Ρακέτες και κραγιόν: Οι 5 τενίστριες που αγαπάμε
Μιας και βρισκόμαστε στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου, ας θυμηθούμε τις κυρίες και δεσποινίδες ενός από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, που κατάφεραν με το ταλέντο, τη προσωπικότητα και το στιλ τους να μας μείνουν αξέχαστες.
Μετρά εκατομμύρια φανατικούς ανά τον κόσμο και θεωρείται ως ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή αθλήματα. Κάτι μας λέει, ωστόσο, πως το τένις δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς τις γυναικείες παρουσίες που έχουν χτίσει τις καριέρες τους πάνω του. Η ακόλουθη 5άδα (+1) αποτελείται από τις τενίστριες που έχουν αφήσει ιστορία στα τερέν, κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Steffi Graf
Το γυναικείο συνώνυμο του τένις, σαν να λέμε. Με 22 Grand Slam στο βιογραφικό της και έχοντας μείνει στην κορυφή της λίστας τενιστριών του Women's Tennis Association για 377 συνεχείς εβδομάδες, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει ποτέ κάποιος παίκτης του τένις, άντρας ή γυναίκα, στο ν.1, η Graf είναι ένας ζωντανός θρύλος του αθλήματος. Είναι διάσημη για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά της σε όλα τα ήδη τερέν (χώμα, τσιμέντο, γρασίδι), έχοντας κερδίσει καθένα από τα τέσσερα Grand Slams τουλάχιστον τέσσερις φορές και έχοντας αποκτήσει τον τίτλο «Calendar Year Grand Slam», παίζοντας και στα τρία ήδη γηπέδου –δύο επιτεύγματα που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος παίκτης του τένις μέχρι σήμερα. Το 1999, η Graf πήρε τον τίτλο της «Σπουδαιότερης τενίστριας του 20ου αιώνα», από ένα πάνελ ειδικών συγκεντρωμένο από την Associated Press, και την ίδια χρονιά αποσύρθηκε από το άθλημα, ενώ βρισκόταν στο ν.3 της παγκόσμιας κατάταξης. Από τον Οκτώβριο του 2001 είναι παντρεμένη με τον έτερο θρύλο του τένις αντρών, τον Andre Agassi, και έχουν δύο παιδιά, τον 10χρονο Jaden Gil και την 8χρονη Jaz Elle. Από το 1991 λειτουργεί το Steffi Graf Youth Tennis Center στο Leipzig της Γερμανίας, ενώ είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Children for Tomorrow», ο οποίος βοηθά παιδιά που έχουν υπάρξει τραυματίες πολέμου ή άλλων τραγωδιών. Μπορεί, παρά την ιδιαίτερη γοητεία της, να μην είναι το παράδειγμα της αντικειμενικά όμορφης γυναίκας, θα μείνει για πάντα γνωστή όμως ως «Fräulein Forehand», η «Κυρία Ντράιβ» δηλαδή, καθώς το μεγαλύτερό της όπλο στα γήπεδα που έμεινε στην ιστορία, ήταν το δυναμικό της ντράιβ, από μέσα προς τα έξω, καθώς και η εξαιρετική ταχύτητα των ποδιών της.
