Ολυμπιακοί Αγώνες '24: Τι συμβολίζει η κόκκινη μασκότ & ποια είναι η ιστορία που κρύβεται από πίσω;

Ολυμπιακοί Αγώνες '24: Τι συμβολίζει η κόκκινη μασκότ & ποια είναι η ιστορία που κρύβεται από πίσω;

Γιατί οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξαν τον Φρυγικό σκούφο ως τη μασκότ του Παρισιού;

Οι μασκότ που επιλέγονται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες κάθε φορά θεωρούνται πρεσβευτές που ενσαρκώνουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως φέτος πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί να είναι ένα καπέλο η μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Αν και η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού μπορεί να μην φαίνεται τόσο δυνατή σε όσους βρίσκονται εκτός της χώρας, ωστόσο αυτό το μικρό κόκκινο καπέλο, γνωστό ως φρυγικό καπέλο (ή καπέλο ελευθερίας), είναι σύμβολο της γαλλικής απελευθέρωσης.

Η μασκότ τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ανακοινώθηκε το 2022 με αποστολή να δείξει στον κόσμο «ότι το άθλημα μπορεί να αλλάξει τα πάντα και ότι του αξίζει να έχει κεντρικό ρόλο στην κοινωνία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Zhiying Zeng: Η 58χρονη που συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς είναι μάθημα ζωής

«Θέλαμε οι μασκότ που θα ενσαρκώνουν το όραμά μας. Αντί για ένα ζώο, οι μασκότ μας αντιπροσωπεύουν ένα ιδανικό. Το φρυγικό καπέλο είναι σύμβολο της ελευθερίας. Εφόσον είναι οικείο σε εμάς και εμφανίζεται στα γραμματόσημα μας, αντιπροσωπεύει τη γαλλική ταυτότητα αλλά και το πνεύμα», δήλωσε ο Πρόεδρος των Αγώνων του Παρισιού 2024 Τόνι Εστανγκέ κατά την έναρξη.

Από πού προήλθε το φρυγικό καπέλο

Το κορυφαίο κόκκινο καπέλο αποτελεί μέρος της γαλλικής ιστορίας για αιώνες και διαδόθηκε ευρέως από Γάλλους επαναστάτες, φορεμένο κατά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789. Φαίνεται στις προτομές της Marianne, μιας γυναίκας που θεωρείται «η ενσάρκωση της Γαλλικής Δημοκρατίας». σύμφωνα με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα καπέλα φορέθηκαν όταν χτιζόταν ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων το 1163. Οι εργάτες που κατασκεύαζαν τον Πύργο του Άιφελ φορούσαν επίσης τα κόκκινα καπέλα. Τα φρυγικά καπέλα έφτασαν επίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αρχιτέκτονα του Καπιτωλίου, το καπέλο εμφανίστηκε σε εικόνες από την Αμερικανική Επανάσταση. Χρησιμοποιήθηκε στην αμερικανική τέχνη και νομίσματα στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού περιγράφει τη μασκότ ως μια στοχαστική και οξυδερκή στρατηγό.

Τι είναι οι Φρύγες

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 είπαν ότι τα καπέλα αυτά «είναι αθλητικοί τύποι που αγαπούν το πάρτι... και τα γαλλικά».

Όταν οι Γάλλοι επαναστάτες εισέβαλαν στη φυλακή της Βαστίλης τον Ιούλιο του 1789, ξεκινώντας τη Γαλλική Επανάσταση, φορούσαν τα καπέλα, τα οποία έκτοτε είναι γνωστά ως σύμβολο της ελευθερίας και της επανάστασης. Ακόμη και σήμερα, οι διαδηλωτές τα φορούν σε πορείες.

Οι Φρύγες του Παρισιού 2024 είναι μπλε, άσπρο και κόκκινο - τα χρώματα της γαλλικής σημαίας - και διαθέτουν ένα χρυσό λογότυπο "Paris 2024" στο στήθος τους. Τα μάτια τους είναι φτιαγμένα από μια «κοκάδα της Γαλλίας», ή έναν κόμπο από κορδέλες που είναι το γαλλικό εθνικό στολίδι, σύμφωνα με το Olympics.com.

Ένας ακόμη λόγος για να θαυμάζεις τη Celine Dion: Η πρόβα με βροχή πριν τον θρίαμβο στο Παρίσι

Οι διοργανωτές περιέγραψαν τις μασκότ για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες πως ανήκουν σε μια μεγαλύτερη οικογένεια Φρύγων.

«Είναι οι δύο βασικοί χαρακτήρες σε μια μεγάλη φυλή, είναι μέρος της οικογένειας των Φρυγών. Σύμφωνα με την αφήγησή μας, υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και ήταν παρόντες σε αρκετά βασικά γεγονότα της γαλλικής ιστορίας», δήλωσε η διευθύντρια του brand Paris 2024 Julie Matikhine.