H Βίκυ, το fashion work shop και το δίκιο της
... Η Βίκυ Καγιά είναι πανέμορφη, φωτογενής, με μεγάλη, διεθνή καριέρα στο μοντέλιγκ και κάτι που εμένα μου κάνει συμπαθείς τους ανθρώπους, γελαστή. Η Βίκυ Καγιά στην τηλεόραση προσπαθεί πολύ και η ραφή της προσπάθειας της φαίνεται και αγχώνει. Η τελειότητα της μου γίνεται επιθετική και με ξενίζει το Greek English ιδίωμα της, που μου θυμίζει δεύτερη γενιά μετανάστες να πίνουν καφέ στο Ζόντιακ, στην Αστόρια.
Ίσως φταίει το ότι είμαι εγώ αμετροεπώς λεξιλάγνα και για αυτό απαιτώ από τους ανθρώπους που μπαίνουν σπίτια μας, μέσα από ένα τόσο δυνατό μέσο όσο η τηλεόραση, εκτός από φωτογένεια, να έχουν συναίσθηση πως φυλάσσουν, να προστατεύουν τα ελληνικά. Το θεωρώ υποχρέωση τους. Το θεωρώ αυτονόητο. Όπως και το να έχουν σωστή ορθοφωνία. Να ξέρουν, για παράδειγμα, το υπερωικό «νι», στολίδι της γλώσσας μας και πως προφέρεται η λέξη «φεγγάρι» και πως το «αναμπουμπούλα» ρε αδελφέ! Εκτός από τους ηθοποιούς, οι παρουσιαστές, είναι όσο και αν δεν το χουν αντιληφθεί δάσκαλοι των ελληνικών που μιλάμε. Τέλος πάντων θεωρούσα πάντα βαρβαρική την προσωπική γλώσσα της Καγιά και στεκόμουν πάντα αυστηρή απέναντι της. Πρόσφατα άκουγα μια συνέντευξη της, στην εκπομπή «Πολύ Μπλα μπλα», στην οποία και εργάζομαι -όποτε βγαίνει στον αέρα και κάνουμε «κου κου τζα» σαν τα μωρά, στους τηλεθεατές μας. Νευρίασα γιατί την άκουσα πάλι να μιλάει με τα «φρίζα», τα «κάρα» και τα «αρμτσέρια» της Αστόρια. «Ασχολούμαι foul time και foul speed με το fashion working shop» έλεγε. Αφημένη στα ένστικτα μου, ως έχιδνα σήκωσα το κεφάλι μου και φαρμάκωσα.
Mea culpa φυσικά (σ.σ: λατινικά Βίκυ, αλλά μη με κατηγορήσεις για μετανάστρια στο ρωμαϊκό forum, ναι;). Συνεχίζει να με νευριάζει το ιδίωμα της και να απαιτώ να μιλάνε ελληνικά στην ελληνική τηλεόραση, οι Έλληνες παρουσιαστές. Όμως, έχασα την ουσία του Εργαστηρίου της και έτσι την αδίκησα. Η Βίκυ Καγιά, δεν κάνει μια σχολή μοντέλων. Κάνει ένα εργαστήρι που στέκεται στην εμφάνιση, στους τρόπους, στο φαίνεσθαι, ώστε να εναρμονίζεται με την ουσία του πλάσματος που επιθυμεί να καλυτερεύσει εαυτόν. Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν μαθήματα στο εργαστήρι της, είναι οι καλύτεροι του χώρου και οι κύκλοι γνώσεων εξαιρετικά μελετημένοι. Ιστορία της τέχνης, κοστουμιού, η εξέλιξη της μόδας, οι οικονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με το ρούχο, η πρόκληση και η χειραγώγηση της εντύπωσης.
Θα παραδεχτώ λοιπόν, το λάθος μου και θα της πω και μπράβο για την τόσο μελετημένη της προσπάθεια. Μόνο που –μη ξεχνιόμαστε- να βάλει και μαθήματα ελληνικών, ορθοφωνίας και φωνητικής. Θα βοηθήσει και θα βοηθηθεί!
Σ.σ: με αυτό το ιδίωμα, αδικεί τον εαυτό της και με το «fashion work shop» (μτφ: εργαστήρι εμφάνισης, καλλιέργειας και εντυπώσεων), ως τίτλο την δουλειά της.