Το κεφάλαιο κρύο ντους και γιατί αποτελεί αναζωογονητικό «σοκ» για το σώμα και το πνεύμα

Το κεφάλαιο κρύο ντους και γιατί αποτελεί αναζωογονητικό «σοκ» για το σώμα και το πνεύμα
Pixabay

Ας τολμήσουμε να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να αγκαλιάσουμε την αναζωογονητική δύναμη του κρύου ντους, πάντα με σύνεση και σεβασμό στις ανάγκες του σώματός μας.

Αναμφίβολα, το κρύο ντους ή μπάνιο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας. Από την τόνωση της διάθεσης και την ενίσχυση του μεταβολισμού μέχρι τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η έκθεση στο κρύο νερό μοιάζει με ένα φυσικό ελιξίριο ευεξίας.

Ωστόσο, το ερώτημα που συχνά βασανίζει όσους τολμούν αυτή την παγωμένη πρόκληση είναι: πόση ώρα πρέπει να αντέξουμε κάτω από το κρύο νερό για να απολαύσουμε τα οφέλη του;

Ο νευροεπιστήμονας Andrew Huberman, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στο κρύο μέσω ενός φίλου του, μοιράζεται τη σοφία του.

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα (και ποιο το δημοφιλές ποτό που θα σε βοηθάει)

Τα οφέλη του κρύου ντους

Ο Huberman εξηγεί ότι τα κρύα ντους πυροδοτούν την απελευθέρωση μιας σειράς νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη, που μας χαρίζουν μια αίσθηση ευφορίας και εγρήγορσης. Ενώ η επίδρασή τους στον μεταβολισμό μπορεί να είναι περιορισμένη, η θετική επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση είναι αναμφισβήτητη.

Πόσο να μείνετε κάτω από το κρύο νερό;

Ο Huberman συμβουλεύει να μένουμε στο κρύο νερό για το ελάχιστο δυνατό χρόνο που απαιτείται για να νιώσουμε τα οφέλη του, δηλαδή την εγρήγορση και την ενέργεια. Η υπερβολική έκθεση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία του φίλου του.

Βρείτε το δικό σας ρυθμό

Ο Huberman προτείνει να ξεκινήσετε με μικρότερες «βουτιές» στο κρύο, ίσως ενάμισι λεπτό, και σταδιακά να αυξάνετε το χρόνο καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται. Το κλειδί είναι να ακούτε το σώμα σας και να μην το πιέζετε πέρα από τα όριά του.

Το κρύο ντους ως μια μικρή καθημερινή νίκη

Συμπερασματικά, ο Huberman τονίζει ότι η έκθεση στο κρύο νερό, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική και μακράς διάρκειας αύξηση των νευροδιαβιβαστών που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπέροχα. Είναι μια μικρή καθημερινή πρόκληση που μπορεί να μας χαρίσει μια μεγάλη ψυχική ώθηση.

Ας τολμήσουμε λοιπόν να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να αγκαλιάσουμε την αναζωογονητική δύναμη του κρύου ντους, πάντα με σύνεση και σεβασμό στις ανάγκες του σώματός μας.

Καλοκαιράκι και ύπνος με βρεγμένα μαλλιά; Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς;

woman-465577_1280.jpg