Η συναυλία «δήλωση» των Φριντζήλα - Μυστακίδη στο Θέατρο Βράχων έκανε τούτο τον κόσμο λίγο καλύτερο
Ο Δημήτρης Μυστακίδης και η Μάρθα Φριντζήλα
© Kostas Scrom
Οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια συναυλία «δήλωση» -με πολλές αναγνώσεις- και με κύριο χαρακτηριστικό το χιούμορ, σε μια εποχή που το έχουμε όσο ποτέ ανάγκη προκειμένου να επιβιώσουμε σε καταστάσεις με φόντο το θέατρο του παραλόγου.
Το ραντεβού είχε δοθεί στο Θέατρο Βράχων εδώ και αρκετές εβδομάδες και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: θα είμαστε όλοι εκεί. Και πράγματι, η μοναδική μουσική βραδιά στις 7 Σεπτεμβρίου στην οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους Μάρθα Φριντζήλα και Δημήτρη Μυστακίδη ξανά μαζί συνοδευόμενους από τις μπάντες τους μάς έκανε να ανυπομονούμε για «εκείνη» την επόμενη φορά.
Μετά από μια σειρά προσωπικών εμφανίσεων και συμμετοχών σε διάφορα μουσικά γεγονότα, οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια συναυλία «δήλωση» με πολλές αναγνώσεις αλλά με κύριο χαρακτηριστικό το χιούμορ σε μια εποχή που το έχουμε όσο ποτέ ανάγκη -προκειμένου να επιβιώσουμε σε καταστάσεις με φόντο το θέατρο του παραλόγου.
Το reunion των Oasis σημαίνει επανένωση μιας ολόκληρης γενιάς οπότε «σβήνεται» η τιμή εισιτηρίου
Ευθυγραμμισμένοι και σε απόλυτη συμφωνία πως η κοινή αγάπη τους για τη μουσική μπορεί να σώσει και να ενώσει τον κόσμο, οι δύο καλλιτέχνες έχουν πάντα στόχο να κάνουν το κοινό μια παρέα δημιουργώντας τη γνωστή αίσθηση συλλογικότητας και γιορτής που τους διακρίνει.
Η συναυλία ξεκίνησε με την Μάρθα Φριντζήλα -η οποία με τη χαρακτηριστική της βεντάλια, ερμήνευσε μερικά από τα πιο αγαπημένα της τραγούδια, συνοδευόμενη από τους εξαιρετικούς μουσικούς της Kubara Project.
«Εγώ δεν πάω Μέγαρο» σε μια ξεχωριστή εναλλακτική διασκευή και η βραδιά συνεχίστηκε με την Περσεφόνη του Θανάση (μουσική - στίχοι Θ. Παπακωσταντίνου), το Νερό στη Βάρκα του Ορέστη (μουσική - στίχοι Ο. Ντάντος) το Ρώτα του Δημήτρη (μουσική - στίχοι Δ. Μητσοτάκης).
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Μυστακίδης ανέβηκε στη σκηνή με την μπάντα του για να μοιράσει κάποιες από τις επιτυχίες που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού που τον ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Το «Βουνό με βουνό» τελικά έσμιξε και δεν υπήρξε «Παράξενη κοπέλα» που δεν εκτίμησε τη δυναμική αλλά αθόρυβη (άρα πιο ισχυρή) παρουσία του επί σκηνής. Με το χιούμορ και την αμεσότητά του, ο Δημήτρης κατάφερε να αλληλεπιδράσει μοναδικά με το κοινό και να το παρασύρει σε ένα υπέροχο νοσταλγικό μουσικό ταξίδι.
Το «Don't Look Back in Anger» έγινε πράξη και το reunion των Oasis σχολιάστηκε έτσι όπως έπρεπε
Κατά τη διάρκεια όλης της βραδιάς είδαμε φυσικά και τους δύο καλλιτέχνες να ερμηνεύουν μαζί τραγούδια από το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αλλά και αγαπημένα τραγούδια άλλων δημιουργών με διάθεση πάντα στις παύσεις τους να αυτοσαρκάζονται και αλληλοσατιρίζονται.
