Ποιο ήταν Το Κορίτσι από τη Γερμανία;
Το ταξίδι των καταραμένων, μία από τις συγκλονιστικές ιστορίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου
Υπάρχουν κάποια βιβλία που έχουν τη μαγική δύναμη να μας ταξιδεύουν και να μας
κάνουν να βιώνουμε πανανθρώπινα και έντονα συναισθήματα σε όποια εποχή και αν ζούμε, όπου κι αν ζούμε.
Αυτό συνέβη όταν διαβάσαμε το νέο βιβλίο του Armando Lucas Correa, «Το κορίτσι από τη Γερμανία», ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έχει ως πρωταγωνίστριες δύο νεαρά κορίτσια.
«Το κορίτσι από τη Γερμανία» μας ταξιδεύει πίσω στη ναζιστική Γερμανία του 1939 και στην τραγική ιστορία των Εβραίων προσφύγων επιβατών του ατμόπλοιου Σεντ Λούις, του πλοίου των «καταραμένων», ενώ παράλληλα μας μεταφέρει και στη Νέα Υόρκη του 2014. Το κορίτσι από τη Γερμανία δεν είναι απλώς ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Δεν στέκεται μόνο σε οδυνηρά γεγονότα αλλά μας μιλά για τους ανθρώπους που ζουν την Ιστορία όταν αυτή γράφεται είτε το 1939 είτε το 2014.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους ο πόνος είναι πόνος, ο θάνατος θάνατος, το περιθώριο περιθώριο και η ξενιτιά ξενιτιά. Μας μιλά για καθέναν από αυτούς και καθένας τους είμαστε εμείς.
Από τη Γερμανία του 1939 στη Νέα Υόρκη του 2014
Το 1939 η μικρή Χάνα εγκατέλειψε μαζί με την οικογένειά της τη Γερμανία, προκειμένου να σωθεί από την εκκαθάριση των Εβραίων που είχε ήδη ξεκινήσει από τον Χίτλερ. Η μόνη της ελπίδα ήταν το ατμόπλοιο Σεντ Λούις το οποίο θα ταξίδευε για την Κούβα όπου οι επιβάτες θα διέμεναν προσωρινά ώσπου να έρθει η σειρά τους να μεταβούν στις ΗΠΑ και στον Καναδά με βίζες που είχαν ήδη προμηθευτεί. Το όνειρο της ελευθερίας έμοιαζε κοντινό για τους 937 Γερμανοεβραίους πρόσφυγες που επέβαιναν στο Σεντ Λούις. Δυστυχώς, όμως, τα όνειρά τους διαψευστήκαν αφού τελικά, μόνο σε 30 επιβάτες του υπερωκεάνιου επετράπη η αποβίβαση στην Αβάνα. Στους υπόλοιπους απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ και στον Καναδά και το πλοίο επέστρεψε στην Ευρώπη.
Οι Εβραίοι επιβάτες του πλοίου μοιράστηκαν σε χώρες της χώρες της Ευρώπης και μόνο οι 287 που έγιναν δεκτοί από τη Μεγάλη Βρετανία παρέμειναν ασφαλείς από τα δεινά του Παγκόσμιου Πολέμου. Οι υπόλοιποι εξολοθρεύτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από το ταξίδι του Σεντ Λούις προς την Κούβα και τα χαρούμενα πρόσωπα των επιβατών ή ρίχνοντας μια ματιά στα έγγραφα με τις υπογραφές τους, δεν μπορείς παρά να νιώσεις απέραντη θλίψη και θυμό.
Όταν ένα βιβλίο σου «μιλά» για την αγάπη, τη δύναμη και την ελπίδα
Κι αν το 1939 φαντάζει μακρινό σε εσένα, τότε θα αναθεωρήσεις, διαβάζοντας την παράλληλη ιστορία της Άννας, της δεύτερης βασικής ηρωίδας του βιβλίου, που μας μας μεταφέρει στο 2014. Η Άννα, η οποία έχασε τον πατέρα της στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μαθαίνει ότι το παρελθόν της είναι περισσότερο περίπλοκο από όσο πίστευε. Όλα αλλάζουν για εκείνη όταν μια άγνωστη συγγενής από την Κούβα της στέλνει ένα παράξενο δέμα. Τη λένε Χάνα και είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η νεαρή Άννα το πιο συγκλονιστικό ταξίδι της ζωής της.
Μάθε περισσότερα για Το Κορίτσι από τη Γερμανία.
Διαβάζοντας «Το κορίτσι από τη Γερμανία» από τις εκδόσεις Διόπτρα, θα βιώσεις πολλά και έντονα συναισθήματα. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρουν σου και θα σε «ταξιδέψει» στο «χθες», το «σήμερα» και το «αύριο». Ο βασικός λόγος, όμως, που «κέρδισε» εμάς είναι ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για την αγάπη, τη δύναμη και την ελπίδα που πρέπει να υπάρχει ακόμη και στις πιο δύσκολες και εποχές. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι όπως λένε, η ιστορία επαναλαμβάνεται και στις δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε την πίστη και τη δύναμη που μόνο όσοι δοκιμάζονται σκληρά από τη μοίρα και την Ιστορία μπορούν να δείξουν.