Barbie: Τα 5 απλά «μαθήματα» που μας θύμισε η ταινία
Ναι, είναι ζήτημα γυναικείας ενδυνάμωσης.
Με τη φρενίτιδα Barbie να έχει κατακτήσει τον πλανήτη και να συνεχίζεται ακόμη, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε πως είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει όχι μόνο τη μόδα, τα trends και όσα αρέσουν στα κορίτσια σήμερα, αλλά και σε ένα βαθύτερο βαθμό, τη συλλογική σκέψη.
Είτε είσαι από εκείνες που αναγνωρίζουν τη Barbie ως ένα γυναικείο μανιφέστο που ενδυναμώνει τις γυναίκες είτε αντίθετα, θεωρείς πως, καθώς όλα έγιναν υπό την επίβλεψη των ισχυρών του Hollywood και της Mattel, η ουσία, πρακτικά, χάνεται, δεν μπορείς να παραβλέψεις πως η ταινία όντως περνά μηνύματα. Μόνο και μόνο η τεράστια απήχηση είναι αρκετή για να συμφωνήσουμε πως μπορούμε από το έργο της Γκρέτα Γκεργουιγκ να κρατήσουμε επτά απλά «μαθήματα» που πιθανώς γνωρίζαμε ήδη, αλλά μας θύμισε με μια πολύ διασκεδαστική ευκαιρία.
Μάθημα #1: Μην αφήνεις έναν άντρα να σε καθορίζει
«Κάθε ημέρα της Barbie είναι τέλεια, αλλά οι μέρες του Κεν γίνονται τέλειες μόνο αν τον κοιτάξει η Barbie, ακούγεται να λέει στην ταινία η αφηγήτρια (με τη φωνή της Έλεν Μίρεν). Δεν μπορείς να αρνηθείς πως ακόμα και σήμερα, πολλές γυναίκες περιμένουν τον «άντρα της ζωής τους» για να νιώσουν ολοκληρωμένες. Οι άντρες πρέπει να μας κοιτάζουν, να μας αγαπούν, να μας δίνουν αξία με την προσοχή τους. Στη Barbieland, ισχύει το αντίστροφο: Ο Κεν και όλοι οι Κεν της ταινίας ζουν για τη Barbie και είναι φανερό πως είναι αξιολύπητοι γι’ αυτόν τον λόγο. Έχεις ήδη καταλάβει τι σημαίνει να μπαίνεις στον ρόλο του Κεν, στην αληθινή ζωή, έτσι;
Μάθημα #2: Η πατριαρχία είναι χειρότερη από όσο πιστεύουμε
«Ο πραγματικός κόσμος έχει χαλάσει για πάντα και μη αναστρέψιμα», ακούγεται να λέει απογοητευμένη η Barbie (Μάργκοτ Ρόμπι), μετά από τη σύντομη εμπειρία της από τον κόσμο μας: Την παρενοχλούν λεκτικά και σωματικά, τα λόγια της δεν έχουν καμία σημασία σε σχέση με το παρουσιαστικό της και όταν μοιράζεται τις σκέψεις της με τον Κεν, αυτός ξαφνικά αισθάνεται πως είναι στην κορυφή του κόσμου: Ένας άντρας στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως υπήρξαν περιστατικά γυναικών που έκλαιγαν στις κινηματογραφικές αίθουσες στη σκηνή αυτή, συνειδητοποιώντας την πικρή αλήθεια της.
Μάθημα #3: Η Ουτοπία δεν είναι ο κόσμος των αντρών
«Όλες, στραφείτε στη διπλανή σας Barbie και πείτε της πόσο την αγαπάτε. Κάντε τις φιλοφρονήσεις», λέει η Barbie Πρόεδρος (Issa Rae) και τα λόγια της αποκτούν ουσία, όταν σκεφτούμε πως δεν αρκεί η συμπερίληψη για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, να γίνει Ουτοπία. Η Barbie μας θυμίζει πως δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικά αν δεν αρχίσουμε να εκτιμάμε πραγματικά η μία την άλλη, ώστε να δημιουργήσουμε τον κόσμο από την αρχή – όχι να συμπεριληφθούμε ισότιμα στον κόσμο των αντρών.
Μάθημα #4: Το να καταπιέζεις τους άλλους ή ακόμα και να τους αγνοείς, έχει συνέπειες
«Πώς σου φαίνεται; Δεν είναι καθόλου ωραίο, έτσι δεν είναι;», ακούμε τον Κεν να λέει, καθώς οι ρόλοι αντιστρέφονται και η Barbie βρίσκεται να ζει την εμπειρία του. Η οργή και η θλίψη, η απογοήτευση και όσα εκφράζει ο Ράιαν Γκόσλινγκ εκείνη τη στιγμή είναι όλα όσα νιώθουν οι απανταχού καταπιεσμένοι που κάποια στιγμή ξεσπούν – κι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί. είναι τα συναισθήματα The rage and sorrow and desperation that brings Ken to hiss these words into Barbie’s ear is an ominous reminder to all those who would disregard or oppress another human being. You can only hold onto power for so long until you suffer the consequences of your unchecked privilege.
Μάθημα #5: Μην αφήνεις ποτέ κανέναν να σε βάζει σε κουτάκια
Μία από τις εμβληματικότερες ατάκες της ταινίας ακούγεται από τα χείλη του προέδρου της Mattel: “No one rests until this doll is back in the box!”, που σημαίνει «Μην σταματήσει κανείς μέχρι αυτή η κούκλα να ξαναμπεί στο κουτί της». Κανείς, ποτέ και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να σε βάλλει σε κανένα κουτί για να καθίσεις ήσυχη, να σου βάλει καμία ετικέτα που εκείνος διαλέγει, να σε πείσει να παίξεις τον ρόλο που θέλει εκείνος. Αν μπορεί να το καταφέρει η Barbie, μπορούμε όλες μας, έτσι δεν είναι;