5 φορές που η Κατερίνα Στεφανίδη είπε τις αλήθειες που σκεφτόμαστε όλοι και της δώσαμε εμείς «Χρυσό»

5 φορές που η Κατερίνα Στεφανίδη είπε τις αλήθειες που σκεφτόμαστε όλοι και της δώσαμε εμείς «Χρυσό»
AP Photo/Matthias Schrader

Η μάχη με τη βουλιμία, η απάντηση στους haters και ο λόγος που δεν σκέφτεται να κάνει παιδιά. Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλάει πάντα με ειλικρίνεια για τον εαυτό της. 

Στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα βρεθεί απόψε η Κατερίνα Στεφανίδη, θέλοντας να προσθέσει ένα ακόμη μετάλλιο στη λαμπερή συλλογή της.

Η 34χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο θα είναι τελικά η μόνη εκπρόσωπος της Ελλάδας στον τελικό αυτό, αφού η Αριάδνη Αδαμοπούλου δε θα μπορέσει τελικά να αγωνιστεί, παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει την παρουσία της εκεί, μένοντας εκτός με θλάση δευτέρου βαθμού.

Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει τραβήξει πολλές φορές τα βλέμματα όχι μόνο για τις επιδόσεις της στο άθλημα, αλλά και για τις δηλώσεις που έχει κάνει. Η αθλήτρια προκαλεί την προσοχή μας και κερδίζει τον σεβασμό μας σε κάθε της δήλωση, χάρη στο θάρρος της να μιλάει για όσα όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε ήδη μιλήσει.

Το ποστ της Κατερίνας Στεφανίδη για όσους καταστρέφουν καριέρες στον αθλητισμό αξίζει χρυσό μετάλλιο

Όταν η Κατερίνα μίλησε για την πατριαρχία

Σε συνέντευξή της στο OPEN Sports στο παρελθόν η πρωταθλήτρια είχε κάνει αναφορά στην πατριαρχία και στην εμμονή των δημοσιογράφων να τη ρωτούν πότε θα αφήσει την καριέρα της για να κάνει παιδιά.

«Αν πας πίσω στις συνεντεύξεις που δίναμε το 2016 λέγαμε θέλουμε να κάνουμε παιδάκια, να γίνουμε νέοι γονείς. Τώρα που έχουμε φτάσει πιο κοντά ηλικιακά, και οι 2 πλέον δεν θέλουμε παιδιά. Θέλουμε σκυλάκια, γατάκια, κατσίκια, άλογα. Και θεωρώ ένας από τους λόγους είναι η υπερβολική πίεση που έχουμε αρχίσει να αισθανόμαστε από έξω».

«Πέρσι στα 31 μετά το Τόκιο και φέτος στα 32 μου, μου λένε να σταματήσω την καριέρα μου για να κάνω παιδιά. Ε, πλέον, θέλω να πω ότι δεν θέλουμε να κάνουμε παιδιά. Δεν λέω ότι δεν θα κάνουμε ποτέ. Όμως, δεν είναι ο στόχος μας και για να πω την αλήθεια έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές να υιοθετήσουμε», δήλωσε η ίδια, λέγοντας στο τέλος πως το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα είναι η πατριαρχία.

https://www.instagram.com/p/C-P8wbVN8G7/

Η Στεφανίδη βάζει στη θέση τους όποιους μιλούν για τα κιλά της

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Κατερίνα Στεφανίδη έκανε μια ανάρτηση στα social media, αποκαλύπτοντας ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου, που μερικοί σχολίασαν τις ποσότητες φαγητού που έτρωγε. Η ίδια ξέσπασε με μια ανάρτηση, ρωτώντας τι άλλο θα έπρεπε να πετύχει σαν αθλήτρια για να μην χρειάζεται να σχολιάζει κανείς το τι τρώει.

«Γράφω αυτήν την ανάρτηση με την ελπίδα να βοηθήσω έναν άνθρωπο.

