10 συγκλονιστικά ρεκόρ που έσπασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και θα μείνουν στην ιστορία

10 συγκλονιστικά ρεκόρ που έσπασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και θα μείνουν στην ιστορία
AP Photo/Charlie Riedel

Οι κορυφαίες στιγμές ρεκόρ από το Παρίσι είναι ό,τι θα μας μείνει από αυτούς τους Αγώνες. 

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και μας άφησαν άφωνους. Τα ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ίσως θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν στο Λος Άντζελες.

Οι Αγώνες του 2024 θα μείνουν στην ιστορία όχι τόσο για τις εντυπωσιακές τελετές και την καλή οργάνωση, όσο για τα εκπληκτικά ρεκόρ που έσπασαν οι αθλητές που συμμετείχαν σε αυτούς.

Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί με πλήρη ισότητα των φύλων, επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) διέθεσε το 50% των θέσεων ποσόστωσης σε γυναίκες αθλήτριες και το 50% σε άνδρες αθλητές. Καταρρίφθηκαν ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ και οι αθλητές κατέγραψαν ιστορικές πρωτιές για τις χώρες τους. Επίσης, αναφέρονται αριθμοί ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού σε σύγκριση με τους προηγούμενους, ενώ είναι από τους Αγώνες με τη μεγαλύτερη παρακολούθηση που έχουν γίνει ποτέ, με πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη να έχει ασχοληθεί με αυτούς.

Τα εκπληκτικά ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Η Simone Biles είναι πλέον η πιο πολυβραβευμένη Αμερικανίδα γυμνάστρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα τέσσερα μετάλλιά της στο Παρίσι την έφεραν σε 11 συνολικά μετάλλια, επτά εκ των οποίων είναι χρυσά. Πριν από το Παρίσι, η Shannon Miller κατείχε αυτή την πρωτιά για 28 χρόνια με επτά ολυμπιακά μετάλλια.

https://www.instagram.com/p/C-TFj-CxtnH/

Με 3 λέξεις η Simone Biles έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κάθε φορά πριν αγωνιστεί

Ο Γάλλος κολυμβητής Leon Marchand ήταν ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Κέρδισε χρυσό και στα τέσσερα ατομικά του αγωνίσματα και σημείωσε ολυμπιακά ρεκόρ σε κάθε μία από αυτές τις νίκες. Με τα τέσσερα χρυσά ατομικά του μετάλλια, ο Marchand έρχεται να προστεθεί στον Michael Phelps, τον Mark Spitz και την Kristen Otto ως οι μοναδικοί κολυμβητές που έχουν κάνει το τέσσερα στα τέσσερα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπόνους: κέρδισε επίσης χρυσό ως μέλος της γαλλικής σκυταλοδρομίας.

https://www.instagram.com/p/C-Lv6AytrjF/

Ο Σουηδός Mondo Duplantis κατέκτησε το χρυσό, ένα Ολυμπιακό ρεκόρ και ένα παγκόσμιο ρεκόρ - σε τρία διαφορετικά άλματα. Ο άλτης του επί κοντώ κέρδισε το χρυσό, κάνοντας «προθέρμανση», ξεπερνώντας τα 6 μέτρα. Στη συνέχεια ήρθε το φινάλε. Στην τρίτη του προσπάθεια στα 6.25μ., με 100.000 φιλάθλους στο Stade de Paris να είναι συγκεντρωμένοι, ο Duplantis κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ και έγραψε ιστορία, θέτοντας τον πήχη στο αγώνισμά του ακόμα πιο ψηλά.

Ποια είναι η Σουηδέζα σύντροφος του Duplantis; Η έκρηξη αγάπης μετά την κατάκτηση του χρυσού

https://www.instagram.com/p/C-YfOwktj22/

Η Sydney McLaughlin-Levrone προσπέρασε τον ανταγωνισμό στα 400μ. με εμπόδια και κατέκτησε χρυσό και παγκόσμιο ρεκόρ. Το 50.37 που έκανε στον τελικό κατέρριψε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ της (50.65) που είχε σημειώσει στα αμερικανικά δοκιμαστικά τον Ιούνιο και την έφερε 1,5 δευτερόλεπτο μπροστά από τη συμπαίκτριά της Anna Cockrell που πήρε το αργυρό μετάλλιο. Η McLaughlin-Levrone είναι απλά ανίκητη.

https://www.instagram.com/p/C-gfPSbvsAu/

Στα ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δε θα μπορούμε να μην συγκαταλέγεται και ο Kevin Durant. Έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην προημιτελική νίκη της ομάδας των ΗΠΑ επί της Βραζιλίας, οι 11 πόντοι του Durant τον έσπρωξαν να ξεπεράσει την τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκη Lisa Leslie, η οποία είχε πετύχει 488 πόντους στην ολυμπιακή της καριέρα. Μετά τη νίκη, ο ίδιος αποκάλεσε τη Leslie "το χρυσό πρότυπο στο μπάσκετ". Ο 35χρονος Durant φεύγει από το Παρίσι με 518 πόντους καριέρας και τέσσερα χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα για παίκτη του ανδρικού μπάσκετ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

https://www.instagram.com/p/C-j1PgcP-hn/

Ο Σέρβος αστέρας Novak Djokovic ολοκλήρωσε το Golden Slam, το Grand Slam του τένις, συν ένα χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Djokovic νίκησε τον Ισπανό Carlos Alcaraz σε έναν ισορροπημένο τελικό χρυσού μεταλλίου και, μετά το νικηφόρο χτύπημα του forehand, κατέρρευσε στο χώμα κλαίγοντας. Ο Djokovic έρχεται να προστεθεί σε άλλους τέσσερις στο κλαμπ του Golden Slam: Serena Williams (ΗΠΑ), Rafael Nadal (Ισπανία), Andre Agassi (ΗΠΑ) και Steffi Graf (Γερμανία).

https://www.instagram.com/p/C-S5h_BtmF4/

Η Julien Alfred κατέκτησε το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την Αγία Λουκία. Το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής δεν είχε στο ιστορικό του κανένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι που η Alfred έτρεξε στα 100μ.

https://www.instagram.com/p/C-ab7v7s6gJ/

Η Katie Ledecky κέρδισε τέσσερα μετάλλια στο Παρίσι (δύο χρυσά, ένα ασημένιο, ένα χάλκινο), ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλίων της καριέρας της σε 14 σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ledecky φεύγει από το Παρίσι ως η πιο παρασημοφορημένη κολυμβήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και η πιο παρασημοφορημένη Ολυμπιονίκης όλων των εποχών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

https://www.instagram.com/p/C-OIFMNyaFr/

Η πυγμάχος από το Καμερούν Cindy Ngamba χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων σε Ολυμπιακούς, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην πυγμαχία γυναικών 75 κιλών κι έγραψε τη δική τους ιστορία.

https://www.instagram.com/p/C-bKD82usVN/

H Aleksandra Mirosław κέρδισε το χρυσό στην αναρρίχηση γυναικών και κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Το ατομικό της ρεκόρ είναι 6.06 δευτερόλεπτα κι αποτελεί πλέον το τρέχον ρεκόρ στην αναρρίχηση που η αθλήτρια πέτυχε κατά την πορεία της στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι.

https://www.instagram.com/p/C-dDtB0NM82/