Έξι λόγοι που το μπαλέτο είναι relevant και είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις τη μέρα σου

Γεωργία Βλαχοπούλου
Έξι λόγοι που το μπαλέτο είναι relevant και είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις τη μέρα σου

Αν κι εσύ βαριέσαι το γυμναστήριο αλλά θέλεις ψυχική και σωματική ευεξία το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ένα μάθημα μπαλέτου. Ναι μπορείς, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι!

Ζούμε σε μια εποχή που συνεχώς «τρέχουμε» για να τα προλάβουμε όλα, προσπαθώντας να διατηρούμε πάντα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Να είμαστε σωστοί στη δουλειά μας, να τρώμε σωστά, να κοιμόμαστε σωστά, να ασκούμαστε, να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να κάνουμε δραστηριότητες που μας αρέσουν και όλα αυτά μέσα στις 24 ώρες που έχει η κάθε μέρα.

Ακούγεται λίγο αδύνατο κι ίσως αυτός είναι ο λόγος που επιλέγεις απ' όλα αυτά να βγάλεις από το πρόγραμμα τη γυμναστική σου. Ειδικά αν δεν σου προσφέρει καμία χαρά αλλά μοιάζει με «βασανιστήριο».

Αν έχεις «κουραστεί» λοιπόν, με τα γυμναστήρια και το να τρέχεις σε έναν διάδρομο, χωρίς να φτάνεις κάπου και θέλεις να γυμναστείς αλλά με πιο fun και δημιουργικό τρόπο, τότε το μπαλέτο είναι αυτό που έψαχνες.

Επειδή άκουσα την σκέψη σου, μπαλέτο μπορεί να κάνει κανείς σε όποια ηλικία κι αν είναι. Όσο για τα οφέλη του συγκεκριμένου χορού είναι πολύ περισσότερα απ' όσα πίστευες τόσο για το σώμα σου όσο και για την ψυχική σου υγεία.

pexels-bianeyre-2821229.jpg

6 λόγοι που το μπαλέτο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις

Σωστή στάση σώματος

Για αρχή το μπαλέτο βοηθάει πολύ στο να έχουμε σωστή στάση στο σώμα μας. Ειδικά αν κάνεις δουλειά γραφείου τότε σίγουρα 1 ώρα μπαλέτο θα σε βοηθήσει να «τεντώσεις» το σώμα σου και να ξεπιαστείς από τις ώρες που κάθεσαι σε μια καρέκλα.

Ισορροπία

Με το μπαλέτο μπορείς να αποκτήσεις καλύτερη ισορροπία και να έχεις καλύτερο έλεγχο του κέντρου βάρους σου. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την γενικότερη ενδυνάμωση του σώματός σου.

Βελτιώνεται η συγκέντρωσή σου

Με το μπαλέτο μπορείς να βελτιώσεις και την συγκέντρωσή σου, αφού πρέπει να συγκεντρωθείς και να ταιριάξεις τις κινήσεις με τον ρυθμό. Όλη αυτή η διαδικασία οδηγεί στη γενικότερη βελτίωση των δεξιοτήτων συγκέντρωσής σου και της προσοχής.

Μειώνεται το στρες

Το μπαλέτο είναι η τέλεια θεραπεία για το άγχος, αφού βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες προάγουν την αίσθηση της ευεξίας και της ευτυχίας. Την ώρα που κάνεις μπαλέτο μπορείς να αφήσεις πίσω σου όλες τις αρνητικές σκέψεις και να επικεντρωθείς στο να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μέσα από τις κινήσεις σου.

Αυξάνει τη δημιουργικότητά σου

Το μπαλέτο μπορεί να σε βοηθήσει στο να αναπτύξεις και την δημιουργικότητά σου πέραν των παραπάνω. Ποια κίνηση θα ταίριαζε με το συγκεκριμένο τραγούδι που σου αρέσει; Άραγε μπορείς να χορέψεις μπαλέτο στον ρυθμό ενός ροκ κομματιού;

Ενισχύει την συναισθηματική σου ευεξία

Ο χορός ανέκαθεν ανέβαζε τη διάθεση σε όποιον επέλεγε να ασχοληθεί μαζί του. Το μπαλέτο λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στο να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σου και η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου κάθε φορά που ολοκληρώνεις επιτυχώς τις χορευτικές κινήσεις που σου έχει δείξει η δασκάλα ή ο δάσκαλος χορού. Παράλληλα, υπάρχει και κοινωνική αλληλεπίδραση, αφού σε ένα μάθημα μπαλέτου το πιθανότερο είναι να συναντήσεις πολλά ακόμα άτομα. Έτσι βελτιώνονται και οι κοινωνικές σου δεξιότητες και αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε ένα σύνολο.

