Δύο χρόνια μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η μοναρχία στη Βρετανία έχει μια ευκαιρία ακόμα

Πατούλια Κατερίνα
Δύο χρόνια μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η μοναρχία στη Βρετανία έχει μια ευκαιρία ακόμα
AP2005

Δύο χρόνια πέρασαν από την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ στο Balmoral, το πιο αγαπημένο της μέρος στον κόσμο. 

«Θυμόμαστε την βασίλισσα Ελισάβετ, 1926-2022», έγραφε λιτά το ποστ της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στα δύο χρόνια από την ημέρα εκείνη που η Βασίλισσα έφυγε ήσυχα στο κάστρο Βalmoral, έχοντας στο πλευρό της τα δύο παιδιά της, την πριγκίπισσα Άννα και τον βασιλιά σήμερα Κάρολο.Για την ακρίβεια και σύμφωνα με το νέο βιβλίο του Robert Hardman για τον Κάρολο με τίτλο «Charles III New King. New Court. The Inside Story», ο Κάρολος επισκέφτηκε τη μητέρα του, πήρε τον δρόμο της επιστροφής και κάπου εκεί, δέχτηκε το τηλεφώνημα εκείνο που ανάμενε για δεκαετίες, ο ιδιαίτερος γραμματέας της μητέρας του, Edward Young, τον προσφωνούσε για πρώτη φορά «μεγαλειότατο».

70 χρόνια βασίλισσα, 96 χρόνια στη ζωή

Η Ελισάβετ διαδέχτηκε τον πατέρα της Γεώργιο στον θρόνο όταν ήταν μόνο 26 ετών. Στα 70 χρόνια της βασιλείας της, η μοναρχία υπήρξε σταθερή, πάνω στα θεμέλια που έχτισε η βασίλισσα και με όλες τις θυσίες που η ίδια έπρεπε να κάνει σε βάρος του εαυτού της. Το στέμμα έμπαινε πάνω από όλα.

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ: Ο Κάρολος έχει διώξει όσους εκείνη αγαπούσε

https://www.instagram.com/p/C_p1CmlMyKQ/

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο της βασίλισσας, εκείνος ο διάλογος ανάμεσα στον Φίλιππο και στην ίδια στο φινάλε του Crown μοιάζει πιο σωστός από ποτέ. Είναι η σκηνή εκείνη στην οποία η Ελισάβετ μιλά στον γάμο του Κάρολο με την Καμίλα το 2005 κι ενώ οι φήμες την θέλουν να έχει κουραστεί και να παραχωρεί το στέμμα στον γιο της.

Στη σκηνή αυτή, στην οποία και ιστορικά η Ελισάβετ δεν παραιτήθηκε ποτέ, ο τηλεοπτικός Φίλιππος, μέσα από τα λόγια του Peter Morgan είπε όσα σκεφτόμαστε δύο χρόνια μετά τον θάνατό της για την Ελισάβετ. Η βασίλισσα μπορεί να ήταν μόνο 26 ετών αλλά ήταν πάντα έτοιμη για το καθήκον:

«Ήσουν πάντα έτοιμη, γεννήθηκες έτοιμη. Όλα τα ανθρώπινα πράγματα υπόκεινται σε φθορά και όταν η μοίρα καλεί, ακόμη και οι μονάρχες πρέπει να υπακούουν. Όταν δεν θα είμαστε πια εδώ, όλοι θα κάνουν λες και όλα είναι καλά αλλά το πάρτι θα έχει τελειώσει. Το καλό είναι πως όταν η Ρώμη θα καίγεται, εμείς θα κοιμόμαστε βαθιά.

Και είναι αλήθεια πως μετά τον θάνατό της Ελισάβετ, το πάρτι έχει ήδη τελειώσει. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αυτού Μεγαλειότητας, ο κόσμος άλλαξε και η ίδια έφυγε από τη ζωή, ο κόσμος αυτός αναγνωρίζει ξεκάθαρα πια ότι οι κληρονόμοι της δεν είναι έτοιμοι ή ικανοί να διατηρήσουν το στέμμα.

Το στέμμα αφορά όλη την οικογένεια:

Στη δεκαετία του 1960, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος μιλούσε για τον ρόλο και την λειτουργία της μοναρχίας, υπενθύμιζε σθεναρά πως η μοναρχία αφορά όλη την οικογένεια και σε αυτήν ξεχωριστό ρόλο έχουν όλα τα μέλη της.

Η νέα μοναρχία του Κάρολου είναι μικρότερη και τα τελευταία δύο χρόνια οι προκλήσεις ήταν συγκλονιστικές με την βασιλική οικογένεια να πλήττεται από ασθένειες και διαμάχες.

Παρά τη δική του μάχη με τον καρκίνο, ο βασιλιάς Κάρολος αντιμετωπίζει με σταθερότητα τα καθήκοντά του, σταθερότητα που χρειάζεται πάσει θυσία το στέμμα σε μια εποχή αλλαγής, ενώ η νέα κυβέρνηση προειδοποιεί για δύσκολες στιγμές που έρχονται.

Ο Βασιλιάς χειρίστηκε τη μετάβαση από την μοναρχία της μητέρας του στον εαυτό του πολύ ομαλά και με μια συγκινητική και εντυπωσιακή ομιλία το βράδυ μετά τον θάνατό της. Γρήγορα ήταν ξεκάθαρο ότι ο ίδιος ήταν πια έτοιμος για να φορέσει το βαρύ στέμμα και τουλάχιστον για λίγους μήνες, η βασιλική οικογένεια ήταν ακμαία και σε έναν βαθμό αναζωογονημένη.

Δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας με καρκίνο και ο Harry στην γωνία:

https://www.instagram.com/reel/C402JKPtLVB/

Τότε η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι, πλήττοντάς τους royals με ασθένειες, καμία από τις οποίες δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο και ξεκίνησε τη δική του πορεία θεραπείας. Ωστόσο, καθώς το έκανε, η βασιλική οικογένεια δέχτηκε μια σειρά από πρόσθετα χτυπήματα.

Ύστερα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας εξαφανίστηκε από προσώπου γης και μετά από πολλές δυσάρεστες εικασίες, ανακοίνωσε ότι και αυτή είχε καρκίνο και υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία.

Η πριγκίπισσα εμφανίστηκε στο Trooping the Color και στο Wimbledon και φαινόταν να τα πηγαίνει καλά, αλλά η Kate λείπει από τα βασιλικά της καθήκοντα με τους ειδικούς να επιμένουν πως και να αναρρώσει πλήρως, ποτέ δεν θα επιστρέψει στο πρόγραμμα που έκανε πριν τη διάγνωσή της.

Ο πρίγκιπας William, εν τω μεταξύ, είχε τη διπλή ανησυχία του άρρωστου πατέρα του και μιας άρρωστης συζύγου, με τρία μικρά παιδιά.

Το διαρκές πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε πρίγκιπας της Ουαλίας είναι ότι ποτέ δεν ξέρει πότε μπορεί να γίνει βασιλιάς. Ο ίδιος ο πατέρας του William ήταν σε αναμονή για δεκαετίες αλλά οι επιπλοκές του Κάρολου, ανάγκασαν τον William να βγει μπροστά στην χειρότερη για τον ίδιο οικογενειακή στιγμή.

Επιπλέον, τον Ιούλιο η πριγκίπισσα Άννα έπεσε αναίσθητη από το ατύχημα με άλογο που είχε και πέρασε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο, δεν θυμάται τίποτα για το περιστατικό που συνέβη και η σκέψη ότι μπορεί να την έχουμε χάσει από τα καθήκοντά της είναι κομβική αυτή τη στιγμή αφού είναι αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι της βασιλικής οικογένειας και η υποστήριξή της δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Την ίδια ώρα ο Harry βγάζει το Spare, δίνει συνεντεύξεις, φτιάχνει ντοκιμαντέρ για το πώς ξέφυγε από το Παλάτι, κάνει άτυπες βασιλικές περιοδείες - η πιο πρόσφατη στην Κολομβία- αλλά ο βασιλιάς σοφά, δεν απαντά σε καμία από τις προκλήσεις του μικρού του γιου.

Η Καμίλα θέλει, προσπαθεί αλλά και η ίδια τους τελευταίους μήνες έκανε πίσω για να ξεκουραστεί ενώ από τη συνέντευξή του στο Newsnight, ο Andrew βρίσκεται στο περιθώριο και κανείς δεν προσδοκά την επιστροφή του στα δημόσια καθήκοντα.

Ο Andrew περιλαμβάνεται σε ιδιωτικές οικογενειακές εκδηλώσεις όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και οι διακοπές στο Balmoral αλλά η επιστροφή του δεύτερου γιου της Ελισάβετ στη δημόσια ζωή δεν είναι καθόλου στο πλάνο, σε αντίθεση με τον πιο μικρό γιο της βασίλισσα, τον Εδουάρδο, ο οποίος μαζί με την αγαπημένη του Σοφία προσπαθούν να βγουν μπροστά αλλά ίσως είναι πια αργά για να τους αγαπήσει ο κόσμος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μαζεμένη μοναρχία που επιθυμούσε ο Βασιλιάς Κάρολος, ακόμη και όταν ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας, δεν φαίνεται τόσο καλή ιδέα.

Κι ενώ το στέμμα ψάχνει εκπροσώπους, ο Δούκας και η Δούκισσα του Gloucester βγήκαν στο προσκήνιο μετά από 50 και πλέον χρόνια ήσυχης υπηρεσίας υπό την Ελισάβετ, μιλάμε όμως για ανθρώπους άνω των 80 που κανείς τους δεν θα θεωρούσε τον εαυτό του ως το μέλλον της μοναρχίας.

Τόπος στα νιάτα

Την ώρα που ο William δεν θα ζητούσε με καμία δύναμη στον αδερφό του και τη νύφη του να επιστρέψουν, ο μελλοντικός βασιλιάς φαίνεται πως αντιλήφθηκε αυτό που ο παππούς Φίλιππος πάντα έλεγε: τόπος στα νιάτα!

https://www.instagram.com/p/C7SVtddCE4F/

Αυτό το καλοκαίρι, ο πρίγκιπας William ανέλαβε να διοργανώσει τα πάρτι στον κήπο του Παλατιού όπως τα έκανε η γιαγιά του και χωρίς τον πατέρα του μαζί του ή την Kate, κάλεσε τις ξαδέρφες του, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, τον Πίτερ Φίλιπς και τη Ζάρα και τον Μάικ Τίνταλ για να τον βοηθήσουν.

Όσο έλαβαν μέρος στο πάρτι, ήταν στην ευχάριστη θέση να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με αυτά τα ζωηρά νότερα μέλη της οικογένειας, τα οποία ήταν γεμάτα ενέργεια και ενθουσιασμό και πρόθυμοι να κάνουν τη μοναρχία πιο δυνατή.

https://www.instagram.com/p/CC_UTMvHfyP/