Διεθνής Ημέρα Μουσικής και αυτά τα 15 αποφθέγματα αποδεικνύουν πως χωρίς μουσική όλα θα ήταν λάθος

Ανθή Μιμηγιάννη
Διεθνής Ημέρα Μουσικής και αυτά τα 15 αποφθέγματα αποδεικνύουν πως χωρίς μουσική όλα θα ήταν λάθος

Κατά τον Friedrich Nietzsche «Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν λάθος» ενώ κατά τον Bob Marley «Το καλό με τη μουσική είναι ότι όταν σε "χτυπήσει", δεν νιώθεις πόνο». Ό,τι και αν πεις, όμως, για τη μουσική με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που τιμάται, το σίγουρο είναι πως η σωστή μελωδία εκφράζει τα συναισθήματα καλύτερα από ό,τι οι λέξεις.

Από το αρχαιότερο μουσικό όργανο στον κόσμο -τον αυλό του Νεάντερταλ, που κατασκευάστηκε από τους Νεάντερταλ πριν από 60.000 χρόνια- μέχρι τα σημερινά μουσικά όργανα, η μουσική καταλαμβάνει σημαντικότατο μέρος της καθημερινότητάς μας. Εκτός, όμως, από ευχάριστη ακρόαση η μουσική αποτελεί μορφή έκφρασης. Ναι: η σωστή μελωδία εκφράζει τα συναισθήματα καλύτερα από ό,τι οι λέξεις και η μουσική ξεπερνά τα σύνορα.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που τιμάται σήμερα 21 Ιουνίου. Να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να «σπάσει» εμπόδια και σύνορα μέσω της μουσικής.

Ημέρα 404 Error: Η χιουμοριστική υπενθύμιση για να μην αφήσεις κανένα λάθΩς να σε ρίξει

Ουσιαστικά, η ημέρα αυτή αποτίει φόρο τιμής στους μουσικούς και τα διάφορα μουσικά στυλ που απολαμβάνουν και μοιράζονται άνθρωποι όλων των καταβολών, φέρνοντάς τους κοντά μέσω ενός κοινού συναισθήματος.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια έμφυτη κατανόηση της μουσικής

Αν και η μουσική νοημοσύνη ανήκει στη βεντάλια των κατηγοριών της ευφυΐας, όλοι έχουμε μια έμφυτη κατανόησή της. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να παίξουμε κάποιο όργανο ή ακόμα και να τραγουδήσουμε, με κάποιο τρόπο μπορούμε να συνδεθούμε με τους ρυθμούς και τις μελωδίες. Ακόμα και τα φυτά καταλαβαίνουν τη μουσική. Ήξερες ότι τείνουν να αναπτύσσονται γρηγορότερα μετά από μια γενναιόδωρη δόση κλασικής μουσικής; Κι όμως: Αυτό είναι αλήθεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ή Fête de la Musique, ξεκίνησε αρχικά στη Γαλλία, αλλά σήμερα αναδεικνύει την παγκόσμια απήχησή της. Σκοπός της είναι να κάνει τη μουσική πιο συμπεριληπτική και να ενθαρρύνει ανθρώπους διαφορετικών επιπέδων δεξιοτήτων να αλληλεπιδρούν πολύ περισσότερο με όλα τα είδη μελωδιών.

Οπωσδήποτε, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι επίσης μια ευκαιρία για τους μουσικούς να ενισχύσουν την παρουσία τους και να συνδεθούν με το κοινό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσο για τον λόγο που τιμάται τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους aka 21 Ιουνίου;

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να συμπέσει με το θερινό ηλιοστάσιο, μια ημέρα που συμβολίζει την τέλεια ισορροπία του φωτός και του σκότους. Χρησιμεύει ως μεταφορά για την αρμονία και την ενότητα που φέρνει η μουσική στη ζωή μας, υπερβαίνοντας τις διαφορές και καλλιεργώντας την αίσθηση της συντροφικότητας.

Το soundtrack της ζωής μας: 10 τραγούδια που μιλούν για την τρυφερή σχέση μπαμπά-κόρης

Για την ιστορία

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ξεκίνησε αρχικά από τη Γαλλία. Όταν ο Maurice Fleuret έγινε διευθυντής Μουσικής και Χορού στο Υπουργείο Πολιτισμού τον Οκτώβριο του 1981, εφάρμοσε την οπτική του στη μουσική πρακτική: «η μουσική παντού και η συναυλία πουθενά».

