Εβελίνα Παπούλια, Αφροδίτη Λιάντου: Πώς μία open σχέση προωθεί τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Εβελίνα Παπούλια, Αφροδίτη Λιάντου: Πώς μία open σχέση προωθεί τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ξεκινώντας τον ανοιχτό διάλογο με τις κόρες μας.

Σε κάθε τέτοιο άρθρο που έχει στον τίτλο του τις λέξεις «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», θα έπρεπε να ξεκινάμε λέγοντας ότι το σεξ είναι μέρος της ζωής μας, μέρος της συναισθηματικής και σωματικής μας εξέλιξης και γι’ αυτό οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό, δεν θα έπρεπε να είναι άβολη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, θα ξεκινήσουμε με τη σχέση μητέρας και κόρης και τον ρόλο που παίζει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Βλέπεις, πολλές φορές, ως μητέρες, από την ανάγκη μας -και την υπερβολική αγάπη- να τα μάθουμε όλα στις κόρες μας, ξεχνάμε εμείς οι ίδιες. Ξεχνάμε τι κάναμε στην ηλικία τους, ξεχνάμε όλα εκείνα που θέλαμε να γνωρίζουμε πριν γίνουμε μαμάδες και «ντύνουμε» οποιαδήποτε συζήτηση περί σεξ με το «πέπλο» της ντροπής. Μήπως ήρθε η ώρα, όμως, να τους μιλήσουμε για το σεξ, χωρίς ντροπές, ταμπού και αμηχανίες, για το καλό τους; Όπως πραγματικά οφείλουμε. Ούτως ή άλλως, για όλα υπάρχει πρώτη φορά.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε και εμείς εδώ. Διότι θέλουμε να ξεκινήσουμε να «σπάμε» τα ταμπού που στέκονται εμπόδιο στον ανοιχτό διάλογο με τις «πρωταγωνίστριες» της ζωής μας. Τα «πώς», τα «πότε» και τα «γιατί» σκεφτήκαμε να τα μάθουμε από την Εβελίνα Παπούλια και την Αφροδίτη Λιάντου. Μητέρα και κόρη συναντιούνται στο δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Για Όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex, για να συζητήσουν με την κλινική ψυχολόγο Άννα Καλανδαράκη πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν μία οικογένεια με ανοιχτόμυαλη προσέγγιση. Πάμε να δούμε πώς θα γίνουμε και εμείς λίγο πιο… Open minded;

Ξεκινώντας τον ανοιχτό διάλογο με τις κόρες μας

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το timing που κάνουμε λόγο περί ταμπού στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Διότι ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του vidcast «Για Όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex «χτίζει» το κατάλληλο έδαφος για να ξεκινήσουμε τον ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά μας περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα τίθενται στο επίκεντρο ζητήματα που θεωρούνται «ταμπού» και η Εβελίνα Παπούλια με την κόρη της Αφροδίτη Λιάντου μάς κάνουν να καταλάβουμε πως «Είναι μέσα στη ροή της ζωής, η ερωτική ζωή γι’ αυτό και θα έπρεπε να θεωρείται φυσικό και όχι πονηρό», όπως δηλώνει η πρώτη.

Μην νομίζεις, ερωτήματα όπως «Τώρα με ποιον να το συζητήσω;», «Με τη μαμά ή τις κολλητές;», «Ποιος θα με καταλάβει καλύτερα;» και «Πρέπει να μου τα πει όλα; Μήπως πρέπει να κρατήσω κάποια όρια;» έπαιζαν (και παίζουν) στο μυαλό κόρης και μητέρας αντίστοιχα. Ωστόσο, φαίνεται πως τα «ζύγισαν» τόσο καλά, με αποτέλεσμα να μπορούν να επικοινωνούν και να μην νιώθουν ότι το κομμάτι της ερωτικής επαφής της σχέσης είναι ντροπή. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να θέσουμε ως παράδειγμα την ανοιχτόμυαλη σχέση τους και να βαδίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση: Αυτήν που θα καταρρίψει κάθε ταμπού περί σεξ, προωθώντας τον ανοιχτό διάλογο με τα δικά μας παιδιά.

«Δεν αγωνιώ, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη»

«Εμένα μου έκανε καλό που ήμουνα σε μία πιο open minded οικογένεια, open minded όμως με ρομαντικά πλαίσια, δηλαδή με όρια σωστά, μετά απλά τα θεωρείς φυσιολογικά αυτά τα πράγματα, δεν ήταν κάτι το οποίο μιλάγαμε, οπότε με έναν τρόπο έμαθα και αυτό, να σέβομαι τον εαυτό μου και να λέω ότι “όχι δεν θέλω”», όπως δηλώνει η Αφροδίτη στο δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Για Όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex. Και πράγματι, το να μεγαλώνει το παιδί σε μία ανοιχτόμυαλη οικογένεια, στην οποία «Η βασική αρχή, τουλάχιστον στο δικό μας το σπίτι, ήταν να θέλουμε», σύμφωνα με την Εβελίνα, παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι δύο τους -Εβελίνα Παπούλια, Αφροδίτη Λιάντου- δεν ήταν φίλες και μάλιστα στην Εβελίνα άρεσε να διατηρεί τον ρόλο της μητέρας, για να μην ξεπερνιούνται τα όρια. Ωστόσο, «Δεν υπήρχε ταμπού και δεν υπάρχει, εξακολουθεί να μην υπάρχει, σε τίποτα το οποίο θεωρείται φυσιολογικό για τα δικά μας τα μυαλά», όπως ισχυρίζεται. Έκανε συζητήσεις με την κόρη της πολύ πριν ξεκινήσει η ερωτική της ζωή και πάντα πίστευε (και πιστεύει) στον σεβασμό στο ανθρώπινο κομμάτι. Έτσι, μεγάλωσε και την κόρη της.

Σήμερα, η Αφροδίτη θεωρεί «ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό: Ότι πρέπει να σέβεσαι τον εαυτό σου και το σώμα σου», υποστηρίζοντας την οπτική της μητέρας της «ότι σ ’αγαπώ, με προστατεύω και σε προστατεύω». Και με όλα τα παραπάνω, μπορούμε να αντιληφθούμε πως η Εβελίνα ήταν μία μητέρα που δεν έκανε πολλές ερωτήσεις αλλά είχε γνώση της κατάστασης συνολικά. Μήπως, λοιπόν, αυτό είναι το «κλειδί» για έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά μας;

Η εφηβεία είναι μία αναπτυξιακή φάση που «δημιουργεί» στα παιδιά πολλά ερωτήματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό, ως γονείς, να μιλάμε ανοιχτά. Ακολουθώντας, λοιπόν, το παράδειγμα της σχέσης της Εβελίνας Παπούλια με την κόρη Αφροδίτη Λιάντου, όπως παρουσιάζεται στο δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Για Όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex -διαθέσιμο στο Youtube και στο Spotify- και έχοντας πάντα «σύμμαχό» μας την εταιρεία Durex, γνωστή για τη συμβολή της στην προώθηση της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς και υγείας, μπορούμε να σπάσουμε τα ταμπού περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.