9 μετάλλια και πολλά δάκρυα συγκίνησης: Οι Έλληνες αθλητές δίνουν τη ψυχή τους στους Παραολυμπιακούς

9 μετάλλια και πολλά δάκρυα συγκίνησης: Οι Έλληνες αθλητές δίνουν τη ψυχή τους στους Παραολυμπιακούς
Instagram/ hellenic_paralympic_committee via karanikolas

Τα μετάλλια που μετρά μέχρι τώρα η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και ο απολογισμός που δεν έχει μόνο ρεκόρ, αλλά και δυνατά συναισθήματα.

Μόνο ευχάριστες στιγμές γεμάτες συγκίνηση και δέος έχει προσφέρει μέχρι τώρα η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η χώρα μας έχει ήδη κερδίσει εννέα μετάλλια και οι αθλητές συνεχίζουν την εκπληκτική τους πορεία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι συνεχίζονται για ακόμα μία μέρα και η ελληνική αποστολή συνεχίζει να γράφει ιστορία με τους Έλληνες αθλητές να έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για τις επιδόσεις τους. Η Παραολυμπιάδα συνεχίζεται αλλά τα εννέα μετάλλια που έχουν κατακτήσει μέχρι τώρα οι αθλητές μας για λογαριασμό της ελληνικής αποστολής δεν είναι λίγα.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η 12χρονη Αρετή ζει το όνειρό της και κάνει όλη την Ελλάδα να τη λατρέψει

Τα μετάλλια που μετρά μέχρι τώρα η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Η 19χρονη Χριστίνα Γκέντζου ήταν η πρώτη που έβαλε την Ελλάδα στον πίνακα μεταλλίων, γράφοντας συγχρόνως ιστορία. Η αθλήτρια κέρδισε ιστορικά το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο άθλημα του τάε κβον ντο των Παραολυμπιακών. Η Χριστίνα Γκέντζου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των 65κ. (Κ44) σε μια εκπληκτική εμφάνιση.

https://www.instagram.com/p/C_T-MbtoYa_/

«Δεν ξέρω πως αισθάνομαι γιατί ήταν μια περίεργη μέρα, αφού έχασα και μετά μπήκα σε μια διαδικασία να παίξω άλλα δυο παιχνίδια στα οποία έπρεπε να ανταπεξέλθω για να κερδίσω το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν ακραίο όλο αυτό για μένα όμως είμαι πολύ περήφανη διότι ξεπέρασα τον εαυτό μου.

Ήμουν χάλια ψυχολογικά επειδή έχασα και δεν το περίμενα. Ύστερα έκατσα, με βοήθησε η δασκάλα μου, η Τάνια η φυσικοθεραπεύτρια μου και όλα τα παιδιά. Βρήκα τον ρυθμό μου και είμαι πολύ χαρούμενη που το ξεπέρασα.

Είχα σχεδόν τη μισή ελληνική αποστολή να με υποστηρίζει στις εξέδρες και με βοήθησαν τα παιδιά και μέσα από τα μηνύματα που μου έστειλαν. Το ότι με στήριζαν και με εμψύχωναν ήταν το καλύτερο συναίσθημα. Νομίζω ότι ήταν αυτό που με βοήθησε πιο πολύ στο να ξεκολλήσω από το ότι στεναχωρήθηκα που έχασα» είπε μετά τον αγώνα η Σκέντζου.

Μια ημέρα μετά, η Έλενα Παπασταματοπούλου συνέχισε την εκπληκτική ελληνική εμφάνιση στο άθλημα και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, δεύτερο στο άθλημα του τάε κβον ντο και έγραψε και αυτή ιστορία στο Παρίσι. Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ για την τρίτη θέση των +65 κιλών (Κ44) και την πρώτη της συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Έλενα Παπασταματοπούλου δε μπόρεσε να κρύψει τη μεγάλη συναισθηματική της φόρτιση.

Συνέχεια στον πίνακα μεταλλίων είχε η 19χρονη Λήδα Μανθοπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στα 100μ (Τ38) με 12.49 κάνοντας και πάλι ατομικό ρεκόρ. Έναν περίπου χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της και γνωστού ηθοποιού Αία Μανθόπουλου, η Λήδα έσπασε το ατομικό της ρεκόρ και ανέβηκε στο βάθρο.

Λίγη ώρα μετά, ένα ακόμη μετάλλιο ήρθε για τη χώρα μας αυτή τη φορά από τον Θανάση Κωνσταντινίδη, που στην τελευταία του προσπάθεια έκανε μεγάλο ατομικό ρεκόρ με 38.65μ και κατάκτησε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της κορίνας F32.

Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης συνεχίζει να γράφει ιστορία κατακτώντας σε τρίτους συνεχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο Ντε Τζανέιρο, Τόκιο, Παρίσι) ένα μετάλλιο. Να θυμίσουμε ότι το 2016 στο Ρίο κατέκτησε το χρυσό στη σφαιροβολία και το ασημένιο στην κορίνα, το 2021 στο Τόκιο ήταν και πάλι δεύτερος στην κορίνα.

