Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια σαν της γιαγιάς αλλά ακόμα καλύτερο (ναι, έχουμε τον τρόπο)
Πολλές από εμάς σκέφτονται «οκ, μια κόκκινη σάλτσα είναι μια κόκκινη σάλτσα, classic».
Είναι γεγονός πως όσο μεγαλώνουμε τόσο μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με άλλες κουζίνες. Όταν έχουμε συνηθίσει στις ίδιες και τις ίδιες γεύσεις, λογικό είναι να θέλουμε να δίνουμε χώρο στην κουζίνα (και, εχμ, το στομάχι μας) για νέες γεύσεις, περισσότερο ή λιγότερο εξωτικές. Υπάρχουν, όμως, κάποια φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε και πάντα θα επιστρέφουμε σε αυτά, (και) γιατί τα έχουμε συνδυάσει με αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ένα από αυτά είναι το μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, αυτό το πιάτο με την αχνιστή, πηχτή κόκκινη σάλτσα που είναι βγαλμένο από τα χειμωνιάτικα κυριακάτικα τραπέζια που έκανε η γιαγιά. Ένα πιάτο, δηλαδή, που «μυρίζει» παράδοση αλλά μπορούμε να το αναβαθμίσουμε -και έχουμε τη συνταγή για αυτό.
Πιο νόστιμη σάλτσα, πιο νόστιμο μοσχαράκι
Πολλές από εμάς σκέφτονται «οκ, μια κόκκινη σάλτσα είναι μια κόκκινη σάλτσα, classic». Και γιατί να μην προσθέσουμε και ένα ακόμα υλικό για να μην είναι τόσο classic, αλλά πιο «πλούσια» γευστικά; Και επειδή είμαστε σίγουρες ότι δεν θες να σε κρατάμε σε αγωνία, πάμε να δούμε τη συνταγή. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
- 1,2 κιλό μοσχάρι από σπάλα, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 1200 γρ. νερό
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 Knorr Κλασικό Κύβο για Βοδινό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
- 1 πακέτο μακαρόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αρχικά, πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του μοσχαριού και το στεγνώνουμε ταμπονάροντάς τα με χαρτί κουζίνας. Έπειτα, βάζουμε να «κάψει» πολύ καλά μια μεγάλη κατσαρόλα όπου προσθέτουμε το λάδι και το μοσχάρι. Ροδίζουμε τα κομμάτια από κάθε μεριά χωρίς να τα στριμώξουμε στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε πιάτο.
Το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και να χαμηλώσουμε τη φωτιά για να σοτάρουμε ανακατεύοντας με μια κουτάλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 1 λεπτό.
Ακολουθεί η στιγμή να μεταφέρουμε και πάλι το μοσχάρι στην κατσαρόλα και να προσθέσουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, το νερό και τον Knorr Κλασικό Κύβο για Βοδινό για ένα έξτρα layer γεύσης. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ½ ώρα.
Πλέον, το μόνο που μένει, είναι να προσθέσουμε τα μακαρόνια ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο έξτρα νερό). Αφαιρούμε το φαγητό και - voilà- σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και πιπέρι.
Αφού δοκιμάσεις και εσύ αυτήν τη συνταγή, μάλλον θα πεις ότι η υφή της σάλτσας και η συνολική γεύση είναι ένα κλικ καλύτερη από αυτήν που είχες συνηθίσει από το κοκκινιστό μοσχαράκι της γιαγιάς σου. Σχεδόν ιεροσυλία, αλλά ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη που έκανε αυτήν τη σκέψη.