Η Συνατσάκη διδάσκει το influencing που χρειαζόμαστε με την παρακίνηση για υπογραφές στο change.org
«Θα το ανεβάζω μέχρι να υπογράψουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ», έγραψε η Μαίρη Συνατσάκη σε μία ακόμα προσπάθεια να παρακινήσει όσους την ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπογράψουν στο change.org την αναφορά «Τραγωδία - Τέμπη 2023».
Συνεχίζει να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το change.org και τις υπογραφές που έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αναθεώρηση του συντάγματος. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 900.000, αυξάνοντας τις πιθανότητες η ημέρα μνήμης των 57 θυμάτων να τελειώσει με τη συμπλήρωση 1.000.000 υπογραφών.
Στον αγώνα του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών συμμετέχει ενεργά η Μαίρη Συνατσάκη, η οποία μέσω της διαδικτυακής της παρουσίας θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα και βοηθά σημαντικά στη διάδοση του μηνύματος.
Με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα της πολύνεκρης σύγκρουσης, η Μαίρη δημοσίευσε ξανά ένα screenshot από το change.org και έγραψε «Θα το ανεβάζω μέχρι να υπογράψουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ».
Η γνωστή influencer έχει δείξει από την αρχή των προσπαθειών του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών την στήριξή της, με κοινοποιήσεις στον λογαριασμό της, όταν ακόμα στόχος ήταν να συγκεντρωθούν υπογραφές 150.000 ατόμων. Πριν λίγες μέρες δημοσίευσε ακόμα δύο stories για το ζήτημα, γράφοντας «Είναι στιγμές που λατρεύω το ίντερνετ. Όταν ξεκίνησε η κυρία Καρυστιανού το συγκεκριμένο ψήφισμα για να συγκεντρώσει τις υπογραφές των πολιτών, ο στόχος ήταν 150.000. Εχθές ξεπέρασε τις 500.000 υπογραφές και ο στόχος έγινε 1.000.000. Αν δεν έχεις υπογράψει ακόμα και βλέπεις αυτό το story παρακαλώ καν’ το! Είναι ένας πολύ σημαντικός μοχλός πίεσης για τη δικαιοσύνη».
Αντίστοιχο story έκανε σήμερα και η Σίσσυ Χρηστίδου, όπως μπορείς να δεις στις παρακάτω εικόνες.
Ένα viral σκίτσο γεμάτο μελαγχολία
Viral έχει γίνει από τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Φεβρουαρίου το σκίτσο που δημοσίευσε στο Instagram για το δυστύχημα στα Τέμπη η Je m’en fous_art, μία ζωγράφος νέας εποχής.
Χρησιμοποιώντας γραφίδα αντί για πινέλο, η Κέλλυ ζωγράφισε ένα σκίτσο που απεικονίζει μία κοπέλα να αποχαιρετά ένα αγαπημένο της πρόσωπο, κρατώντας τα δυο του χέρια, και βγάζοντας το κεφάλι της από το παράθυρο του Intercity 62.
Τα χέρια που κρατούν σφιχτά τα δικά της τής λένε: «Μα δεν πρόλαβα να σε χορτάσω». Κι εκείνη απαντά: «Θα ξαναβρεθούμε».
Η ανάρτηση που αφιερώθηκε σε αυτούς που δεν πρόλαβαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με πολλούς διάσημους Έλληνες να επιλέγουν να το αναδημοσιεύσουν, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την μνήμη των θυμάτων που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Οι αναρτήσεις διασήμων για τη σύγκρουση στα Τέμπη, έναν χρόνο μετά την τραγωδία
Η Άννα Πρέλεβιτς δημοσίευσε την εικόνα το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου, γράφοντας «Ξημερώνει αυτή η μαύρη μέρα». Το ίδιο έκαναν και οι Ζέτα Δούκα, Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Αθηνά Οικονομάκου και Μαριάννα Τουμασάτου.
Την μνήμη των θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών θέλησε να τιμήσει και η Δούκισσα Νομικού, αναδημοσιεύοντας μία φωτογραφία με το πρόσωπο της Μαρίας Καρυστιανού και τα 57 ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. Τα ονόματα των θυμάτων αναδημοσίευσαν και οι Δανάη Μπάρκα και Τόνια Σωτηροπούλου.
Η Κατερίνα Καινούριου από την πλευρά της αναδημοσίευσε τα εξής λόγια του Τάσου Λειβαδίτη: «Καμιά φορά το σφύριγμα ενός τραίνου μες στη νύχτα έχει κάτι απ’ την αιώνια αναχώρηση -ω μη μιλάτε- ίσως να μην ξημερώσει πια».
Η Μαρία Σολωμού αναδημοσίευσε ένα απόσπασμα από το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ του CNN Greece.
Μας είπανε «κάντε λίγο υπομονή γιατί ακόμη ψάχνουμε για να σας παραδώσουμε όσο περισσότερα μπορούμε»
Στο απόσπασμα του ντοκιμαντέρ του CNN Greece, με τίτλο «Στείλε όταν φτάσεις», η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της, Μαρθή Ψαροπούλου, τη μοιραία νύχτα ακούγεται να λέει συγκινημένη: «Το όνειρό της ήταν να ανοίξει έναν δικό της παιδικό σταθμό».
Η Καρυστιανού δήλωσε ακόμα: «Εγώ πήγα στη Λάρισα το πρωί της επόμενης μέρας. Πήγα στο νοσοκομείο παρόλο που μου είχαν πει τη λίστα από το τηλέφωνο, ήθελα να ακούσω, μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος, ήθελα να δω τη λίστα με τα μάτια μου. Και ουσιαστικά μας επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι στους τραυματίες. Οπότε έπρεπε να περιμένουμε ταυτοποίηση. Λάβαμε ένα τηλεφώνημα την Παρασκευή το βράδυ ότι μάλλον ταυτοποιήθηκε. Μας είπανε “κάντε λίγο υπομονή γιατί ακόμη ψάχνουμε για να σας παραδώσουμε όσο περισσότερα μπορούμε”».
Στο ντοκιμαντέρ του CNN Greece μίλησε και ο πατέρας της Ελπίδας Χούπα, Χρήστος Χούπας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε για τις στιγμές που ακολούθησαν μετά το τηλεφώνημα που τον ενημέρωσε πως η Ελπίδα ήταν μέσα στο τρένο το μοιραίο βράδυ:
«Αρχίζω να ντύνομαι και θυμάμαι ότι το πόδι μου έτρεμε τόσο πολύ που δεν έβρισκα το μπατζάκι από το παντελόνι για να το φορέσω. Μας μάζεψαν στο αμφιθέατρο, φώναζαν ονόματα των τραυματιών και σε ποιο νοσοκομείο είναι και εγώ περίμενα καρτερικά».
Πηγή κεντρικής εικόνας: @je_men_fous_art