Σε μια μελέτη που συνέταξε το 1982 σχετικά με τις γαλλικές πολιτιστικές συνήθειες, ο Fleuret ανακάλυψε ότι ένας στους δύο ανθρώπους έπαιζε ένα μουσικό όργανο. Εμπνευσμένος από αυτό, άρχισε να σκέφτεται έναν τρόπο να φέρει τους ανθρώπους κοντά στους δρόμους με τη μουσική. Έτσι, το 1982 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η πρώτη Ημέρα της Μουσικής ή Fête de la Musique.

Η Fête de la Musique προώθησε τη μουσική με δύο τρόπους: ενθαρρύνοντας νέους και επαγγελματίες μουσικούς να εμφανίζονται στους δρόμους, διοργανώνοντας δωρεάν μουσικές συναυλίες, που κάλυπταν όλα τα είδη μουσικής, ώστε το κοινό να εκτίθεται σε νέα μουσική.

Με το σύνθημα Faites de la musique ("Φτιάξτε μουσική"), η επίσημη οργάνωση της Fête de la Musique στο Παρίσι υποστήριζε ότι οι συναυλίες έπρεπε να γίνονται δωρεάν για το κοινό και ότι οι καλλιτέχνες έπρεπε να παίζουν επίσης δωρεάν. Αυτό είχε ευρεία εφαρμογή και σε άλλες συμμετέχουσες πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ απέκτησε διεθνή δημοτικότητα, και τελικά γιορτάστηκε από περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα εξελίχθηκε για να γίνει τελικά World Day of Music, World Music Day, ή International Music Day.

15 αποφθέγματα σχετικά με τη μουσική που έχουν αφήσει ιστορία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσικής

"Θα έλεγα ότι η τζαζ είναι η δική μου γλώσσα".

- Έιμι Γουαϊνχάουζ

"Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν λάθος."

- Φρίντριχ Νίτσε

"Η μουσική είναι ένα ασφαλές είδος μαστούρας".

- Τζίμι Χέντριξ

"Το καλό με τη μουσική είναι ότι όταν σε χτυπάει, δεν αισθάνεσαι πόνο".

- Μπομπ Μάρλεϊ

"Η μουσική είναι η ισχυρότερη μορφή μαγείας".

- Μέριλυν Μάνσον

"Οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα εκεί για μένα, αλλά η μουσική ήταν πάντα εκεί".

- Τέιλορ Σουίφτ

"Η μουσική δεν βρίσκεται στις νότες, αλλά στη σιωπή ανάμεσα τους".

- Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

"Η μουσική μας αγγίζει συναισθηματικά, εκεί που οι λέξεις από μόνες τους δεν μπορούν".

- Τζόνι Ντεπ

"Η μουσική παράγει ένα είδος ευχαρίστησης που η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτήν".

- Κομφούκιος

"Αν δεν ήμουν φυσικός, μάλλον θα ήμουν μουσικός. Συχνά σκέφτομαι με μουσική. Ζω τις ονειροπολήσεις μου στη μουσική. Βλέπω τη ζωή μου με όρους μουσικής".

- Άλμπερτ Αϊνστάιν

"Η μουσική είναι η συντομογραφία του συναισθήματος".

- Λέων Τολστόι

"Η μουσική εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί και για το οποίο είναι αδύνατο να σιωπήσουμε".

- Βίκτωρ Ουγκώ

"Κάθε καλή μουσική μοιάζει με κάτι. Η καλή μουσική συγκινεί με τη μυστηριώδη ομοιότητά της με τα αντικείμενα και τα συναισθήματα που την παρακίνησαν".

- Ζαν Κοκτώ

"Μου αρέσει κάθε αντίδραση που μπορώ να έχω με τη μουσική μου. Οτιδήποτε μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν".

- Τζιμ Μόρισον

"Η μουσική είναι ένας ηθικός νόμος. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο μυαλό, πτήση στη φαντασία και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και στα πάντα".

- Πλάτων