1718366550223-365126306-pexels-2dreamersphoto-2345293.jpg

Γιατί είναι ωραίο να παρακολουθείς ταινίες και παραστάσεις που έχουν μέσα μπαλέτο;

Αν βέβαια, δεν σε έχω πείσει ακόμα να ξεκινήσεις το μπαλέτο να σου θυμίσω μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες, που αν δεν έχεις δει αξίζει να το κάνεις για να καταλάβεις πόσο σπουδαίος είναι ο συγκεκριμένος χορός.

Με πρώτη και καλύτερη το Billy Eliot, οι ταινίες που περιέχουν το μπαλέτο πάντα μας αρέσουν γιατί δείχνουν πως αν θέλεις κάτι πολύ μπορείς να το καταφέρεις. Σαφώς πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς χορούς - άλλωστε είναι η βάση για τους περισσότερους - και σίγουρα οι χορογραφίες που βλέπουμε σε ταινίες τέτοιου είδους είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές.

Παράλληλα, όπως στο Billy Eliot αλλά και στο Center Stage ή ακόμα και στα Step Up το μπαλέτο είναι μία μορφή τέχνης που όλους μπορεί να τους «χωρέσει» και να τους αγκαλιάσει, ανεξάρτητα από τη σωματική διάπλαση, την ηλικία ή το αν έχουν μακριά άκρα.

Το ίδιο θα διαπιστώσεις και με τις παραστάσεις μπαλέτου. Το πόσο συντονισμένοι είναι όλοι οι χορευτές χωρίς να φαίνεται ότι κάνουν κάποια μεγάλη προσπάθεια την ώρα που κάνουν πιρουέτες στον αέρα, το πόσο εναρμονισμένα τα κορμιά τους με την εξαιρετική μουσική μεγάλων συνθετών και το πόσο μαγικά σε βάζουν στον κόσμο της κάθε ιστορίας - χωρίς λόγια, μόνο με κινήσεις - είναι ο λόγος που αν παρακολουθήσεις μια τέτοια παράσταση θα είναι σαν να κάνεις ένα «δώρο» στην ψυχή σου.

Η πρόταση που έχουμε για σένα

Πάντως, αν θες να γνωρίσεις άμεσα τη μαγεία του μπαλέτου, εμείς σου προτείνουμε να δεις τη «Λίμνη των Κύκνων» με την αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι - ένα από τα καλύτερα και τα πιο δημοφιλή μπαλέτα όλων των εποχών - που έρχεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, με πρωταγωνιστές δύο μεγάλα ονόματα του χορού, τους Πρώτους Χορευτές του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου Iana Salenko και Dinu Tamazlacaru καθώς και το μπαλέτο από την Ιταλία Ρώμη, Romae Capital Ballet.

Η αριστουργηματική μουσική του Τσαϊκόφσκι και η η απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού θα μας παρασύρουν σε έναν ονειρικό κόσμο μέσα από τη Λίμνη Των Κύκνων, την πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό παραμυθένιο θέαμα στο κέντρο της πόλης, το αγαπημένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Vaslav Nijinsky, Rudolf Nureyev, Margot Fonteyn, Galina Ulanova, Tamara Toumanova, Sir Frederick Ashton.

Η Λίμνη των Κύκνων εξιστορεί την τρυφερή ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ θεωρείται ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.




Δευτέρα 22 Ιουλίου - Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Ωρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια από 30 ευρώ
Προπώληση: more.com


Πρόσβαση
* Η προσέγγιση με αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του θεάτρου για τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων θα επιτρέπεται μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένους, καθώς και για επιβίβαση/αποβίβαση ταξί.
Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει στους επισκέπτες δωρεάν μεταφορά με τη χρήση shuttle bus το οποίο θα πραγματοποιεί αναβάσεις στο Θέατρο από τις 19.00 έως τις 21.30 ξεκινώντας από την οδό Σαρανταπήχου.
Μετά το πέρας της συναυλίας, τo shuttle bus θα εξυπηρετεί την κατάβαση του κοινού από το θέατρο.
Προτεραιότητα θα έχουν ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικές ή άλλες δυσκολίες, έγκυοι.