Το podcast Scamanda ξεσκέπασε τη γυναίκα που υποκρινόταν επί 10 χρόνια ότι έχει καρκίνο

 Άρτεμις Σκούφου
Instagram/ Nancy Moscatiello

Η Amanda Riley προσποιούνταν επί σχεδόν 10 χρόνια ότι είχε καρκίνο. Εξαπάτησε 349 ανθρώπους και απέκτησε πάνω από 105.000 δολάρια. Η σύλληψή της, όμως, ήταν αναπόφευκτη. 

Αν υπάρχει ένα θέμα που θα διαβάσεις σήμερα και δε θα θες με τίποτα να ταυτιστείς είναι αυτό. Και αν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα σου έλεγα να μη μοιάσεις είναι η Amanda Riley - βασικά υπάρχουν πάνω από ένας, αλλά δεν μας αφορούν οι υπόλοιποι αυτή τη στιγμή.

Διαβάζουμε κατά καιρούς ιστορίες ανθρώπων που δίνουν μάχες με πραγματικές δύσκολες ασθένειες και μεταξύ άλλων και με τον καρκίνο. Άλλοι βγαίνουν δυνατοί και άλλοι όχι, σημασία έχει όμως ότι προσπαθούν. Κι αν αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι για το κουράγιο και τη δύναμή τους, τότε μία γυναίκα που ισχυριζόταν επί χρόνια ότι είχε καρκίνο, σίγουρα δεν είναι.

Είναι από τις ιστορίες που δε διαβάζουμε κάθε μέρα, αλλά που μας αφήνουν άφωνους. Το podcast Scamanda έχει γίνει hit και δεν είναι τυχαίο.

Η Amanda Riley δεν είχε ποτέ καρκίνο, αλλά έκανε περισσότερους από 300 ανθρώπους να πιστέψουν ότι είχε.

Προσποιήθηκε ένα δραματικό ταξίδι με τον καρκίνο για σχεδόν μια δεκαετία, ζητώντας δωρεές από αγαπημένους και αγνώστους για να συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 δολάρια για ιατρικούς λογαριασμούς που δεν είχε ποτέ, συν ταξίδια, δώρα, εισιτήρια για εκδηλώσεις, δωρεάν υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και πολλά άλλα.

Χρησιμοποιώντας το blog της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και selfies που τραβούσε με στρατηγική, η Amanda ισχυριζόταν ότι έδινε μάχη με το λέμφωμα Χότζκιν, ενώ από το 2012 έως το 2016 είχε υποτροπιάσει τουλάχιστον τέσσερις φορές. Στο διάστημα αυτό, η ίδια και ο σύζυγός της απέκτησαν μάλιστα δύο γιους, τους οποίους αποκαλούσε «μωρά-θαύματα».

Η ιστορία της Amanda περιγράφηκε λεπτομερώς στο podcast Scamanda του 2023, το οποίο μεταφέρθηκε σε ειδικό αφιέρωμα του ABC τον Οκτώβριο του 2024. Και τα δύο προσφέρουν μια βαθιά κατάδυση στα αδικήματα της Amanda και στην τελική καταδίκη της.

Erika Diarte-Carr: Η καρκινοπαθής μητέρα 2 παιδιών συγκέντρωσε 1 εκατ. δολάρια για την κηδεία της

Τι συνέβη, λοιπόν, με την Amanda Riley; Πώς εξαπάτησε τόσους πολλούς ανθρώπους και πώς συνελήφθη τελικά;

Ποια είναι η Amanda Riley;

Με όνομα γέννησης Amanda Maneri, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1985 και μεγάλωσε στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Γνώρισε τον Cory Riley και την τότε σύζυγό του Aletta όταν ήταν 17 ετών. Τότε ήταν μαζορέτα και προσλήφθη για να διδάξει χορό στην κόρη της Aletta, η οποία υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο και ήταν ανοσοκατασταλμένη. Ο Cory ήταν 29 ετών τότε και μαζί με την Aletta είχαν μια κόρη 6 μηνών, την Jessa.

Η Amanda έκανε συχνά απουσίες από τις υποχρεώσεις που είχε για τη σχολή της επικαλούμενη ότι ήταν άρρωστη, όπως έχουν δηλώσει οι συμφοιτητές της.

Αργότερα, ο Cory και η Aletta χώρισαν και ας μαντέψουμε με ποια συνέχισε τη ζωή του ο Cory. Ο τελευταίος, λοιπόν, παντρεύτηκε την Amanda με τη σχέση της Aletta με τον πρώην σύζυγό της να γίνεται όλο και χειρότεροι παρά το ότι είχαν αποφασίσει να μεγαλώσουν από κοινού την κόρη τους. Ο Cory και η Amanda κατέθεσαν αίτηση για την πλήρη κηδεμονία της Jessa και στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν ότι η Aletta ήταν ασταθής σαν χαρακτήρας και προσπαθούσε να αποξενώσει την κόρη της από τον πατέρα της. Η Aletta και η Jessa - η οποία είναι πλέον ενήλικη - το αρνήθηκαν.

