Η viral τάση στο TikTok που αφορά το πρωινό μας προκαλεί ερωτήματα

Pexels

Η τάση του «βαλκανικού πρωινού» έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να μοιράζονται βίντεο με τους εαυτούς τους να απολαμβάνουν ωμά ή παστά λαχανικά, αλλαντικά και τυριά.

Από το να αποθηκεύουμε σωστά τα προϊόντα μας μέχρι το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πιούμε νερό, το TikTok είναι γεμάτο με ιδιόμορφες μαγειρικές συμβουλές, όλες σχεδιασμένες για να βελτιώσουν τα γεύματά μας, να μειώσουν το χρόνο στην κουζίνα ή να μας κάνουν πιο υγιείς.

Η τελευταία διατροφική μόδα που σαρώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το «βαλκανικό πρωινό», χάρη σε ένα βίντεο που κοινοποίησε ο χρήστης του TikTok @.dayi_. Φαντάσου ένα πιάτο πρωινού γεμάτο με τυρί, ψωμί και ολόκληρα ωμά λαχανικά όπως πιπεριές και ντομάτες.

Άλλοι λάτρεις του TikTok αγκάλιασαν γρήγορα την τάση, δημοσιεύοντας βίντεο με τους εαυτούς τους να τρώνε ωμά ή τουρσί λαχανικά, αλλαντικά και τυρί. Κάποιοι μάλιστα συνδύασαν το πρωινό τους με ντιπ όπως το Ajvar, ένα καρύκευμα με κόκκινη πιπεριά αγαπητό στα Βαλκάνια.

Το να κάθεσαι όλη μέρα μπορεί όντως να σε βλάψει; Όχι αν πίνεις καφέ κι αυτός είναι ο λόγος

https://www.tiktok.com/@gafourakrz/video/7414889603611495713

Ωστόσο, η τάση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κατοίκους των Βαλκανίων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι αυθεντική, ενώ άλλοι επιμένουν ότι είναι ένα συνηθισμένο πρωινό στα σπίτια τους.

Η νέα διατροφική μόδα που σαρώνει το TikTok, το «βαλκανικό πρωινό», έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ενώ κάποιοι το θεωρούν ένα τυπικό βαλκανικό πρωινό, άλλοι εκφράζουν ανησυχίες για την υγεία.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ο χρήστης του TikTok @theplantslant προειδοποιεί για πιθανά πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και δυσφορία. Ο Jamie Maitland, διατροφολόγος, συμφωνεί, τονίζοντας ότι η απότομη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να επιβαρύνει το στομάχι.

Το κεφάλαιο κρύο ντους και γιατί αποτελεί αναζωογονητικό «σοκ» για το σώμα και το πνεύμα

Η Maitland συστήνει την επιλογή ποιοτικών συστατικών και την αποφυγή πρόσθετης ζάχαρης στα τουρσιά. Επισημαίνει επίσης ότι οι ωμές πιπεριές και τα αγγούρια περιέχουν λεκτίνες, ουσίες που μπορεί να βλάψουν το έντερο, και συμβουλεύει το ξεφλούδισμα και την αφαίρεση των σπόρων.

Επιπλέον, η Maitland δεν συνιστά το «βαλκανικό πρωινό» ως μια θρεπτική επιλογή, καθώς το επεξεργασμένο ψωμί μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της ινσουλίνης. Προειδοποιεί επίσης για τα αλλαντικά του εμπορίου λόγω των κρυμμένων σακχάρων και προτείνει σπιτικές εναλλακτικές.

Ενώ το «βαλκανικό πρωινό» μπορεί να φαίνεται ελκυστικό, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία. Η ισορροπημένη διατροφή και η προσεκτική επιλογή συστατικών είναι κρίσιμες για την ευεξία μας.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης