Μάρτυρες της Λήθης
Μια σειρά από φωτογραφικά ντοκουμέντα και βιωματικά κείμενα διάσημων Ισπανών συγγραφέων που θα σας καθηλώσει, στο Instituto Cervantes της Αθήνας.
Η έκθεση «Μάρτυρες της Λήθης» εστιάζει τον φωτογραφικό φακό σε οκτώ ανθρωπιστικές κρίσεις, τις οποίες αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο οκτώ διάσημοι συγγραφείς της ισπανικής γλώσσας, που υπήρξαν μάρτυρες του έργου που αναπτύσσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε κάποιες από τις πιο αιματοβαμμένες και ξεχασμένες γωνιές του πλανήτη.
Οι Μάριο Βάργκας Γιόσα, Σέρχιο Ραμίρες, Λάουρα Ρεστρέπο, Χουάν Χοσέ Μιγιάς, Τζών Κάρλιν, Λάουρα Εσκιβέλ, Μανουέλ Βιθέντ και Λεϊλά Γκεριέρο αφηγούνται τις ιστορίες ανθρώπων και ολόκληρων λαών που επηρεάστηκαν από την βία και την ακραία απομόνωση στην Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μπαγκλαντές, στην Μαλαισία, στη Γουατεμάλα, στην Υεμένη, στην Κολομβία, στο Κασμίρ, στην Αϊτή και στη Ζιμπάμπουε.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2010, Ισπανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα που ταξίδεψε στο Κονγκό, μια πλούσια χώρα βυθισμένη στην αθλιότητα του πολέμου και της βίας, αναφέρει σε απόσπασμα του κειμένου του «Το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στο Κονγκό είναι ο βιασμός», λέει ο γιατρός Ταρσίς. «Σκοτώνει περισσότερες γυναίκες απ' ότι η χολέρα, ο κίτρινος πυρετός και η ελονοσία. Κάθε συμμορία, ομάδα, επαναστατικός πυρήνας, ακόμα κι ο Στρατός, όταν βρίσκουν γυναίκα απ' το εχθρικό στρατόπεδο, τη βιάζουν. Τη βιάζουν όλοι, για να κυριολεκτούμε. Δυο, πέντε, δέκα, όσοι είναι. Το σεξ εδώ είναι ένας τρόπος για να εξευτελίσουν τον αντίπαλο και να του ρίξουν το ηθικό. Αν και υπάρχουν και βιασμοί παιδιών πολλές φορές, το 99% των θυμάτων σεξουαλικής βίας είναι γυναίκες. Τα παιδιά προτιμούν να τα απαγάγουν για να τα μάθουν να σκοτώνουν. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες παιδιά-στρατιώτες σ' όλο το Κονγκό».
Τα ρεπορτάζ αυτά, τα οποία κάλυψε φωτογραφικά ο Χουάν Κάρλος Τομάσι, καταμαρτυρούν τη φρίκη του τρόμου και της λήθης και μας καλούν να στρέψουμε το βλέμμα στους βασανισμένους. Οι εικόνες που κατέγραψε θα εκτίθενται στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Ιουλίου έως τις 10 Οκτωβρίου, 2011.
Instituto Cervantes-Atenas
Σκουφά 3, Αθήνα
Τηλ:210 3634117
atenas.cervantes.es