Η Amanda ξεκίνησε το ιστολόγιό της, με τίτλο Lymphoma Can Suck It, το 2012, καταγράφοντας την υποτιθέμενη μάχη της με το λέμφωμα Χότζκιν, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Ισχυρίστηκε ότι διαγνώστηκε με την πάθηση όταν γέννησε τον πρώτο της γιο.

Μέσω του blog της η γυναίκα προσκαλούσε τον κόσμο να κάνει δωρεές για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την ασθένειά της, να μπορέσει να καλύψει ιατρικά έξοδα, ενώ διοργάνωσε και μερικούς εράνους.

Παρά τους ισχυρισμούς της ότι είχε καρκίνο σε τελικό στάδιο και ότι έκανε χημειοθεραπείες, η Amanda έμεινε ξανά έγκυος, καλωσορίζοντας τον δεύτερο γιο της τον Μάιο του 2014.

Η Amanda δεν είχε ποτέ καρκίνο. Αντιθέτως, χρησιμοποίησε φωτογραφίες, το blog της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την καλοσύνη αγνώστων, φίλων, συναδέλφων και της κοινότητάς της για να στηρίξει οικονομικά τον τρόπο ζωής της ίδιας και του Cory. Η απάτη διήρκεσε για αρκετά χρόνια προτού συλληφθεί.

Καθ' όλη τη διάρκεια της απάτης της για τον καρκίνο, η Amanda λάμβανε επίσης δωρεάν ταξίδια, babysitting, γεύματα και δωροκάρτες από τους συμπαραστάτες της και οι περισσότεροι από τους στενούς φίλους και συνεργάτες του ζευγαριού πίστευαν ότι ήταν πραγματικά άρρωστη. Η Amanda και ο Cory προσπάθησαν επίσης να μειώσουν τις πληρωμές διατροφής του Cory προς την Aletta για την Jessa, επικαλούμενοι τα ιατρικά έξοδα της Amanda στα δικαστικά έγγραφα ως οικονομική δυσκολία.

Ωστόσο, η Amanda Riley δε σταμάτησε να εργάζεται. Το σχολικό έτος 2016-2017 ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια σε σχολείο στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια προσλήφθηκε ως καθηγήτρια αγγλικών πλήρους απασχόλησης για το επόμενο σχολικό έτος. Άφησε τη δουλειά της τον Φεβρουάριο του 207 κι αυτό γιατί έχανε πολλές ημέρες από την παρουσία της στο σχολείο λόγω μιας ψεύτικης ιατρικής θεραπείας που έκανε.

Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ακόμα πως συμμετείχε σε ομάδες υποστήριξης ασθενών με καρκίνο και ό,τι μάθαινε από εκεί το χρησιμοποιούσε για να περιγράψει ιστορίες στο blog της και τα social media. Επιπλέον, δημοσίευσε φωτογραφίες με ξυρισμένο το κεφάλι της, προσποιούμενη ότι η απώλεια των μαλλιών ήταν η συνέπεια της χημειοθεραπείας που έκανε.

Επιπλέον, πλαστογράφησε και παραποίησε ιατρικά έγγραφα, ιατρικούς λογαριασμούς και βεβαιώσεις. Γιατί; Διότι φυσικά και δεν είχε κανέναν τρόπο να αποδείξει πως είχε καρκίνο, γιατί απλά δεν είχε.

Πώς πιάστηκε η Amanda Riley;

Η παραγωγός ερευνών του Scamanda, Nancy Moscatiello, σημείωσε σε ένα Reddit Ask Me Anything (AMA) του 2023 ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δίσταζαν να αμφισβητήσουν τις διαγνώσεις της Amanda και ότι πολλοί που βρίσκονταν κοντά στην Amanda δεν διάβαζαν απαραίτητα το blog της για να διασταυρώσουν ή να ελέγξουν τους ισχυρισμούς της.

Τον Ιούνιο του 2015, η Nancy Moscatiello έλαβε μια ανώνυμη πληροφορία από κάποιον, σύμφωνα με την οποία η Amanda Riley εξαπατούσε την εκκλησία τους προσποιούμενη ότι είχε καρκίνο. Η πηγή συμπεριέλαβε ένα link που οδηγούσε στο blog της Amanda και η Moscatiello ξεκίνησε την έρευνα.

«Υπήρχαν πράγματα στο blog που δεν φαίνονταν σωστά», δήλωσε η Moscatiello στη Sun. «Η αδελφή μου είχε καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 4 χρόνια πριν και ένας φίλος μου τη βοήθησε ερευνώντας κλινικές δοκιμές. Κοίταξε το ιστολόγιο και μου υπέδειξε ασυνέπειες, όπως θεραπείες που δεν ήταν διαθέσιμες στο σπίτι ή μπορούσαν να χορηγηθούν μόνο από ιατρικά εκπαιδευμένο άτομο - και φάρμακα που μπορούσαν να διατηρηθούν μόνο σε ψυγείο εργαστηρίου».

