Η πιο φεμινιστική πόλη του κόσμου: Το Umeå υπόσχεται ισότητα των δύο φύλων και τηρεί τον λόγο του

Άρτεμις Σκούφου
Η πιο φεμινιστική πόλη του κόσμου: Το Umeå υπόσχεται ισότητα των δύο φύλων και τηρεί τον λόγο του
Instagram/ umeauniversitet

Από τις σπουδές φύλου μέχρι τα εκχιονιστικά τον χειμώνα, αυτή η πόλη κάνει πράξη τη δικαιοσύνη και την ισότητα των φύλων όχι απλά για κάθε γυναίκα, αλλά και για κάθε άνθρωπο που ζει εκεί. 

Φαντάζεσαι να ζεις σ' έναν κόσμο, σε μια πόλη, που προωθεί την απόλυτη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων; Μια σουηδική πόλη το έχει καταφέρει και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση.

Κάπου βόρεια στη Σουηδία, υπάρχει μια πόλη με το όνομα Umeå. Μ' ένα μεγάλο κόκκινο πούμα ως επίκεντρο, εκεί βρίσκεται το πρώτο δημόσιο άγαλμα στον κόσμο αφιερωμένο στο κίνημα #MeToo και απεικονίζει ένα κόκκινο πούμα με ανοιχτό το στόμα που θέλει να βγάλει μια κραυγή. Το άγαλμα σηματοδοτεί τη θέση του δήμου σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση - μια εκδήλωση στήριξης αφιερωμένη σε όσους έσπασαν μαζί τη σιωπή.

Umea-souidia-(2).jpg

Από τότε που εμφανίστηκε στην κεντρική πλατεία μπροστά από το παλιό δημαρχείο το 2019, έχει γίνει το κορυφαίο σύμβολο για αυτό το ήσυχο, ταπεινό μέρος μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου, γνωστό σε μερικούς ως «η πιο φεμινιστική πόλη στον κόσμο».

Η πόλη που ανατρέπει τα δεδομένα στην ισότητα των δύο φύλων

Το Umeå είναι διάσημο στη Σουηδία ως η πατρίδα των ριζοσπαστικών ιδεών και του «κόκκινου πανεπιστημίου» - κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, η πόλη φιλοξένησε μεγάλο αριθμό φοιτητικών απεργιών και αριστερών, πολιτικά ενεργών φοιτητών.

Τι κάνει, όμως, το Umeå τόσο ξεχωριστό και ένα μέρος ιδανικό για μια γυναίκα;

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για αυτό το μέρος. Κοντά στο άγαλμα με το πούμα υπάρχει μια κούνια σχεδιασμένη με βάση τις απόψεις των έφηβων κοριτσιών και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το μέσο γυναικείο ύψος: 1.65 μέτρα.

Το 1965 ιδρύθηκε στην πόλη πανεπιστήμιο και το 1976 εισήχθησαν τα πρώτα μαθήματα φύλου.

https://www.instagram.com/p/DBtDS3zNBCy/

Επίσης, δύο δημοφιλείς φεμινιστικές ραδιοφωνικές εκπομπές και δύο από τα μεγαλύτερα φεμινιστικά φανζίν της Σουηδίας προέρχονταν από εκεί. Η Marie-Louise Rönnmark, η οποία αργότερα έγινε δήμαρχος της πόλης, ήταν από τις πρώτες που υπερασπίστηκαν την ιδέα αυτού του τόπου ως «δήμου ισότητας των φύλων» τη δεκαετία του 1990.

Η πόλη έχει υιοθετήσει κατά καιρούς πολλές δράσεις που αποδεικνύουν ότι τα δύο φύλα δεν πρέπει να διακρίνονται με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα, έχει ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους μέσα από ημερίδες για το γεγονός ότι οι γυναίκες δε χρειάζεται να είναι οι κύριοι γονείς. Πολλά μηνύματα για την «ισότητα των φύλων», όπως φαίνεται, αφορούν τη συνεκτίμηση των κυρίαρχων πολιτισμικών προτύπων, όσο και τη διευκόλυνση της ζωής των γυναικών, ενώ η ισότητα των δύο φύλων προσεγγίζεται με μια ολιστική οπτική, εστιάζοντας στις ανάγκες των κατοίκων.