Παύσεις που συμπεριέλαβαν, όμως, και αφηγήσεις από όμορφες ιστορίες από τραγούδια -και πώς αυτά τα τραγούδια από μύθους και αλήθειες δημιουργηθήκαν.
«Τράβα μπρος»
Πέρα από τη μουσική, η συναυλία αυτή είχε σαφέστατα πολύ βαθύτερο νόημα. Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Δημήτρης Μυστακίδης έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Μέσα από την τέχνη τους, μας υπενθύμισαν τη δύναμη της μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους, να θεραπεύει τις πληγές και να μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Τα αντιπολεμικά μηνύματα από το κοινό συγχρονίζονταν με τη φιλοσοφία των ερμηνευτών των οποίων τα μηνύματα έκαναν «θόρυβο» τόσο μέσα από τους στίχους και τις ατάκες όσο και μέσα από τις στιγμές της σιωπής που παρακολουθούσαν τον κόσμο να υψώνει (κυριολεκτικά) σημαία ζητώντας δικαιοσύνη και ειρήνη για εγκλήματα που πράττονται κατά της ανθρωπότητας.
«Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα», «Παιδιά του Πειραιά», «Τράβα μπρος», σε όσα έρθουν και όσα πάνε και η καλλιτεχνική τους χημεία ξύπνησε συναισθήματα στον κόσμο που έχει ανάγκη να εκφραστεί μέσα και από κλασικά τραγούδια τα οποία ως διασκευές «κρύβουν» τη δύναμη που μπορεί να κάνει η ψυχολογία της φωνής και της ερμηνείας. Κάτι το οποίο η Μάρθα διδάσκει πάρα πολύ καλά.
Είναι βέβαιο ότι τέτοιες μουσικές συναντήσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης και υπενθυμίζουν τη δύναμη της τέχνης που μπορεί να σώσει τον κόσμο. Τη δύναμη που μεταμορφώνει και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Μάρθα και Δημήτρης δεν απογοήτευσαν, αφού παρουσίασαν αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά και από καρδιάς: ένα πρόγραμμα γεμάτο χιούμορ, ενέργεια, μηνύματα. Ένα πρόγραμμα με κοινό στόχο να αγγίξουν τις καρδιές του κοινού και να τους προσφέρουν μια βραδιά που θα τους μείνει αξέχαστη.
Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να κάνουν στον απόλυτο βαθμό στο κατάμεστο Θέατρο Βράχων «εκείνο» το βράδυ του Σαββάτου (7/9).
Δύο καλλιτέχνες που δεν διστάζουν να υψώσουν τη φωνή τους και την τέχνη τους σαν λάβαρο μέσα σε δύσκολους καιρούς
Η Μάρθα Φριντζήλα είναι μια πολυσχιδής καλλιτέχνης με πλούσια και ποικίλη πορεία. Έχει αφήσει το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι, το θέατρο και τη σκηνοθεσία, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει στην εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών όπου μεταξύ άλλων διδάσκει φωνητική και ψυχολογία της φωνής σε ηθοποιούς, τραγουδιστές, εργαστήρια και θεατρικές ομάδες. Η συνεργασία της με σημαντικούς καλλιτέχνες και η παρουσία της σε μεγάλες μουσικές σκηνές την καθιστούν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης, καταξιωμένος Έλληνας τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας, έχει αφήσει το στίγμα του στη μουσική σκηνή με τις ευαίσθητες συνθέσεις του και τις σημαντικές συνεργασίες του, όπως με τον Νίκο Παπάζογλου και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Το στυλ του δεν περιορίζεται αυστηρά στα παραδοσιακά πλαίσια, αλλά ενσωματώνει και στοιχεία από το ρεμπέτικο, το έντεχνο ακόμα και την κλασική μουσική. Εκτός από την ερμηνεία και τη σύνθεση, ο Μυστακίδης έχει συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης μέσω της διδασκαλίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο, της έκδοσης βιβλίων μουσικής θεωρίας και της αναβίωσης της λαϊκής κιθάρας.
Ο Μιχάλης Ρακιντζής στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 18/9 με guest star τον Χαριτοδιπλωμένο