Σημείωσε επίσης ότι πολλές από τις υποτιθέμενες κλινικές δοκιμές στις οποίες η Amanda είπε ότι συμμετείχε δεν διεξάγονταν στα νοσοκομεία στα οποία ισχυριζόταν ότι πήγαινε για αυτές.

Η Moscatiello δήλωσε στην εκπομπή Scamanda ότι επικοινώνησε με την πρώην σύζυγο του Cory, Aletta, καθώς και με διάφορα νοσοκομεία όπου η Amanda ισχυρίστηκε ότι νοσηλευόταν. Ενώ τα περισσότερα δεν μπορούσαν να συζητήσουν συγκεκριμένα ιστορικά ασθενών, αποκάλυψαν ότι ορισμένες από τις διαδικασίες και τα περιστατικά στο blog δεν ταυτίζονταν με τυπικές περιπτώσεις καρκίνου ή θεραπευτικές αγωγές. Έχοντας στα χέρια της αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, παρουσίασε τα ευρήματά της στον ντετέκτιβ οικονομικών εγκλημάτων Jose Martinez στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι της Riley τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) μερικούς μήνες νωρίτερα. Χρειάστηκαν, βέβαια, χρόνια για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Το καλοκαίρι του 2017, η Amanda άσκησε μήνυση για αστική παρενόχληση εναντίον της ερευνητικής δημοσιογράφου Nancy Moscatiello, μαθαίνοντας ότι την υποπτευόταν.

Τελικά, το καλοκαίρι του 2020, η Amanda κατηγορήθηκε επίσημα για ηλεκτρονική απάτη. Οι ομοσπονδιακές αρχές εντόπισαν 349 άτομα που της έδωσαν περισσότερα από 105.000 δολάρια.

Η Amanda αρχικά δήλωσε αθώα στις κατηγορίες της για παραποίηση εγγράφων και απάτη μέσω τηλεπικοινωνιών, αλλά τον Οκτώβριο του 2021 παραδέχθηκε την ενοχή της για απάτη. Έπειτα, φυλακίστηκε σε ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα στο Τέξας, για να είναι πιο κοντά στο μέρος όπου τελικά μετακόμισε με τους δύο γιους της και τον σύζυγό της, ο οποίος δεν είχε εμπλακεί στην ποινική υπόθεση που της ασκήθηκε.

Ο δικαστής δήλωσε πως θεωρούσε την Amanda επικίνδυνη, πιστεύοντας επίσης ότι θα έκλεβε ξανά. Την καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, τρία υπό επιτήρηση με αναστολή και να καταβάλει αποζημίωση συν τους τόκους και στους 349 ανθρώπους που της δώρισαν χρήματα.

Ο Cory ήξερε τι συνέβαινε;

Παραμένει ασαφές ακόμα αν ο Cory Riley ήξερε στην πραγματικότητα ότι η Amanda προσποιούνταν πως είχε καρκίνο, πάντως η κόρη του, Jessa, ισχυρίστηκε στο podcast Scamanda ότι ο πατέρας της ήξερε τι συνέβαινε. Η ίδια ισχυρίστηκε πως ο Cory έδειχνε πολλές φορές εκτός από τα νερά του, αλλά σε κάθε περίπτωση νιώθει πως πλέον δεν ξέρει τον πατέρα της πραγματικά.

Ο Cory πλέον ζει στο Τέξας μαζί με τα δύο παιδιά που απέκτησε με την Amanda.

Το αποτέλεσμα;

Τον Ιούνιο του 2024, η νομική ομάδα της Amanda κατέθεσε αίτηση για μείωση της ποινής της, όπως αποκάλυψε η Nancy Moscatiello, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα. Τον Αύγουστο, η εφημερίδα San Francisco Chronicle ανέφερε ότι κατά τους πρώτους 18 μήνες της παραμονής της στο ίδρυμα, η Amanda μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο για να λάβει ιατρική φροντίδα 24 φορές. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα ιατρικά αρχεία τους περιλαμβάνουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η γυναίκα μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν, κατά το οποίο ένα άτομο προσποιείται συμπτώματα ή αρρωσταίνει τον εαυτό του για να συγκεντρώσει την προσοχή.

Κάτι ακόμα σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι οι επαγγελματίες ιατροί που την περιέθαλψαν ανέφεραν ότι την έπιασαν να προσπαθεί να επηρεάσει τις εξετάσεις ώστε τα αποτελέσματα να την κάνουν να φαίνεται άρρωστη. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης την είδαν να «κρατάει την αναπνοή της κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής κορεσμού οξυγόνου», να προσπαθεί «να χειραγωγήσει μια αντλία έγχυσης που της χορηγούσε κάλιο» και να καταπονεί το σώμα της επίτηδες για να επιταχύνει τον καρδιακό της ρυθμό, έγραψε ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ, Michael Pitman, στα δικαστικά αρχεία.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης