Tα πιο νόστιμα και εξωτικά κεφτεδάκια από την MamaTsita
Ο ανιψιός μου ο Χάρης είναι ο ανιψιός νούμερο 2 από τα 3 ανίψια μου από την μεριά της αδελφής μου.
Μεγάλωσε, σπούδασε, πήγε φαντάρος και γύρισε. Αυτό το «και γύρισε» τον βρήκε ως επαναπατριζόμενο (9 μήνες στην Κύπρο ήταν βλέπεις αυτοί) κοντά στο σπίτι μου για τις τελευταίες 10 ημέρες πριν το απολυτήριο του.
Ξέρεις αυτό το... «απολύομαι και τρελαίνομαι» που λέει και το γνωστό τραγουδάκι.
Έχουμε λοιπόν μεγάλη χαρά οικογενειακώς, καθώς το ... «παιδί» έρχεται να μας δει και για αυτό πρέπει να ετοιμάσω κάτι ιδιαίτερο για φαγητό.
Τι να ετοιμάσω όμως που τα δικά μου παιδιά, έχουν μέρες που μου ζητάνε κεφτεδάκια κι όπως μου ανακοίνωσαν εκείνο το πρωί...
- «Μαμά τέλος, σήμερα φτιάχνεις κεφτεδάκια!!!»
Μα κεφτεδάκια να ταΐσω το «επαναπατριζόμενο»;! Δεν μου πήγαινε.
Η μέρα απαιτούσε κάτι πιο... ιδιαίτερο.
Θυμόμουν πολύ καλά πως του Χάρη του άρεσαν πολύ οι γλυκόξινες, εξωτικές γεύσεις με ανανάδες και τέτοια.
- Κι αν κάνω τα κεφτεδάκια λίγο διαφορετικά, λίγο πιο... εξωτικά; Αναρωτήθηκα!
Το γλομπάκι της ιδέας άναψε πάνω από το κεφάλι μου, φόρεσα την ποδίτσα μου, έβγαλα τον κιμά από το ψυγείο, έπιασα και τον Del Monte ανανά -σε σιρόπι με γεύση τζίντζερ παρακαλώ- από το ντουλάπι και ξεκίνησα.
Μέσα σε λίγη ώρα είχα με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια.
Κεφτεδάκια που μοσχοβολούσαν από τα μυρωδικά και γαργάλαγαν τις μύτες των παιδιών μου και μια γλυκόξινη σάλτσα ανανά που ξετρέλανε το φανταράκι και σύντομα «καλό πολίτη», ανιψιό μου!
Η συνταγή άρεσε σε όλους κι έτσι όλοι χαρούμενοι, όλοι ικανοποιημένοι!!!
Κι αν θέλεις να την δοκιμάσεις κι εσύ κοίτα να δεις τι θα χρειαστείς
για τα κεφτεδάκια
1 κιλό κιμά (½ μοσχαρίσιο ½ χοιρινό)
4-5 παξιμάδια αλεσμένα στο μούλτι (εγώ χρησιμοποίησα ολικής άλεσης)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
1 ½ κ γλ δυόσμο (αν έχεις φρέσκο ακόμη καλύτερα)
1 ½ κ γλ κάρι
1 ½ κ γλ πάπρικα γλυκιά
1 κ γλ κύμινο
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί, ζυμώνεις καλά τον κιμά και πλάθεις κεφτεδάκια.
Τα αλευρώνεις απαλά και τα τηγανίζεις για μερικά λεπτά ίσα να ροδίσουν.
Δεν τα τηγανίζεις όπως θα έκανες με τα κλασσικά κεφτεδάκια, γιατί στη συνέχεια θα τα βάλεις στην κατσαρόλα με την σάλτσα ανανά.
Κι ερχόμαστε στην σάλτσα!
Θα χρειαστείς
4 κ σ ηλιέλαιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ γλ κόλιανδρο
½ κ γλ κάρι
αλάτι
2 κ σ μουστάρδα
1 κ σ βαλσαμικό εσπεριδοειδών
1 κουτί Del Monte ανανάς σε κομμάτια σε σιρόπι με γεύση τζίντζερ
½ κούπα χλιαρό νερό
φρέσκα φυλλαράκια δυόσμο
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι τύπου γουόκ, σοτάρεις στο ηλιέλαιο το κρεμμύδι. Μόλις καραμελώσει προσθέτεις τα μπαχαρικά (κόλιανδρο, κάρι), την μουστάρδα και το βαλσαμικό εσπεριδοειδών. Από το κουτί του ανανά ρίχνεις σε πρώτη φάση μόνο το σιρόπι με γεύση τζίντζερ. Προσθέτεις το νερό, σκεπάζεις το σκεύος και αφήνεις την σάλτσα να πάρει μια βράση. Μόλις η σάλτσα βράζει προσθέτεις τα κεφτεδάκια. Χαμηλώνεις τη φωτιά κι αφήνεις το φαγητό να σιγοβράσει για ακόμη 5 λεπτά περίπου. Τώρα θέλεις η σάλτσα σου να δέσει. Μόλις δέσει η σάλτσα, προσθέτεις τα κομματάκια ανανά και τα φυλλαράκια δυόσμο και σβήνεις τη φωτιά.