Το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου είχα μερικούς διαφορετικούς άντρες (τυχαίο; Μάλλον όχι) να σχολιάζουν σε εμένα το τι και το πόσο τρώω.

Δεν είχα κάθε φορά εξίσου καλό αυτοέλεγχο αλλά την τελευταία κι ενώ έτρωγα βραδινό μετά τον αγώνα μου, με όσο αυτοέλεγχο μου είχε μείνει, προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα αθλήτρια. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου.

Στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζεται η σωματική εικόνα ενός αθλητή. Επειδή κάποιοι προπονητές δεν ξέρουν να προπονήσουν τους αθλητές τους, όταν ο αθλητής δεν πάει καλά είναι εξαιτίας των κιλών του.

Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;

Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία; Ή η κάθε γυναίκα ή άντρας, αθλήτρια ή αθλητής που δεν τολμάει να αντιμιλήσει στον καθένα που δίνει την ανεπιθύμητη γνώμη του; Σκεφτομαι συχνά πως μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Αυτούς τους ανθρώπους; Τι πρέπει να γίνει για μην επιτραπεί ποτέ ξανά σε κάποιους να πατήσουν το πόδι τους σε στάδιο; Καταγγελία; Μήνυση; Δεν ξέρω προσπαθώ να σκεφτώ. Αλλά περισσότερο προσπαθώ να μην σκεφτώ. Να μην σκεφτώ πόσα ταλαντούχα παιδιά σταμάτησαν τον αθλητισμό γιατί είχαν έναν τέτοιο προπονητή να τους λέει ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους γιατί ζυγίζουν 1 κιλό παραπάνω.

Νομίζετε ότι το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις; Κάνετε λάθος. Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του Εμμανουήλ Καραλή . Αυτοί που αντί να μάθουν από τις επιτυχίες μας συνεχίζουν τον χαβά τους. Το πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ.»

https://www.instagram.com/p/C86xWUnNnWp/

Η μάχη με τη βουλίμια και ο σοβαρός τραυματισμός

H Ολυμπιονίκης έχει αποκαλύψει στο παρελθόν πως σε νεαρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρές διατροφικές διαταραχές τις οποίες και ξεπέρασε.

«Όταν ήμουν σε πιο μικρή ηλικία πήρα κάποια κιλά, μετά περισσότερα, έφτασα σε σημείο βουλιμίας. Αυτό ήταν από τα πιο δύσκολα κομμάτια και ειδικά σε ηλικία 16 ετών. Σταμάτησα για 6 μήνες τις προπονήσεις. Το 2019 είχα έναν σοβαρό τραυματισμό και φοβήθηκα ότι δεν θα αγωνιστώ ποτέ ξανά. Κάποια στιγμή που ήμουν με πατερίτσες και δεν ήξερα αν θα μπορέσω να περπατήσω και να τρέξω ξανά. Πονούσα ακόμα και να περπατήσω. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο ψυχικά», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Κατερίνα Στεφανίδη.

Κάθε φορά που μιλά με τα πιο γλυκά λόγια για τον σύντροφό της αξίζει το χρυσό

Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει τον ίδιο συνοδοιπόρο και προπονητή σ' αυτή τη ζωή και δεν είναι άλλος από τον Μιτς Κρίερ. Σε εκείνον οφείλει πολλά και όπως η ίδια έχει πει, αν δεν ήταν εκείνος ίσως να μην είχε γίνει αθλήτρια.

«Ανυπομονούσα να πάω προπόνηση εκείνη την εποχή, το 2013-14-15. Έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι ο φίλος μου, ο παρτενέρ μου (Μίτσελ Κρίερ) ήταν μαζί μου στην προπόνηση όπως και το ότι μετά φύγαμε και ουσιαστικά κάναμε προπόνηση σαν προπονητής – αθλήτρια, μια καριέρα διαφορετική. Έφτασα σε ένα σημείο που έγινε και πάλι το επί κοντώ παιχνίδι, επειδή αυτό το είχα χάσει», έχει πει στο SPORT24.

