Ο καρκίνος του τραχήλου αντιμετωπίζεται και νέα μελέτη δίνει ελπίδες -Η πρόληψη όμως δεν αλλάζει

 Άρτεμις Σκούφου
Ο καρκίνος του τραχήλου αντιμετωπίζεται και νέα μελέτη δίνει ελπίδες -Η πρόληψη όμως δεν αλλάζει
Unsplash

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου υπόσχεται ότι μειώνει κατά 40% τις πιθανότητες θανάτου και την επανεμφάνιση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, με περίπου 660.000 νέες περιπτώσεις και 350.000 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και την Ελλάδα ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου (Global Cancer Observatory) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, το 2020 υπολογίστηκε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη 10η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15-44 ετών αποτελεί την 3η πιο συχνή κακοήθεια.

karkinos.jpg

Η αντιμετώπιση του καρκίνου δεν είναι εύκολη, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, παρά τις βελτιώσεις που υπάρχουν στη φροντίδα, ο καρκίνος επιστρέφει. Τώρα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα καταφέρει να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%.

1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού -Εσύ πότε έκανες μαστογραφία τελευταία φορά;

Νέα - πολλά υποσχόμενη - θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου

Το νέο σχέδιο θεραπείας αφορά μια σύντομη πορεία χημειοθεραπείας πριν οι ασθενείς υποβληθούν σε χημειοακτινοβολία, την καθιερωμένη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Σε έρευνα - της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Lancet - με επικεφαλής το University College του Λονδίνου, αναφέρθηκε ότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής έδειξαν 40% μείωση του κινδύνου θανάτου από τη νόσο και 35% μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου εντός τουλάχιστον πέντε ετών.

Η Δρ Mary McCormack, επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής στο UCL, δήλωσε στον Guardian ότι η συγκεκριμένη αποκάλυψη αποτελεί τη σημαντικότερη ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τα τέλη του περασμένου αιώνα. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη στην επιβίωση από την υιοθέτηση της χημειοακτινοβολίας το 1999», δήλωσε η ίδια.

Κάθε βελτίωση της επιβίωσης για έναν ασθενή με καρκίνο είναι σημαντική, ειδικά όταν η θεραπεία είναι καλώς ανεκτή και χορηγείται για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στις γυναίκες να επιστρέψουν σχετικά γρήγορα στην κανονική τους ζωή.

Οι ερευνητές του UCL και του νοσοκομείου University College London (UCLH) ολοκλήρωσαν μια μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών που έλαβαν τη σύντομη χημειοθεραπεία πριν από τη χημειοακτινοβολία και είδαν το κατά πόσο θα μπορούσαν να μειωθούν οι υποτροπές και οι θάνατοι των ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

koilia.jpg

Στη δοκιμή συμμετείχαν 500 γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισές έλαβαν τη νέα θεραπεία και οι υπόλοιπες την καθιερωμένη.

Μετά από πέντε χρόνια, το 80% εκείνων που έλαβαν πρώτα μια σύντομη χημειοθεραπεία ζούσαν και για το 72% ο καρκίνος τους δεν είχε επιστρέψει ούτε εξαπλωθεί. Στην ομάδα της συνήθους θεραπείας, το 72% ζούσαν και στο 64% ο καρκίνος δεν είχε επιστρέψει ούτε είχε εξαπλωθεί.

Μπορεί οι διαφορές στα ποσοστά να μη φαίνονται τόσο μεγάλες αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικές για άτομα που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο. Ουσιαστικά, η προσθήκη της εισαγωγικής χημειοθεραπείας στην καθιερωμένη αγωγή - που έγινε στην πρώτη ομάδα ατόμων - μείωσε κατά 40% τις πιθανότητες θανάτου από τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου.

Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να αντιμετωπιστεί

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (99%) συνδέονται με μόλυνση από ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων υψηλού κινδύνου (HPV), έναν εξαιρετικά κοινό ιό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις με τον HPV υποχωρούν αυτόματα και δεν προκαλούν συμπτώματα, η επίμονη λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Ωστόσο, το εμβόλιο και η καθιερωμένη επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορούν να προλάβουν σε σημαντικό βαθμό αυτή την εξέλιξη. Επιπλέον, όταν διαγνωστεί, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία από τις πιο επιτυχώς θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου, εφόσον ανιχνεύεται έγκαιρα και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Οι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια μπορούν επίσης να ελεγχθούν με κατάλληλη θεραπεία. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι θα καθυστερήσεις το επόμενο ραντεβού στο γυναικολόγο.

DPG Network