Martina Hingis
Μεγάλη τενίστρια, από τις πρώτες «καυτές» παρουσίες στα γήπεδα αλλά και κάτι σαν το «κακό παιδί» του τένις. Γεννημένη το 1980 στη Σλοβακία, η Σουηδή στην υπηκοότητα Hingis κοιτούσε από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης τις υπόλοιπες συναθλήτριές της για ένα σερί 209 εβδομάδων. Η καριέρα της αποτελείται από πέντε Grand Slams στο μονό και άλλα εννιά στο διπλό γυναικών, ενώ το 1991 έγινε η νεαρότερη παίκτρια όλων των εποχών που κατάφερε να κερδίσει Grand Slam, νικώντας στο διπλό γυναικών του Wimbledon μαζί με την Helena Sukova, σε ηλικία μόλις 15 χρονών. Το γεγονός πως και οι δύο γονείς της ήταν καταξιωμένοι παίκτες του τένις, σίγουρα βοήθησε αρκετά στην εξέλιξή της στο άθλημα. Μετά από μια σειρά σοβαρών τραυματισμών από το 2001 μέχρι το 2003 η Hingis αποφάσισε να αποσυρθεί από το άθλημα, μόνο και μόνο για να επιστρέψει το 2005 στα γήπεδα, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία. Την επιστροφή της στα πρωταθλήματα, όμως, ήρθε να αμαυρώσει μια κατηγορία για χρήση κοκαΐνης το 2007, θέτοντάς την υπό επίσημη έρευνα για εξακρίβωση. Βρέθηκε θετική στις εξετάσεις στο Wimbledon, στις αρχές του 2008, και η ITF (International Tennis Federation) την απέκλεισε από τα γήπεδα για 2 χρόνια. Η Hingis όμως δεν έκατσε να δεχτεί την ποινή, δηλώνοντας πως αποσύρεται οριστικά αυτή τη φορά από το άθλημα και επιμένοντας στην αθωότητά της. Εκτός από το ταλέντο και την τεχνική της, η οποία μάλιστα χαρακτηριζόταν από φινέτσα και πολύ «ευγενείς» κινήσεις καθώς ήταν βασισμένη κυρίως στην στρατηγική παρά στη δύναμη, η Hingis έμεινε γνωστή και για τις προκλητικές δηλώσεις της όταν αναφερόταν σε άλλες συμπαίκτριές της, με έντονο το στοιχείο του κυνισμού και του σαρκασμού. Τον Δεκέμβριο του 2010, μετά από πολλές σχέσεις και δύο αποτυχημένους αρραβώνες, παντρεύτηκε τον Γάλλο ιππέα show, Thibault Hutin, σε κλειστή τελετή στο Παρίσι.
Kim Clijsters
Μία από τις πιο γλυκές και συμπαθητικές γυναικείες παρουσίες στα γήπεδα του τένις, κατά γενική ομολογία. Η Βελγίδα Clijsters γεννήθηκε το 1983 και η επαγγελματική της καριέρα στο άθλημα ξεκίνησε το 1997. Έχει την παντοκρατορία στα πρωταθλήματα του US Open και του Australian Open, ενώ έχει κερδίσει τέσσερα Grand Slam, 41 τίτλους σε μονά και 11 σε διπλά. Έμεινε γνωστή για τον ιδιαίτερα δυναμικό, σταθερό και στιβαρό τρόπο παιξίματός της, την προσεγμένη στρατηγική της και την τρομερή της ταχύτητα, καθώς μπορούσε να καλύψει και να παίξει σε κάθε σημείο του γηπέδου. Η ίδια είχε πει πως έχει κληρονομήσει τα πόδια του ποδοσφαιριστή πατέρα της (ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Els Vandecaetsbeek) και την ευλυγισία της αθλήτριας μητέρας της (η πρώην πρωταθλήτρια ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής Lei Clijsters). Υπήρξε αρραβωνιασμένη με τον Αυστραλό παίκτη του τένις Lleyton Hewitt, ακόμα όμως και όταν χώρισαν το 2004, οι Αυστραλοί οπαδοί συνέχισαν να την έχουν στις καρδιές τους, αποκαλώντας την μάλιστα «Aussie Kim». Τον Μάιο του 2007 η Clijsters ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το άθλημα για να ξεκινήσει οικογένεια. Παντρεύτηκε τον Ιούλιο με τον μπασκετμπολίστα Brian Lynch, ενώ τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου έφερε στον κόσμο το παιδί τους, την μικρή Jada Ellie. Ωστόσο μόλις δύο χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2009, η Kim ανακοίνωσε την απόφασή της να επιστρέψει στα τερέν, όπου και έφερε τα πάνω κάτω. Κέρδισε το US Open για δεύτερη φορά, και έγινε η πρώτη μητέρα παίκτρια που κατακτά μεγάλο τίτλο, μετά την Evonne Goolagong το 1980. Από τις 6 Ιουνίου του 2011 βρίσκεται στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας υπάρξει παλιότερα στη 1η για αρκετό καιρό, τόσο στα μονά όσο και στα διπλά.