Αν μιλάμε για ψυχική δύναμη και επιμονή δεν μπορούμε να ξεχνάμε αυτόν τον αθλητή. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό BC3 του μπότσια. Αυτό είναι το 4ο ατομικό του μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και συνολικά το 7ο έχοντας κερδίσει τουλάχιστον ένα σε πέντε συνεχόμενους Παραολυμπιακούς από το 2008.

https://www.instagram.com/p/C_ZvyskIGn5/

Ο 43χρονος Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε το 2008 στο Πεκίνο κερδίζοντας το πρώτο του ατομικό που ήταν αργυρό, συνέχισε στο 2012 στο Λονδίνο όπου ήταν χρυσός Παραολυμπιονίκης στα μεικτά ζευγάρια και το 2016 επέστρεψε από το Ρίο με ένα αργυρό στο ατομικό και ένα χάλκινο στα ζευγάρια.

Με τον ίδιο συνδυασμό μεταλλίων επέστρεψε και από το Τόκιο το 2021 και τώρα στο Παρίσι μετρά ένα ακόμα μετάλλιο στη συλλογή του.

Η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού συνεχίζει να μετρά μετάλλια με τον εκπληκτικό Κωνσταντίνο Τζούνη. Μετά την τέταρτη θέση στο Τόκιο κατάφερε να κερδίσει την τρίτη θέση στο Παρίσι στο αγώνισμα της δισκοβολίας F56.

https://www.instagram.com/p/C_bMcR_Ic4x/

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, ο Ελληνας Παραολυμπιονίκης, δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ: «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη. Θέλω να πω: «Μάνα, τα καταφέραμε»! Ήταν ένας στόχος μου, να γίνω Παραολυμπιονίκης με μετάλλιο. Και ήθελα πρώτα απ' όλα να αποδείξω στον εαυτό μου, ότι όλα όσα έκανα μετά το Τόκιο, δεν πήγαν χαμένα. Γιατί τέσσερα χρόνια, δεν είναι λίγα. Έκανα πολύ σκληρή δουλειά. Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος και όλοι ήμασταν κοντά στις επιδόσεις».

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι στιγμές από την τελετή έναρξης που ενέπνευσαν και τόνισαν την ισότητα

Ο ασταμάτητος Αντώνης Τσαπατάκης δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μεταλλίων. Αναδείχθηκε αργυρός Παραολυμπιονίκης στα 100μ πρόσθιο SB4 της κολύμβησης με απίθανη επίδοση.

Αμέσως μετά τη λήξη του τελικού ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης συγκίνησε μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, τονίζοντας πως: «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα παραδεχθώ ότι κάτι δεν μπορώ... Δεν μπορώ να τα παρατάω».

Ο ίδιος συνέχισε μιλώντας για τα συναισθήματά του για τους ανθρώπους στους οποίους αφιερώνει το μετάλλιο.

«Τα συναισθήματα είναι ότι για ακόμα μία μέρα ήμουν και παρέμεινα ελεύθερος. Μία ακόμα μέρα που έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα γιατί ξέρω πως αν ξαπλώσω σήμερα το βράδυ για να κοιμηθώ, αν καταφέρω να κοιμηθώ, ότι τα έχω δώσει όλα. Για κάθε κούρσα είμαι χαρούμενος ανεξαρτήτου αποτελέσματος, γνωρίζοντας όμως ότι έχω δώσει το παραπάνω από αυτό που μπορώ.

Το αργυρό μετάλλιο αυτό δεν σημαίνει κάτι, παρά μόνο ότι είναι ακόμα μία μέρα στην δουλειά. Αύριο έχουμε ακόμα έναν αγώνα και μετά ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόπλων. Η ζωή επιφυλάσσει κάθε μέρα έναν αγώνα που δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα, τους γονείς μου, τη γυναίκα μου και σε όσους εμπνεύστηκαν και τους έκανα να ονειρευτούν αυτό το βράδυ».

Μετά την απονομή, ο Αντώνης Τσαπατάκης - που είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο Τόκιο - συγκίνησε λέγοντας μεταξύ άλλων «Δεν δίνω μαθήματα ζωής, υπενθυμίζω αυτά που ξέρουμε, αλλά ξεχνάμε».

Ο «χρυσός» Κωνσταντινίδης ξεπερνά ξανά τον εαυτό του

Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης είναι ο χρυσός Παραολυμπιονίκης 2024 στη σφαιροβολία F32 ξεπερνώντας ξανά τον εαυτό του με νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της κορίνας F32 πριν λίγες ημέρες δεν του ήταν αρκετό. Ο Κωνσταντινίδης ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό στους φετινούς Αγώνες. Μετά το τέλος του αγώνα, σε μια συγκλονιστική στιγμή, ο Κωνσταντινίδης χτύπησε την καμπάνα του Stade de France μέσα σε αποθέωση.

Τρομερή εμφάνιση έκανε και ο Λάζαρος Στεφανίδης που έριξε 9.84μ στη σφαιροβολία και κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, πίσω από τον Κωνσταντινίδη. Η Ελλάδα συμπληρώνει έτσι 9 μετάλλια μέχρι τώρα στους Παραολυμπιακούς.