Καλαμαράκια με ρύζι και σπανάκι
Και που λες, είχαμε – κάτι μήνες πριν- σπείρει στο περιβολάκι μας, σπανάκι. Κι άντε κι αυτή την εβδομάδα θα σκάσει μύτη... κι άντε την άλλη εβδομάδα θα σκάσει μύτη... πουθενά το σπανάκι. Είπα να το ξεχάσω και να μην ξαναασχοληθώ, να το πάρω απόφαση πως φέτος στο περιβολάκι μας σπανάκι γιοκ. Ώσπου μια μέρα κι εκεί που έκοβα φρέσκα κρεμμυδάκια για να βάλω στη σαλάτα μου, τσουπ...να σου και βλέπω κάτι να πρασινίζει στον διάδρομο με την ένδειξη «σπανάκι».
«Καλά πάμε» σκέφτηκα. «Υπομονή»! Κι άλλες, πολλές βδομάδες πέρασαν ώσπου ήρθε εκείνη η μέρα που το σπανάκι ήταν έτοιμο για μάζεμα. Τώρα μην φανταστείς και τίποτα ποσότητες. Ίσα ίσα βγήκαν δύο πιάτα. Κάτι πήγε στραβά φέτος, τι να σου πω (εικονίδιο σκέψης μαζί με εικονίδιο απορίας) Την επόμενη μέρα, η κόρη μου ζητούσε καλαμαράκια τηγανιτά. Είναι από τα αγαπημένα της.
Εγώ πάλι ήθελα κάτι λιγότερο τηγανιτό, κάπως πιο γευστικό, κάπως πιο ιδιαίτερο. Είχα πεθυμήσει η αλήθεια, καλαμαράκια –γεμιστά όμως- κι είχα πεθυμήσει και σπανακόρυζο. Κάπως το ένα έφερε το άλλο, κάτι τηλέφωνα χτυπούσαν διαρκώς, έχασα λίγο την σειρά μου και ξαφνικά αποφάσισα να τα βάλω όλα στη κατσαρόλα, καλαμάρια και ρύζι και να κάνω ένα τύπου «καλαμαράκια με ρύζι και σπανάκι, αλλά όχι γεμιστά ούτε σπανακόρυζο». Τρέλα καταλαβαίνεις!
Και μου βγήκε αυτό εδώ το φαγάκι, που δεν είναι και τόσο μπελαλίδικο, με την έννοια κάτσε να γεμίσεις ένα ένα τα καλαμαράκια. Τα ρίχνεις όλα (με την σειρά τους βέβαια) στη κατσαρόλα και σε λιγότερο από 30 λεπτά έχεις ένα φαγάκι, νόστιμο, μοσχομυρωδάτο, μούρλια.
Για αυτό, αν θέλεις κι εσύ να το κάνεις έτσι δες εδώ τι θα χρειαστείς:
1 κιλό καλαμαράκια
350 γρ ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ γλ πελτέ ντομάτας
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι – πιπέρι
2 ποτήρια ζεστό νερό
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
ελαιόλαδο
Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και τα σοτάρεις σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτεις τα καλαμαράκια, το ρύζι, τον πελτέ και το ξύσμα λεμονιού και φέρνεις τα υλικά μια δυο βόλτες απαλές. Σβήνεις με το κρασί, αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το χλιαρό νερό, σκεπάζεις και σιγοβράζεις το φαγάκι σου για 20 περίπου λεπτά. Ελέγχεις και προσθέτεις νερό αν χρειαστεί (πάντα ζεστό για να μην κόψεις τη βράση). Έλεγξε το χρόνο γιατί το ρύζι είναι προτιμότερο να κρατάει λίγο αλλά να μην είναι και τελείως σκληρό. Πέντε λεπτά πριν σβήσεις την φωτιά προσθέτεις τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο.
«Και το σπανάκι; Που κολλάει το σπανάκι Mamatsita;» μπορεί και να σκεφτείς. Το σπανάκι το σοτάρισα καλά να πιει τα νεράκια του, του έριξα αλατάκι και λεμονάκι και το άπλωσα όμορφα όμορφα στο πιάτο μου για να υποδεχτεί τα καλαμαράκια με το ρύζι. Μα ξέρεις τι νόστιμο κι ελαφρύ που ήταν; Δοκίμασε το ρίχνοντας έξτρα λεμονάκι αλλά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο σερβίρισμα.
Με αγάπη
Mamatsita