«Che Ouf»: Το πρωτοσέλιδο ανακούφισης της Liberation και η «πολιτική ασάφεια» της επόμενης ημέρας

Ανθή Μιμηγιάννη
«Che Ouf»: Το πρωτοσέλιδο ανακούφισης της Liberation και η «πολιτική ασάφεια» της επόμενης ημέρας

Η ανατροπή στις γαλλικές εκλογές με την πρωτιά της Αριστεράς και η πολιτική «ασάφεια» λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Che Ouf» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Liberation για τις γαλλικές εκλογές και εκτός από ανακούφιση, η δεύτερη ανάγνωσή του «απεικονίζει» και τη μη αναμενόμενη συμμετοχή -και ειδικότερα των νέων- στις κάλπες.

Πράγματι, την Κυριακή (7/7) η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη σε κοινοβουλευτικές εκλογές -εδώ και πάνω από 20 χρόνια, καθώς οι Γάλλοι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους:

Ο Εθνικός Συναγερμός, του οποίου η άνοδος ήταν ευρέως επίφοβη μετά την πρωτιά του στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου -μια εβδομάδα νωρίτερα, υποχώρησε στην τρίτη θέση. Καθώς οι καταμετρήσεις των ψήφων έδειχναν ένα διχασμένο κοινοβούλιο, χωρίς κανένα κόμμα να επιτυγχάνει σαφή πλειοψηφία, δεύτερο σε ψήφους ήρθε το κεντρώο μπλοκ Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ένας νεοσύστατος συνασπισμός αριστερών και περιβαλλοντικών δυνάμεων, αποτέλεσε την έκπληξη της βραδιάς. Η αριστερή συμμαχία της Γαλλίας ήρθε πρώτη με 182 έδρες και η ακροδεξιά έμεινε στην τρίτη θέση -μια απίστευτη αντιστροφή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου της περασμένης Κυριακής.

Το πρωτοσέλιδο της Liberation, που ως φόντο έχει τη φωτογραφία μιας γιγαντιαίας συγκέντρωσης στην ιστορική πλατεία Place de la Republique, κατέγραψε το κλίμα ανακούφισης που επικρατεί.

https://www.instagram.com/p/C9InSg4MvZh/

Η Γαλλία θα μείνει σε πολιτική εκκρεμότητα, αφού κανένα κόμμα δεν πλησίασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Σαφέστατα, η αβεβαιότητα για το τι θα επακολουθήσει δεν λείπει από τους ανθρώπους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν, αλλά προς το παρόν ο ενθουσιασμός που οι ψηφοφόροι απέτρεψαν μια σαρωτική νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών παραμένει μεγάλος.

Αδυνατώντας να προκηρύξει νέες εκλογές για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, και με τρία χρόνια να απομένουν από τη λήξη της θητείας του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι θα προεδρεύσει ενός ανυπότακτου κοινοβουλίου, καθώς τα προβλήματα αυξάνονται εσωτερικά και εξωτερικά.

https://www.instagram.com/p/C9HtZVlI7hs/

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε συνοπτικά:

Πώς ψήφισε η Γαλλία: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) -ένα σύμπλεγμα διαφόρων κομμάτων που κυμαίνεται από το ακροαριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» μέχρι τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους- κέρδισε 182 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αποτελώντας τα υψηλότερα ποσοστά, αλλά αριθμό πολύ λιγότερο από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Η κεντρώα συμμαχία Ensemble του Μακρόν κέρδισε 163 έδρες και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (NR) της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του κέρδισαν 143 έδρες.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα: Η ισχυρή παρουσία του RN στον πρώτο γύρο προκάλεσε φόβους ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βρίσκεται στο κατώφλι της εκλογής της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης μετά το συνεργατικό καθεστώς Βισύ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, τα αποτελέσματα της Κυριακής αποτελούν τεράστια ανατροπή και δείχνουν τη συντριπτική επιθυμία των Γάλλων ψηφοφόρων να μην αφήσουν την ακροδεξιά να αποκτήσει την εξουσία -ακόμη και με το κόστος ενός κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία.

Μικτές αντιδράσεις: Μιλώντας σε ένα πλήθος εκστασιασμένων υποστηρικτών του κοντά στην πλατεία Στάλινγκραντ, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Ανυπότακτη Γαλλία», δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήρθαν ως «τεράστια ανακούφιση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη χώρα μας». Την ίδια ώρα, ο Τζόρνταν Μπαρντελά του ακροδεξιού RN, ο 28χρονος προτεζέ της Λεπέν, δήλωσε ότι η Γαλλία έχει περιέλθει σε «αβεβαιότητα και αστάθεια».

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός; Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, προτεζέ του προέδρου Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το πρωί της Δευτέρας -αλλά παραμένει ασαφές ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Μακρόν αποφάσισε την προσωρινή παραμονή του Ατάλ στην πρωθυπουργία με στόχο «να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα».

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της Κυριακής σημαίνουν ότι ο Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική να πρέπει να διορίσει ένα πρόσωπο από τον αριστερό συνασπισμό, σε μια σπάνια ρύθμιση γνωστή ως «συγκυβέρνηση».

Ωστόσο, στελέχη του κόμματος του Μακρόν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αρνηθούν να συνεργαστούν με το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία, λέγοντας ότι είναι εξίσου ακραίο -και ως εκ τούτου εξίσου ακατάλληλο να κυβερνήσει- με το NR.

Τι έχει πει ο Μακρόν; Σε μια σύντομη δήλωση, το Ελιζέ δήλωσε ότι ο Μακρόν αναμένει τα πλήρη αποτελέσματα και των 577 εκλογικών περιφερειών «προτού λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις». «Στο ρόλο του ως εγγυητής των θεσμών μας, ο πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι η κυρίαρχη επιλογή του γαλλικού λαού θα γίνει σεβαστή», ανέφερε.

Περίπλοκη κατάσταση: Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και σύμμαχος του Μακρόν, δήλωσε ότι το στοίχημα του προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε σε «μεγάλη ασάφεια». «Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα πολιτικά μπλοκ στη συνέλευση δεν έχει από μόνο του την πλειοψηφία για να κυβερνήσει», είπε και πρόσθεσε, «Επομένως, οι κεντρικές πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να παραμείνουν. Πρέπει, χωρίς συμβιβασμούς, να προωθήσουν τη δημιουργία μιας συμφωνίας που θα σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση».

Η πολιτική «ασάφεια» έρχεται λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.