Venus και Serena Williams
Αυτές οι δύο πάνω πακέτο, ακόμα και όταν παίζουν ξεχωριστά. Οι τρομερές αδερφές των γηπέδων του τένις, η μεγάλη Venus (γεννηθείσα τον Ιούνιο του 1980) και η μικρή Serena (γεννηθείσα τον Σεπτέμβριο του 1981) έχουν προσφέρει στους θεατές μερικά από τα πιο δυναμικά και έντονα συγκινησιακά στιγμιότυπα στην ιστορία του αθλήματος. Η Venus έχει κερδίσει στην καριέρα της 21 Grand Slams και τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, κρατά το ρεκόρ για το πιο γρήγορο σερβίς που έχει γίνει ποτέ από γυναίκα πρωταθλήτρια του τένις (130mph), έχει υπάρξει στη 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αρκετές φορές, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου του 2002 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που πήγε στην κορυφή της λίστας. Η Serena, από την άλλη, έχει επίσης υπάρξει στη 1η θέση του WTA (Women's Tennis Association) αλλά για πέντε ξεχωριστές φορές. Έχει κατακτήσει 27 Grand Slams και δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ενώ έχει κερδίσει περισσότερα λεφτά από βραβεία από οποιαδήποτε άλλη αθλήτρια στην ιστορία. Μπορεί το αίμα να μην γίνεται νερό, οι δύο αδερφές ωστόσο έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στα γήπεδα σε 23 παιχνίδια, με τη μικρή Serena να κερδίζει την μεγαλύτερη αδερφή Venus σε 13 από αυτά. Και οι δυο τους θεωρούνται από τις σπουδαιότερες τενίστριες που έχουν υπάρξει ποτέ. Τη παρούσα περίοδο, η Venus βρίσκεται στη θέση 29 στη παγκόσμια κατάταξη και η Serena στην 25η. Οι δυο τους έχουν ξεπεράσει τα όρια του τένις, παίρνοντας μέρος σε πολλά project εκτός αθλητισμού, από φιλανθρωπικές οργανώσεις και συγγραφή βιβλίων μέχρι επιχειρήσεις μόδας και εκάστοτε βόλτες στη πασαρέλα ως guest μοντέλα, κάνοντας τα ονόματά τους να έχουν απήχηση αντίστοιχη με αυτή μεγάλων ονομάτων σταρ του Hollywood.
Maria Sharapova
Η απόδειξη πως το να είσαι όμορφη σε «μοντελικά» επίπεδα δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να είσαι και εκπληκτική τενίστρια (για ποιον χτυπά η καμπάνα, Anna Kurnikova;). Η νεαρή Maria γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1987 και μέσα στα 24 χρόνια της μέχρι τώρα ζωής της, έχει κατακτήσει τρία Grand Slam και έχει βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης τέσσερις ξεχωριστές φορές, ενώ τη παρούσα περίοδο βρίσκεται στην θέση 6. Μόλις στην ηλικία των 17 ετών, το 2004, έριξε από τον θρόνο του Wimbledon την Serena Williams κερδίζοντας το πρώτο της Grand Slam και έκτοτε η πορεία της ήταν αποκλειστικά προς τα πάνω. Το 2007 όμως, ένας σοβαρός τραυματισμός στον ώμο την ανάγκασε να αποσυρθεί από τα γήπεδα για περίπου 10 μήνες, πέφτοντας στην θέση 126. Επειδή όμως η μαμά Ρωσία δεν κιοτεύει, η Sharapova μετά από εντατικές προσπάθειες και με τρομερή υπομονή και επιμονή κατάφερε να κάνει την δυναμική επιστροφή της και να ξαναμπεί στο top10 των καλύτερων τενιστριών στον κόσμο. Μια τόσο επιτυχημένη αλλά και όμορφη αθλήτρια δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο στον χώρο των γηπέδων. Έτσι και η Sharapova επέκτεινε τη καριέρα της στο μόντελινγκ, με εξώφυλλα σε περιοδικά (όπως το διάσημο, πλέον, στο Sports Illustrated Swimsuit Issue), διαφημιστικές καμπάνιες συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Nike, Prince και Canon, συμμετέχει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και προγράμματα ανάπτυξης, ενώ μέσα στο 2011 το περιοδικό Forbes την κατέταξε στην 80η θέση των πιο ισχυρών celebrities της χρονιάς. Στην προσωπική της ζωή, η Maria είναι αρραβωνιασμένη με τον Σλοβένο παίκτη του NBA, Sasha Vujačić.