«Πιστεύω ότι χωρίς τον Μιτς δεν θα είχα κάνει τίποτε από αυτά που έχω πετύχει. Και το λέω όχι σαν να είναι κάποιος τζίνιους προπονητικής ή κάτι τέτοιο, αλλά ήταν η χημεία. Και πλέον πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για την επιτυχία ενός αθλητή είναι η χημεία με τον προπονητή. Ίσως είναι περισσότερο σημαντικό από το ταλέντο, ίσως περισσότερο σημαντικό και από τη δουλειά που θέλεις να κάνεις. Αν δεν τον είχα συναντήσει, δεν θα είχα αφοσιωθεί στον αθλητισμό. Ίσως γινόμουν μια πολύ καλή ακαδημαϊκός. Σίγουρα όχι αθλήτρια.»

https://www.instagram.com/p/CU206tRgIUN/

Δεν είναι λίγες οι συνεντεύξεις στις οποίες έχει αναφερθεί με τα πιο γλυκά λόγια σε εκείνον, δείχνοντας τον θαυμασμό και την αγάπη της για αυτόν.

Όταν η Κατερίνα Στεφανίδη έβαλε στη θέση τους haters για την καταγωγή της

Το 2017, με ένα post στο Facebook η αθλήτρια θέλησε να απαντήσει στις προσβλητικές επιθέσεις που είχε δεχτεί το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το πόσο Ελληνίδα είναι.

«Θα ήθελα τουλάχιστον οι φαν μου να γνωρίσουν την πραγματικότητα μου. Ζω στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο καθώς και από τον Μάιο έως και τα μέσα του Σεπτέμβρη. Περίπου τον μισό χρόνο. Καθώς βρίσκομαι στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κυρίως αγωνιστικής σεζόν κάνω τις προπονήσεις μου στο ΟΑΚΑ, όπως και πολλοί άλλοι αθλητές. Τους υπόλοιπους μήνες ζω στην Αμερική. Εκεί, απο το 2015, κάνω προπόνηση σε μια ιδιωτική εγκατάσταση στην οποία πληρώνω $25 την ημέρα. Όχι δεν έχω κάποια υποτροφία, αυτό ήταν στο Πανεπιστήμιο πριν 5 χρόνια. Είναι μια πολυ ωραία αλλά και πολύ ακριβή εγκατάσταση. Από το 2013 εως και το 2015 κάναμε προπόνηση στην αυλή και το γκαράζ του τότε προπονητή μας στην Αριζόνα (σε συνθήκες πολύ χειρότερες του ΟΑΚΑ) τον οποίο πληρώναμε $400 τον μήνα (ο καθένας!). Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων κέρδισα το ασημένιο μετάλλιο σε δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ο κάθε αθλητής έχει καθημερινά το δικαίωμα να επιλέξει να προπονηθεί σε κάποιο καλύτερο μέρος. Εμείς πήραμε αυτό το οικονομικό ρίσκο και επιλέξαμε να κάνουμε προπόνηση κάτω άπο καλύτερες συνθήκες (και ας τις πληρώνουμε χρυσές) γιατί και εγώ και ο άντρας μου πιστεύουμε στην σημασία του ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Σε όλους τους τομείς της ζωής!

Τέλος, βρίσκω πολύ σημαντικό το να κατανοήσουμε πως το να φτάσει κανείς (σε οποιονδήποτε τομέα) σε υψηλό επίπεδο είναι εξίσου δύσκολο ανεξάρτητα από τη χώρα παραμονής του. Δεν ιδρώνω ή πονάω λιγότερο κατά την διάρκεια των προπονήσεων μου στην Αμερική.»

Το νέο ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη & οι πολλοί λόγοι που η αθλήτρια αποτελεί το role model μας