Αυτά είναι τα κλειδιά για να φτιάξεις τις πιο νόστιμες φακές χωρίς χύτρα
Στο κρύο θες νόστιμες και άψογα βρασμένες φακές
Λατρεύουμε τις φακές και η σούπα με φακές τον χειμώνα αποτελεί την καλύτερη επιλογή και το πιο νόστιμο πιάτο.
Πώς θα φτιάξεις όμως τις πιο νόστιμες φακές, αν δεν έχεις χύτρα και αν το σύνηθες αποτέλεσμα είναι υπερβολικά χυλωμένο;
Έχουμε τις καλύτερες συμβουλές για να πετύχουν επιτέλους οι φακές!
Βήμα πρώτο: Είναι σημαντικό να βρεις τις πιο φρέσκες φακές, ακόμα κι αν είναι συσκευασμένες. Οι παλιές φακές θέλουν περισσότερη ώρα και τείνουν να ξεφλουδίζουν στο μαγείρεμα. Αν έχεις την επιλογή της φρέσκιας χύμα φακής, προτίμησέ την.
Βήμα δεύτερο: Ξεπλένεις τη φακή σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Βγάλε όσες φακές φαίνονται χαλασμένες ή πιθανά πετραδάκια ανάμεσα στη φακή, ειδικά αν είναι χύμα.
Έπειτα, η αναλογία φακής είναι ¼ δηλαδή, 1 κούπα φακή με 4 κούπες νερού.
Έπειτα, φέρνεις το νερό με τη φακή σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνεις την θερμοκρασία και μαγειρεύεις για 20 με 30 λεπτά.
Με βάση την ποικιλία, η φακή θέλει:
Πράσινες φακές: 18-20 λεπτά
Καφέ φακές: 20-25 λεπτά
Μαύρες φακές: 25-30 λεπτά
Μην προσθέσεις αλάτι ή ξίδι στις φακές προτού μαγειρευτούν τελείως, μιας και τα υλικά αυτά δεν θα αφήσουν τις φακές να μαλακώσουν. Αλάτισε βέβαια όσο οι φακές είναι ζεστές.
Για έξτρα γεύση, αντικατάστησε ένα μέρος του νερού με ζωμό λαχανικών ή πρόσθεσε δαφνόφυλλο και μπαχαρικά. Το δικό μου μυστικό είναι και λίγο σκόρδο σε σκόνη.
Προσοχή: υπάρχει περίπτωση οι φακές να θέλουν παραπάνω νερό! Μην το φοβηθείς.