«Just Like Her Mother» ή αλλιώς η σειρά που εξερευνά τα δικαιώματα των γυναικών από το 1970

Άρτεμις Σκούφου
«Just Like Her Mother» ή αλλιώς η σειρά που εξερευνά τα δικαιώματα των γυναικών από το 1970
Civic Studios

Το «Just Like Her Mother» είναι η σειρά που ανυπομονούμε να κυκλοφορήσει για όλους τους λόγους που μια γυναίκα - κι όχι μόνο - θα ήθελε. 

Έχουμε καιρό να δούμε μια σειρά που να εξερευνά τα δικαιώματα των γυναικών και μάλιστα από το 1970 και το «Just Like Her Mother» είναι αυτό που θα μπει σίγουρα στη must watch λίστα μας μόλις κυκλοφορήσει από την εταιρεία παραγωγής Civic Studios, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία. Τι να περιμένουμε από τη σειρά;

Οι 10 πιο δημοφιλείς ταινίες του 2024 που πρέπει να δεις πριν τελειώσει η χρονιά

Το «Just Like Her Mother» δεν θίγει απλά τα δικαιώματα των γυναικών

Η σειρά που εξερευνά το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα από μια ιστορία μεταξύ των γενεών, ενώ η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας Ruchika Oberoi («Island City») βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σκηνοθεσία.

To «Just Like Her Mother» ακολουθεί την έρευνα μιας κόρης για την εξαφάνιση της μητέρας της, ενώ παράλληλα εξετάζει την εξέλιξη των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ινδία από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

«Αυτή είναι μια ιστορία που αναπτύξαμε μέσα στην εταιρεία από τον πυρήνα του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ινδία», λέει η παραγωγός Anushka Shah. «Ήταν ένας από τους λόγους για την ίδρυση της Civic Studios - για να αφηγηθούμε ιστορίες κοινωνικών κινημάτων που προσφέρουν κινηματογραφική εμβέλεια για το τι χρειάζεται η αλλαγή».

just-like-her-mother.jpg

Η συν-σεναριογράφος Roohi Bhatia λέει ότι η σειρά εξερευνά «τι χρειάζεται για να ξεκινήσει κανείς ένα ταξίδι ύπαρξης και εξέλιξης» σε έναν πατριαρχικό κόσμο. «Ενώ είναι βαθιά οικεία και προσωπική, θέλαμε η ιστορία να τραβήξει το νήμα προς το πεδίο της πολιτικής», σημειώνει.

Εμπνευσμένοι από τις δικές μας εμπειρίες οικογένειας, αγάπης και τραύματος, μας τράβηξε το πόσο έχουν αλλάξει - και πόσα παραμένουν ίδια. Ο δεσμός μεταξύ των γενεών μεταξύ μητέρας και κόρης έγινε ο τέλειος καμβάς για να εξερευνήσουμε αυτές τις πολυπλοκότητες, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης νέων ρυθμών για την αμφισβήτηση των αναπάντητων προτύπων.

«Όπως όλες οι καλές ιστορίες, θα θέλαμε οι χαρακτήρες και τα συναισθήματα της ιστορίας να μείνουν στο κοινό για πολύ καιρό μετά την εμπειρία της παρακολούθησης της σειράς στην οθόνη. Η όμορφη σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης, μέσα από την οποία πλέκεται η ιστορία, είναι τόσο συναρπαστική όσο και βαθιά ευαίσθητη, δείχνοντας τις μεταβαλλόμενες νόρμες για τις γυναίκες και το φύλο μέσα στις γενιές. Επιθυμούμε να πάρουν οι θεατές την ομορφιά της ιστορίας, αλλά και τις ιστορικές στιγμές του γυναικείου κινήματος στην Ινδία που αντικατοπτρίζονται στους χαρακτήρες και τα ταξίδια τους», δήλωσε η Shah.

To «Just Like Her Mother» αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2026 και παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Film Bazaar (20-24 Νοεμβρίου) που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας.

https://www.instagram.com/p/DCIyrU9BOnW/

Η Civic Studios, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που έχει τις ρίζες της στην αφήγηση ιστοριών με κοινωνικό αντίκτυπο, ιδρύθηκε με αποστολή τη δημιουργία περιεχομένου που οδηγεί στην αλλαγή. Το πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει έργα των Gurinder Chadha και Pan Nalin.

Μια ακόμη παραγωγή που έχει ήδη ξεκινήσει από τη Civic Studios είναι το «In The Shadows», μια εμπνευσμένη ιστορία της Ramla Ali, μιας Σομαλής πρόσφυγα που, εν αγνοία της οικογένειάς της, έγινε η πρώτη Σομαλή Βρετανίδα επαγγελματίας μουσουλμάνα πρωταθλήτρια πυγμαχίας.

IMG_20240812_171548.jpg

Τα δικαιώματα των γυναικών γίνονται ταινία

Από την άλλη, η Malala Yousafzai είναι παραγωγός της επερχόμενης ταινίας «Bread & Roses», η οποία καταγράφει τη ζωή τριών Αφγανών γυναικών που ζουν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη Zahra, μια οδοντίατρο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ιατρείο της, την ακτιβίστρια Taranom, η οποία καταφεύγει στα σύνορα, και την κυβερνητική υπάλληλο Sharifa, η οποία χάνει τη δουλειά της και την ανεξαρτησία της.

Αλλά η ταινία δεν αφορά μόνο τις ιστορίες τριών γυναικών, λέει η Malala.

«Αφορά τα 20 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες του Αφγανιστάν, των οποίων οι ιστορίες μπορεί να μην φτάσουν στις οθόνες μας».

Το «Bread & Roses» σκηνοθετήθηκε από την αφγανή σκηνοθέτιδα Sahra Mani και η αμερικανίδα ηθοποιός Jennifer Lawrence προστέθηκε επίσης ως παραγωγός.

Malala Yousafzai: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα χάνονταν τόσο εύκολα»

DPG Network