La vie en Roland - Garros... ή αλλιώς η προσπάθεια να χωρέσω μία μαγική εμπειρία σε ένα κείμενο
Μία ανυποψίαστη δημοσιογράφιος μεταφέρει με ειλικρίνεια όσα έζησε στο κορυφαίο τουρνουά τένις
«Ασχολήθηκα με την ζαχαροπλαστική για να μπορώ να μοιράζομαι τα γλυκά μου», μας είπε η Alixe Bornon, pastry chef και Ambassador της Lavazza ένα ζεστό-ειδυλλιακό θα έλεγα- απόγευμα στο village του Roland - Garros στο μαγευτικό Παρίσι! Και τώρα είναι λογικό να αναρωτηθείς: Πώς μπορούν να χωρέσουν στην ίδια πρόταση τα γλυκά, η Lavazza και το τένις (το Παρίσι είναι πάντα επίκαιρο ούτως ή άλλως). Tα πράγματα είναι πολύ απλά και σίγουρα πολύ πιο εντυπωσιακά σε σχέση με αυτά που μπορεί να φανταζόσουν (και σε σχέση με αυτά που εγώ φανταζόμουν).
Το request που έφτασε στο γραφείο, δύο περίπου μήνες πριν, εκ μέρους της Lavazza ήταν σαφές και αφορούσε σε ένα μεγάλο Gastronomy Event στο πλαίσιο του Grand Slam στο Roland - Garros, του μεγάλου τουρνουά τένις. Ναι, όπως καταλαβαίνεις, βρέθηκα μία ανάσα από τους Nadal, Federer, Djokovic, Halep και φυσικά τα δικά μας τα παιδιά, τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκαρη.
Η Lavazza, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ παγκοσμίως και η μόνη εταιρεία τροφίμων και ποτών που συνεργάζεται με τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam που λαμβάνουν χώρα ετησίως- μας έκανε δώρο-γιατί μόνο ως δώρο μπορώ να το δω-τρεις σχεδόν ημέρες, στο μαγευτικό Παρίσι, και εξασφάλισε την παρουσία μας στην τρίτη ημέρα του τουρνουά. Την αλήθεια μου θα την πω: Πολλά από τένις δεν γνωρίζω-εκτός σαφώς από τα βασικά- αν και ομολογουμένως η ένταση και ο ρυθμός σε συνεπαίρνει σε τέτοιο βαθμό που οι παλμοί σου «ανεβαίνουν» ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθείς. Ευτυχώς, είχα πάντα τους συναδέλφους μου-όλοι μας από μία διαφορετική χώρα-οι οποίοι όχι μόνο λάτρευαν το τένις-οι περισσότεροι τον Nadal όπως με πληροφόρησαν-αλλά ήταν και πρόθυμοι να μου εξηγήσουν τι συμβαίνει μέσα στο terrain-υπέροχοι πραγματικά-.
Η πρώτη μέρα-ουσιαστικά βραδιά-ήταν γεμάτη υπέροχες γεύσεις και πολύ καλό κρασί, μιας και φιλοξενηθήκαμε στο εστιατόριο NEVA απολαμβάνοντας το άκρως γαλλικό μενού της chef Béatriz Gonzalez ambassador της Lavazza. Χωρίς να είμαι φαν του medium-rare, εντάξει στην Ελλλάδα ζούμε, οφείλω να παραδεχτώ ότι όλα ήταν τόσο νόστιμα και γευστικά που το καλοψημένο από εδώ και πέρα το καταργώ! Όσο για το άφθονο και φίνο κρασί, είχα τον συνάδελφο από την Δανία, Espen, να με συμβουλεύει για το ποια ετικέτα ταιριάζει με το κάθε πιάτο –αν είναι να κάνεις κάτι κάνε το σωστά και με στυλ-!
Και η μεγάλη μέρα του Roland - Garros έφτασε. Με το πρώτο Instagram Story που έκανα από το Στάδιο, το inbox μου γέμισε από μηνύματα ζήλειας-τελικά ο Έλληνας το αγαπάει το τένις-και φράσεις όπως: «Πρέπει να νιώθεις πολύ τυχερή που είσαι εκεί»! Μα… ένιωθα και νομίζω το έδειχνα.
Ο Edoardo Fulio Bragoni, PR manager της Lavazza μας υποδέχτηκε στο ειδικό περίπτερο, όπου μας περίμενε καφές για όλα τα γούστα- εσπρέσο, κρύο ρόφημα ή coffeetail -διότι από τένις μπορεί να μην ξέρω αλλά ξέρω από καφέ και κυρίως καλό καφέ -και πρωινό γεύμα, για να έχουμε δυνάμεις για το non stop τένις που θα παρακολουθούσαμε στη συνέχεια –σκληρό και γρήγορο άθλημα να πω-. Εκεί λοιπόν, ήταν και σύσσωμη η ομάδα της Lavazza, για την πρώτη μας γνωριμία, όπου, η nutritionist Carole Copti αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μεγάλο τους στοίχημα να συνδυάσουν τη γεύση με την ποιότητα και την υγιεινή διατροφή και όλα αυτά μέσα από τις κοινές αξίες και το αμοιβαίο πάθος για το τένις. Ήδη η συνεργασία της Lavazza και του Grand Slam μετράει 4 χρόνια με κοινό παρονομαστή την αναζήτηση της αριστείας, της καινοτομίας και της διασκέδασης. Αν κρίνω από αυτά που δοκίμασα, μάλλον τα κατάφεραν!
Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος της Lavazza μέσα στο στάδιο Roland - Garros
Όλα είχαν άρωμα τένις (και γιατί όχι;)
Ο Andrea Mazza, Food Specialist της Lavazza αναφέρθηκε στη σύμπραξη της κορυφαίας γαστρονομίας με τον καφέ, 460.000 φλιτζάνια espresso υπολογίστηκε ότι σερβιρίστηκαν στο περσινό τουρνουά, ενώ με την πολύ νέα και όμορφη Alixe Bornon, pastry chef και Ambassador της Lavazza είχαμε μία κατ’ ιδίαν συζήτηση μιας και η ιστορία της είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.
Η Alixe εκτός από pastry Chef και Ambassador της Lavazza είναι και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Les Belles Envies
Έχοντας διαγνωστεί με διαβήτη σε ηλικία 13 ετών, αποφάσισε να μη βγάλει από τη ζωή της τα γλυκά που τόσο αγαπούσε και να πειραματιστεί με άλλα υλικά εκτός της ζάχαρης για έναν και μόνο λόγο: «Διαγνώστηκα με διαβήτη και αυτό που με πονούσε περισσότερο, ήταν ότι ως παιδί, δεν μπορούσα, να μοιράζομαι το γλυκό ή το κέικ που έτρωγα με τους φίλους μου. Εξάλλου τα γλυκά ήταν πάντα κομμάτι της ζωής μου, οπότε και αποφάσισα να πειραματιστώ χωρίς ζάχαρη ώστε να μπορούν και οι άνθρωποι με προβλήματα σαν το δικό μου να τα απολαμβάνουν».
Και αν όχι ζάχαρη τότε τι; «Συνήθως χρησιμοποιώ ζάχαρη από καρύδα αλλά και το φυτό λούπινο-aka ένα ανερχόμενο super food το οποίο σύμφωνα με μελέτες μπορεί να συμβάλλει και στην μείωση των σακχάρων του αίματος-, ενώ φτιάχνω και τη δική μου σοκολάτα χωρίς ζάχαρη».
Το επιδόρπιο της Αlixe ήταν ένα έργο τέχνης με λευκή σοκολάτα και μαύρη σοκολάτα και passion fruit!!! Eξαφανίστηκε από τα πιάτα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου
Όσο για τη νέα της πρόκληση που ακούει στο όνομα Lavazza: «Είναι εκπληκτικά γιατί τους νιώθω όλους σαν οικογένειά μου και για μένα είναι το πρώτο brand το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσω στο ευρύ κοινό αυτό που κάνω».
Και ποια είναι η θέση του καφέ στη ζαχαροπλαστική; Αν υπάρχει φυσικά: «Ο καφές είναι συνδεμένος με το τέλος του γεύματος και την πέψη, ακριβώς σαν ένα επιδόρπιο. Το γεγονός ότι είναι από τη φύση του πικρός, αποτελεί για μένα πρόκληση ώστε να τον εντάξω στη δουλειά μου και στα γλυκά που σερβίρω».
Για το τέλος κράτησα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνέντευξης, το οποίο έχει να κάνει με τους πελάτες της: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μου δεν έχουν προβλήματα διαβήτη, απλά προτιμούν μία πιο υγιεινή και ελαφριά εναλλακτική. Εξάλλου τα γλυκά μου, απευθύνονται σε αθλητές αλλά και παιδιά των οποίων η διατροφή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα». Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Alixe δημιούργησε ειδικά για το τουρνουά δύο συνταγές γλυκεμικού δείκτη ελέγχου (GIC) σε συνδυασμό με έναν εξαιρετικό ζευγάρωμα καφέ, PERLE DE CAFÉ και COFFEE TIE-BREAK, μοναδικό μίγμα Lavazza ¡Tierra! Βραζιλία.
Σύσσωμη η ομάδα της Lavazza
Και κάπου εκεί, ήρθε η ώρα για τένις. Οι προνοητικοί είχαν προμηθευτεί τα εισιτήριά τους για τους αγώνες των Nadal (ο νικητής του Roland - Garros) και του Federer-όπως αντιλαμβάνεσαι δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτούς-αλλά πρέπει να παραδεχτώ, ότι το ματς ανάμεσα στις Muguruza και Larson δεν είχε τίποτα να ζηλέψει σε ένταση και συγκίνηση-εξάλλου εμείς τα κορίτσια έχουμε αποδείξει πόσο ανταγωνιστικές και υπολογίσιμες αντίπαλοι μπορούμε να γίνουμε! Όσο για τις καιρικές συνθήκες; Με τον ανοιξιάτικο ήλιο για σύμμαχο, μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι έβγαλα φανταστικές φωτογραφίες, ακόμη κι αν έγινα κάπως γραφική-εντάξει δεν είμαι και κάθε μέρα εκεί-.
Μία άποψη του γηπέδου κατά τη διάρκεια του αγώνα
Aμέτρητα μικρά γήπεδα όπου μπορούσες να καθίσεις χωρίς εισιτήριο και να παρακολουθήσεις τις αναμετρήσεις
Και μιας και απεχθάνομαι τα κλισέ δεν θα πω ότι έφυγα γεμάτη εμπειρίες και όμορφες εικόνες και γεύσεις-αυτό είναι προφανώς αυτονόητο, ήμουν στο Παρίσι- αλλά με κάτι που είναι πέρα για πέρα αληθινό και τίμιο: Βρέθηκα στο Rolland - Garros και όλα αυτά χάρις στη Lavazza. Βeat that!
Και επειδή Παρίσι χωρίς το συγκεκριμένο δεν γίνεται, την εξάντλησα τη γραφικότητά μου και καθόλου δεν το μετάνιωσα. Au revoir!