Zandra Rhodes: Ο καρκίνος, οι κακές οικογενειακές σχέσεις & η δύναμη ζωής της σχεδιάστριας εμπνέουν

 Άρτεμις Σκούφου
Zandra Rhodes: Ο καρκίνος, οι κακές οικογενειακές σχέσεις & η δύναμη ζωής της σχεδιάστριας εμπνέουν
Instagram/ zandra_rhodes_

Για σχεδόν 60 χρόνια, η Zandra Rhodes είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές σχεδιάστριες της Βρετανίας, που είχε ντύσει μεταξύ άλλων και την πριγκίπισσα Diana. Όμως, η ιστορία της οικογένειάς της δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο η καριέρα της. 

Η Dame Zandra Rhodes μίλησε για την τραγωδία που κατέστρεψε την παιδική της ηλικία και τη σχέση της με τον πατέρα της - και πώς αυτή άλλαξε όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια.

Η 84χρονη σχεδιάστρια, γνωστή σε πολλούς επειδή έντυνε κατά καιρούς την πριγκίπισσα Diana, καθώς και για το τολμηρό στυλ της - το οποίο περιλαμβάνει έντονα ροζ μαλλιά και συχνά ξυρισμένα φρύδια, έχει διανύσει μια περιπετειώδη ζωή.

Μεταξύ όσων έχει περάσει, έπασχε από καρκίνο της χολής, ο οποίος διαγνώστηκε το 2020. Αφού της έδωσαν μόλις λίγους μήνες ζωής, κράτησε την ασθένεια μυστική, εξηγώντας αργότερα ότι «αν ο κόσμος ήξερε δεν θα έβρισκα άλλη δουλειά».

https://www.instagram.com/p/DABmUa1NkmD/

Η εμβληματική Zandra Rhodes στο Queen.gr: Πώς η KARISMATISK σειρά της ΙΚΕΑ φέρνει τη χαρά στο σπίτι!

Η Zandra Rhodes μιλά για την περιπετειώδη παιδική της ηλικία

Μιλώντας στον Guardian για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων της, τα οποία κυκλοφόρησαν νωρίτερα φέτος, η Zandra Rhodes, με καταγωγή από το Medway του Kent, μίλησε για το πώς είχε μια δύσκολη σχέση με τον πατέρα της, Albert, στα νιάτα της.

Περιγράφοντας την «πραγματική αντιμετώπιση του παρελθόντος» ως το πιο δύσκολο μέρος της συγγραφής, η Rhodes είπε ότι δεν τα πήγε ποτέ καλά με τον πατέρα της.

Η έλλειψη καλών σχέσεων με την οικογένειά της προέκυψε όταν άκουσε πως η γιαγιά της ήταν σεξεργάτρια και δολοφονήθηκε από έναν πελάτη της.

Αυτή η σκοτεινή ιστορία έριξε μια ζοφερή σκιά στην παιδική της ηλικία. Μόνο αργότερα -πολύ αργότερα- πρόσφατα, στην πραγματικότητα, η Rhodes έμαθε την αλήθεια. Αν και δεν ήταν λιγότερο σοκαριστική, ήταν μια διαφορετική ιστορία. Η γιαγιά της είχε, στην πραγματικότητα, δολοφονηθεί από έναν εραστή.

Και η βίαιη πράξη ήταν ιδιαίτερα ακραία: η γιαγιά της παραλίγο να αποκεφαλιστεί από αυτόν τον άνδρα - ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ξυράφι για να πραγματοποιήσει το έγκλημα, το οποίο διέπραξε μπροστά σε μια από τις μικρές κόρες της.

Μετά τον τραγικό θάνατο της μητέρας του, ο πατέρας της, Albert, παραδόθηκε στη φροντίδα μιας αλκοολικής θείας και ενός θείου.

Η συγγραφή των απομνημονευμάτων της για τον πατέρα της τη βοήθησε να βρει αυτό που ο Guardian περιέγραψε ως «νέο σεβασμό και αγάπη γι' αυτόν».

https://www.instagram.com/p/C2hOjQQNOvy/

Η ζωή με καρκίνο και οι έξι μήνες περιθώριο

Έκανε yoga όταν συνειδητοποίησε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το στομάχι της. Πήγε στον γιατρό, ο οποίος αναγνώρισε τον καρκίνο και της έδωσε έξι μήνες περιθώριο. «Τότε ήταν ο Covid, οπότε συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν χρειαζόταν να το μάθει και αποφάσισα να μην το πω σε κανέναν.» Γιατί; «Γιατί αν το μάθαινε ο κόσμος δεν θα έβρισκα άλλη δουλειά!».

Όταν της συνέβη αυτή η περιπέτεια με την υγεία της, η σχεδιάστρια σκεφτόταν σοβαρά την κληρονομιά της. «Ήταν πολύ θετικό, στην πραγματικότητα. Νιώθω ότι ήταν μια προειδοποίηση, ότι έπρεπε να βάλω τη ζωή μου σε τάξη, να τα κάνω όλα. Με έκανε να συγκεντρωθώ. Και αν δεν ήταν αυτό, δεν θα είχα δημιουργήσει ποτέ ένα ίδρυμα και δεν θα ανακάλυπτα ποτέ ότι είχα 6.000 φορέματα όλα κρυμμένα, τα οποία τώρα στέλνω σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, δεν θα είχα τελειώσει ποτέ το βιβλίο».

Η Zandra Rhodes μιλά για την ενηλικίωσή της

Μιλώντας το 2022 για την ενηλικίωσή της, η Zandra Rhodes περιέγραψε τον εαυτό της ως «παιδί των πόλεων του Medway».

Εκείνη την εποχή, περιέγραψε τον πατέρα της ως «όμορφο», λέγοντας ότι «έμοιαζε με τον Errol Flynn». Εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού, ενώ η μητέρα της, Beatrice, ήταν καθηγήτρια στο Medway College of Design. «Ήταν μια εξαιρετική, εξωτική γυναίκα», δήλωσε η Rhdes. 'Πριν από τον πόλεμο πήγε στο Παρίσι και έγινε μοδίστρα στον διάσημο οίκο μόδας Worth.

Η μητέρα της, είπε τότε η Rhodes, ήταν η «έμπνευσή» της και «πάντα την ενθάρρυνε να πιστεύει στον εαυτό της».

Δυστυχώς, η τραγωδία της οικογένειας έμελλε να συνεχιστεί και με τη μητέρα της Zandra Rhodes, η οποία πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα ενώ η Rhodes ήταν μόλις 24 ετών.