Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ταξιδεύει στον κόσμο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ταξιδεύει στον κόσμο

Ελπίδα μας γεμίζει πάντως, η τέχνη να μη σταματά από δυσκολίες αυτούς τους ζοφερούς οικονομικά καιρούς. Το Κρατικό Θέατρο πάντως στο Βορρά της χώρας, είναι συνεχώς σε κινητικότητα. Συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Υγρά Σύνορα» που υλοποιείται από θέατρα-μέλη της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, πήρε μέρος στην επίσημη παρουσίαση- Ημερίδα του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο MC93 Bobigny στο Παρίσι, στις 13 Φεβρουαρίου 2012, παρουσιάζοντας δυο παραγωγές-έργα σε εξέλιξη.

Πρόκειται για «Το πέρασμα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, που αφορά στην υποδοχή των μεταναστών στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Πρόκειται για μια περφόρμανς, κατά τη διάρκεια της οποίας, παρακολουθούμε την αντίστιξη στη σχέση μιας γυναίκας ηθοποιού με το κινηματογραφικό υλικό που προβάλλεται σε μια οθόνη. Η αγωνία της προσφυγικής περιπλάνησης για μια θέση στον χώρο προορισμού συναντά την αγωνία μιας κυρίαρχης περσόνας – υποδοχέα των μεταναστών, που μας αφηγείται τα δεινά της μόλυνσης του πολιτισμού. Το άλλο έργο είναι η «Κιβωτός», από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ρήγα, που αφορά στη διάσωση των πιο σημαντικών επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού σε μια σύγχρονη κιβωτό.


Όμως, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ξεκινά περιοδεία στο εξωτερικό με το έργο «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκι.
Η περιοδεία αρχίζει στις 17 & 18 Φεβρουαρίου από τη Βουλγαρία στο Εθνικό Θέατρο «Ιβάν Βάζοφ» της Σόφιας, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια παραστάσεις του «Ντιμπούκ» στο Εθνικό Θέατρο Τιράνων στην Αλβανία στις 2 & 3 Μαρτίου ενώ στις 16 & 17 Μαρτίου 2012 το έργο θα παρουσιαστεί στη Ρωσία, καθώς το Κ.Θ.Β.Ε. επιλέχθηκε και θα εκπροσωπήσει (μαζί με έξι ακόμη παραστάσεις) την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης στο Φεστιβάλ που διοργανώνει το Θέατρο Μάλι (Maly Theatre) της Μόσχας. Μερικές φορές η έμπνευση και η ασκητική αφοσίωση, σαν αυτή που επιδεικνύει ο Χατζάκης, αρκούν για κίνητρο δημιουργίας, επικοινωνίας, τέχνης ωραίων ανθρώπων.