Πώς η Cancel Culture ακμάζει και μεταφέρεται από το διαδίκτυο στην πραγματική ζωή
Το φαινόμενο της Cancel Culture φαίνεται να έχει τεράστια δύναμη στο διαδίκτυο αλλά τι γίνεται με την πραγματική ζωή;
Η «Cancel Culture» περιλαμβάνει τη δημόσια τοποθέτηση εναντίον ενός ατόμου ή ενός θεσμού για ενέργειες που θεωρούνται ενοχλητικές ή προσβλητικές.
Η «κουλτούρα της ακύρωσης ανθρώπων» ακμάζει τα τελευταία χρόνια με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πάρει ακόμα και τη θέση «δημόσιου δικαστηρίου», επιτρέποντάς μας να αποδίδουμε ευθύνες και να κρίνουμε αν ένας τρόπος συμπεριφοράς πρέπει να απορριφθεί ή όχι.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συμμετάσχει σε κάποιο #cancel αναρτώντας μία σχετική δημοσίευση στο Twitter, ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κουλτούρα της ακύρωσης ανθρώπων είναι υπερβολικά τιμωρητική και συχνά οδηγεί στη φίμωση.
Το να ταχθεί κανείς σε μία από τις δύο πλευρές δεν είναι εύκολο, αφού από την μία τα ζητήματα που θίγονται είναι αρκετά «βαριά» και από την άλλη η δύναμη που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη «διαδικτυακή μόδα» είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις ζωές των ατόμων που «ακυρώνονται» πριν μπουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Πώς ξεκίνησε η Cancel Culture
Η έννοια φαίνεται να αρχίζει να αποκτά τις σημερινές της διαστάσεις μετά τα μέσα της δεκαετία του 2010, όταν μία Αμερικανοκροεάτισσα με το ψευδώνυμο Suey Park έκανε trend στο Twitter το #cancelColbert, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο να «ακυρωθεί» ο κωμικός Stephen Colbert μετά από ένα ρατσιστικό tweet για τους Ασιάτες.
Αυτό υπήρξε η αρχή, ωστόσο η έννοια δεν άκμασε σε εκείνη την χρονική περίοδο, αλλά όταν ξεκίνησε το #MeToo. Τότε, το hashtag cancel άρχισε να εμφανίζεται πολύ συχνά με αποτέλεσμα οι κοινωνιολόγοι να δημιουργήσουν τον όρο του «cancel culture». Παράλληλα, άρχισαν να δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό σύνδεσης αυτής της λογοδοσίας με τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων που «ακυρώνονται» στον διαδικτυακό κόσμο.
Από το διαδίκτυο στην πραγματική ζωή
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σύνδεσης αποτελεί ο πρωταγωνιστής της σειράς Wednesday, Percy Hynes White, ο οποίος «ακυρώθηκε» επειδή κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, μετά από μια ανώνυμη δημοσίευση στο Twitter. Σύμφωνα με αυτή τη δημοσίευση, ο Percy Hynes White καλούσε γυναίκες σε πάρτι με σκοπό να τις μεθύσει και να κάνει σεξ μαζί τους.
Παρά το γεγονός ότι ο ηθοποιός αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν υπήρξε -ως τώρα- κάποια επίσημη καταγγελία εναντίον του, ο κόσμος του διαδικτύου τον έχει ήδη καταδικάσει και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά του και να μην βρίσκεται στο cast της δεύτερης σεζόν της δημοφιλούς σειράς Wednesday.
Από το γεγονός αυτό γίνεται εμφανές, επομένως, ότι το #cancel στον διαδικτυακό κόσμο μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες στην πραγματική ζωή και την καθημερινότητα όσων δικάζονται διαδικτυακά πριν προλάβουν να καταδικαστούν δικαστικά.
Εκτός Wednesday ο Percy Hynes White, μετά τις online κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση