Δύο πεντανόστιμες συνταγές από την Barilla

Δύο πεντανόστιμες συνταγές από την Barilla

ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα):

• 1 πακέτο Παστίτσιο Barilla
• 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
• 400 γρ. σάλτσα Basilico Barilla
• 1 καρότο τριμμένο
• 6 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 σκελίδα σκόρδο
• μια πρέζα κανέλα και μπαχάρι
• 2 φλ. κεφαλοτύρι
• 180γρ. τριμμένη γραβιέρα
• αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

• 1 λίτρο γάλα
• 2 κ.σ. βούτυρο
• 4 κ.σ. αλεύρι
• λίγο μοσχοκάρυδο
• 1 αυγό
• αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Αφού μαραθούν προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς. Βάζουμε στον κιμά τη σάλτσα ντομάτας, το καρότο, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Βράζουμε τα ζυμαρικά Barilla σε αρκετό αλατισμένο νερό και όταν είναι al dente τα σουρώνουμε.
Στρώνουμε τα μισά σε ένα μέτριο ταψί και από πάνω πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα της γραβιέρας. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά, τα τελευταία ζυμαρικά και το υπόλοιπο τυρί.

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο για να λιώσει και σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς πάνω από δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και δουλεύουμε με το σύρμα για να μη κολλήσει η κρέμα, μέχρι να πήξει, περίπου 6 - 7 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αυγό και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ τα ζυμαρικά, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Κοφτό μακαρονάκι Barilla με καραμελωμένο χταπόδι στην γάστρα και φρέσκο κρεμμυδάκι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 12 λεπτά
Χρόνος ψησίματος στην γάστρα: 55 λεπτά με 1 ώρα
Άτομα: 4

Υλικά

400 γρ. Κοφτό Barilla
1.200 γρ. χταπόδι
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
400 γρ. σάλτσα τομάτας
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί
500 ml ζωμό λαχανικών
5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε το χταπόδι για 12 λεπτά με ένα ποτήρι νερό και στην συνέχεια το σουρώνετε και το κόβετε σε κομμάτια. Σοτάρετε το χταπόδι μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά. Σβήνετε με το γλυκό κόκκινο κρασί, προσθέτετε την σάλτσα τομάτας, τον ζωμό λαχανικών και τη ρίγανη και ανακατεύετε. Τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μία γάστρα, σκεπάζετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 55 με 60 λεπτά. Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά και σουρώνετε.

Στο τελευταίο 15λεπτό προσθέτετε στο χταπόδι τα μισοβρασμένα ζυμαρικά, ανακατεύετε καλά και το ξαναβάζετε στο φούρνο μέχρι να είναι έτοιμο το Κοφτό.