεις συνεχώς καφέ και να ξεχάσεις τι πάει να πει σωματική άσκηση. Πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί και με περισσότερες μελέτες και ενδείξεις η σχέση καφέ και καθιστικής ζωής, μην ξεχνάς πως όλα χρειάζονται με μέτρο. Αν αγαπάς τον καφέ και θες το πρωί να πίνεις το εσπρεσάκι σου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα «κόψεις» τη συνδρομή στο γυμναστήριο.

Άλλωστε, ο υπερβολικός καφές τη μέρα δεν είναι καλός. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο και περισσότερο άγχος. Όλα με μέτρο, λοιπόν, αλλά τουλάχιστον η επίδραση που έχει ο καφές στην καθιστική ζωή είναι πλέον κάπως θετική.

https://www.tiktok.com/@sasha_fuks/video/7296441860220849440
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης