Λαζάνια στον φούρνο με λαχανικά: Ένας κύβος δίνει έξτρα γεύση σε ένα πιάτο γεμάτο χρωματιστά υλικά
Τα πιο νόστιμα λαζάνια λαχανικών έχουν πολλά χρώματα και σούπερ γεύση.
Υπάρχουν μερικά φαγητά που μυρίζουν σπίτι (αυτό που μεγαλώσαμε) και ας είμαστε χιλιόμετρα μακριά του. Φαγητά που όταν τα ετοιμάζεις σου έρχονται εικόνες από κάποιες Κυριακές του φθινοπώρου που ήσουν μικρή και έβλεπες τη μαμά -ή τον μπαμπά, γιατί όχι;- να κάνει την κουζίνα να μοιάζει με κήπο για να ετοιμάσει ένα φαγητό που τρώγεται υπέροχα ζεστό. Δεν ξέρουμε αν κατάλαβες ότι μιλάμε για τα λαζάνια στον φούρνο με λαχανικά αλλά, σε κάθε περίπτωση, ας ρίξουμε νωρίς το… πιάτο στο τραπέζι.
Σήμερα μπορεί να μην είμαστε παιδιά, αλλά όταν ετοιμάζουμε αυτό το φαγητό αισθανόμαστε λίγο σαν (μικροί) ζωγράφοι -τα λαχανικά είναι τα χρώματά μας και το ταψί του φούρνου γίνεται ο καμβάς μας. Και έχουμε βρει και μια συνταγή που δίνει αυτήν την τελική «πινελιά» που κάνει το «έργο» μας να ξεχωρίζει.
Τα πιο νόστιμα λαζάνια λαχανικών έχουν πολλά χρώματα και σούπερ γεύση
Η αλήθεια είναι πως αγαπάμε τα λαζάνια με λαχανικά, όχι μόνο γιατί μας γυρνάνε πίσω σε εκείνα τα χρόνια που μας απασχολούσε μόνο το πότε θα παίξουμε (στην αυλή, τον κήπο, τον δρόμο ή το σχολείο, δεν έχει σημασία), αλλά και γιατί δεν είναι… απαιτητικά. Η ετοιμασία αυτού του πιάτου είναι απλή και αφήνει πολλά περιθώρια για συνδυασμούς λαχανικών (φαντασία να έχουμε), ενώ τα περιθώρια λάθους είναι μηδενικά. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα συστατικό που εγγυάται την αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος. Έχουμε και λέμε, τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:
- 2 κίτρινες ή κόκκινες πιπεριές, σε κυβάκια
- 1 κολοκυθάκι, σε κυβάκια
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, σε κυβάκια
- 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κ.σ. ρίγανη
- 1 Knorr Κλασικό Κύβο Λαχανικών
- 200ml/7fl oz κρύο νερό
- 12 φύλλα λαζάνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού φροντίζουμε να έχουμε:
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
- 750 ml πλήρες γάλα
- 125 γραβιέρα τριμμένη
Έξτρα: 75 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
Μέχρι να κόψουμε τα λαχανικά μας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Έπειτα, βάζουμε τις πιπεριές, το κολοκυθάκι και τη γλυκοπατάτα σε ένα μεγάλο ταψί, περιχύνουμε με δύο κουταλιές της σούπας λάδι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε απαλά το κρεμμύδι για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Έπειτα, προσθέτουμε το μπούκοβο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε και, στη συνέχεια, σειρά έχουν οι ντομάτες, η ρίγανη και ο Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών. Περιχύνουμε με το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Πάμε τώρα να φτιάξουμε τη σάλτσα τυριού που θα «δέσει» αρμονικά με τα λαχανικά μας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το γάλα. Χτυπάμε συνεχώς με ένα μεγάλο μεταλλικό σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει λεία η σάλτσα. Έπειτα, ρίχνουμε και τη γραβιέρα μας και ανακατεύουμε.
Η ώρα περνάει και έρχεται η στιγμή να βγάλουμε τα λαχανικά από τον φούρνο να τα προσθέσουμε στη σάλτσα ντομάτας. Αφού γίνει αυτό, λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ, στρώνουμε 6 λαζάνια ωμά και καλύπτουμε με το μείγμα λαχανικών. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για δύο στρώσεις. Στην τελευταία στρώση, απλώνουμε τη σάλτσα τυριού με το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών και την τριμμένη μοτσαρέλα.
Πλέον είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην απόλαυση. Καλύπτουμε με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο το πυρέξ μας και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις περάσουν, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο στον φούρνο για 10-15 λεπτά ακόμα.
Τώρα μάλιστα, είμαστε έτοιμες να βγάλουμε τα λαζάνια με τα λαχανικά από τον φούρνο και να κάνουμε αυτό που περιμέναμε τόση ώρα. Παίρνουμε σπάτουλα (αν έχουμε), βγάζουμε πιάτο, το γεμίζουμε με το φαγητό μας και… απολαμβάνουμε. Καλή μας όρεξη!