Ολυμπιονίκης ετών 14: Η Arisa Trew κέρδισε το χρυσό και ζήτησε μια πάπια ως ανταμοιβή

Ολυμπιονίκης ετών 14: Η Arisa Trew κέρδισε το χρυσό και ζήτησε μια πάπια ως ανταμοιβή
AP Photo/Frank Franklin II

Έγινε η πρώτη Αυστραλή γυναίκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο skateboarding σε Ολυμπιακούς κι αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε να κάνει skate. 

Η Arisa Trew μπορεί να είναι μόλις 14 ετών, αλλά η έφηβη έχει ήδη γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι ως η νεότερη Αυστραλιανή που κατακτά μετάλλιο. Και, η πρωταθλήτρια του skateboarding έχει ένα ασυνήθιστο αίτημα ως ανταμοιβή για το επίτευγμά της.

«Είναι καταπληκτικό συναίσθημα να έχω το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό μου», είπε στις πρώτες της δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Ήταν ο στόχος μου από τότε που παρακολουθούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Αυτό με ενέπνευσε και με έκανε να θέλω να έρθω σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ανέβω στο βάθρο, το οποίο είναι καταπληκτικό».

https://www.instagram.com/p/C-V4DPZT25P/

Ολυμπιακοί: Αφγανή σπρίντερ στέλνει ηχηρό μήνυμα στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Arisa Trew, η οποία εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο στο skateboarding γυναικών την Τρίτη 6 Αυγούστου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη της ότι δεν θέλει τίποτα περισσότερο από μια πάπια για κατοικίδιο - και ότι οι γονείς της τής έχουν υποσχεθεί ότι μπορεί να την αποκτήσει.

«Οι πάπιες είναι πολύ χαριτωμένες και ήθελα πραγματικά μια πάπια για κατοικίδιο», ανέφερε.

Μιλώντας στο αυστραλιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nine News, εξήγησε περαιτέρω: «Οι γονείς μου σίγουρα δεν θα με άφηναν να πάρω ένα σκύλο ή μια γάτα επειδή ταξιδεύουμε τόσο πολύ αυτή τη στιγμή. Αλλά αισθάνομαι ότι μια πάπια θα μπορούσε να είναι λίγο πιο εύκολη και... δεν ξέρω, απλά θέλω μια πάπια».

Η Ολυμπιονίκης συμπλήρωσε «Θα είναι στην αυλή μου και θα της πάρω μια μικρή πισίνα».

Η έφηβη από το Queensland, η οποία σημείωσε 93,18 στην τελική της διαδρομή στους Αγώνες και έχει προσελκύσει την προσοχή του επαγγελματία skateboarder Tony Hawk, εξήγησε πώς άρχισε να ασχολείται με το άθλημα του skateboard σε ηλικία 8 ετών.

«Ήταν επειδή έκανα πολύ surf, και εξακολουθώ να κάνω πολύ τώρα όταν έχω χρόνο, αλλά το χειμώνα έκανε πολύ κρύο», σημείωσε. «Έτσι, ο μπαμπάς μου με πήγε στο skate park και άρχισα να κάνω skate και από τότε το λάτρεψα. Ήταν απλά πολύ διασκεδαστικό και προκλητικό και απλά κάτι που μπορούσα να κάνω μετά το σχολείο.»

Η Arisa Trew, η οποία λέει ότι σκοπεύει να αγωνιστεί στο Λος Άντζελες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028, είναι επίσης περήφανη που είναι κορίτσι σε ένα άθλημα που ήταν ανδροκρατούμενο, αλλά στο οποίο σταδιακά συμμετέχουν όλο και περισσότερες γυναίκες.

«Όταν άρχισα να κάνω skate, δεν υπήρχαν πολλά κορίτσια στην ηλικία μου, οπότε έκανα κυρίως με αγόρια περισσότερο», δήλωσε στο Nine News την Τρίτη. «Στη συνέχεια, όταν έφτασα στα 10, υπήρχαν πολύ περισσότερα κορίτσια που έκαναν skate».

https://www.instagram.com/p/C-VrF4etOoI/

Οι γονείς της, οι οποίοι βρέθηκαν στη Γαλλία για να χειροκροτήσουν την κόρη τους, δήλωσαν ότι δεν έχουν λόγια για τη νίκη της. Ο πατέρας της απέδωσε την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο ότι «απλά βγήκε έξω και διασκέδασε και απόλαυσε το άθλημα και, ναι, απλά ήταν δυναμική και περνούσε καλά».

«Αυτό είναι το μόνο που την ενθαρρύνουμε να κάνει. Να έχει φίλους και να απολαμβάνει το skate, το surfing, τα πάντα», είπε.

Ο Noah Lyles πήρε το χρυσό κι έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα για τη μάχη που δίνει με την ψυχική υγεία

Ποια είναι η Arisa Trew;

Γεννήθηκε στο Cairns του Queensland και φοιτά στο LVLUP, μια ακαδημία στην Gold Coast της Αυστραλίας, όπου οι μαθητές μπορούν να σπουδάσουν και να εξασκηθούν στο skateboarding. Κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στα X Games του 2023 και δύο χρυσά στα X Games του 2024.

Αυτή είναι η πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας φτάσει στο Παρίσι σε εξαιρετική φόρμα.

Στις 23 Ιουνίου 2023, στην εκδήλωση Vert Alert του Tony Hawk στο Salt Lake City, έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα skateboarder που εκτέλεσε επιτυχώς ένα 720 trick σε διαγωνισμό, ολοκληρώνοντας δύο πλήρεις περιστροφές στον αέρα. Το κόλπο αυτό, που αρχικά εκτελέστηκε από τον Tony Hawk το 1985, αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του skateboarding.