Το Umeå είναι γενικά ευαισθητοποιημένο απέναντι στους πολίτες του και δείχνει έμπρακτα τον σεβασμό του.

Η γεωγραφία και το κλίμα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να ενστερνιστεί ο πληθυσμός του Umeå αυτές τις πειραματικές ιδέες. Μπορεί να χιονίσει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -38C. Η ευαισθητοποίηση για τον κρύο καιρό γενικά ξεπερνάει όλες τις άλλες ευαισθητοποιήσεις. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν προτεραιότητα και η ασφάλεια του κόσμου μπαίνει πάντα σε πρώτο πλάνο.

Πόσες φορές μια γυναίκα έχει φοβηθεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα; Η απάντηση είναι πολλές, εκτός αν ζει στο Umeå. Εκεί, η όλη σχεδίαση της πόλης στοχεύει στο να δημιουργηθεί ένας χώρος που να ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας για τις γυναίκες και όχι μόνο. Επίσης, αν και το Umeå βρίσκεται αρκετά μακριά από τη Στοκχόλμη, η τοποθεσία του είναι αρκετά ευνοϊκή, καθώς ενισχύει την αυτονομία και την εμπιστοσύνη των κατοίκων, οι οποίοι στηρίζονται ο ένας στον άλλο, προωθώντας έτσι την εμπιστοσύνη και την κοινωνική συνοχή. Άλλωστε, δεν είναι περίεργο και το γεγονός ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλά.

Umea-souidia.jpg

Η ισότητα των φύλων, όμως, επηρεάζει και τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, έχει αποφασιστεί να μοιράζονται οι ώρες προπόνησης στο γήπεδο ποδοσφαίρου σύμφωνα με την πιθανότητα νίκης των ομάδων, τόσο των ανδρικών όσο και των γυναικείων. Και μπορεί στην αρχή να υπήρχαν μερικές αντιδράσεις, όμως η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης διέψευσε κάθε αμφιβολία. Κέρδισε δύο φορές το UEFA Women’s Champions League και έκανε το Umeå μια πόλη παράδειγμα για την ισότητα των δύο φύλων και τη φεμινιστική πολιτική.

Λιγότερο sexiness στον αθλητισμό: Οι αθλήτριες αντιδρούν εχοντας ως ασπίδα ... τις εμφανίσεις τους

Και τι γίνεται με τους άνδρες; «Όσον αφορά τις αντιδράσεις των ανδρών, θα έλεγα ότι προέρχονται από μερικά άτομα που μπορεί να αισθάνονται ότι έμειναν έξω από την αλλαγή», λέει στον Guardian ο Mikael Brändström, διευθυντής ανάπτυξης στο δημοτικό συμβούλιο του Umeå. «Αλλά αυτές οι φωνές είναι σπάνιες και έχω παρατηρήσει ότι πολλοί άνδρες, ιδίως οι νεότερες γενιές, βλέπουν τα θετικά του να ζεις σε μια πιο ισότιμη κοινωνία. Προσωπικά βλέπω ότι αυτές οι προσπάθειες ωφελούν όλους μας. Η ισότητα δεν αφορά μόνο τη δικαιοσύνη - κάνει τη ζωή πιο ομαλή. Ποιος δεν θέλει λιγότερο δράμα για το ποιανού είναι η σειρά να χρησιμοποιήσει το γήπεδο ποδοσφαίρου;»

Το Umeå γίνεται παράδειγμα προς μίμηση και μια πόλη σύμβολο για κάθε γυναίκα και κάθε άνθρωπο που σέβεται τους άλλους και στηρίζει την ισότητα σε καθημερινή βάση.