Η απόφαση για τη βίζα του Harry πάρθηκε μεν αλλά εμείς δεν θα την μάθουμε

Πατούλια Κατερίνα
Prince Harry speaks after receiving the Pat Tillman Award For Service at the ESPY awards on Thursday, July 11, 2024, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill) Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Η αίτηση για τη βίζα του πρίγκιπα Harry στις ΗΠΑ αξιολογήθηκε αλλά το κοινό δεν θα έχει το δικαίωμα να μάθει αν ο 40χρονος την κρατά στα χέρια του ή όχι.

Θυμάσαι όλη τη συζύτηση που είχε γίνει για το αίτημα του πρίγκιπα Harry να πάρει την πολυπόθητη βίζα, για την παραμονή του στις ΗΠΑ;

Στις αρχές του 2024, είχε γίνει μεγάλη κουβέντα για την βίζα που θα εξασφάλιζε την παραμονή του πρίγκιπα για πάντα στην Αμερική και το τι θα μπορούσε να κοστίσει στον πρίγκιπα την θετική απάντηση των ΗΠΑ.

Φαίνεται λοιπόν πως ο Harry έμαθε την απόφαση των δικαστών, απόφαση την οποία θα δημοσιοποιήσει μόνο εφόσον ο ίδιος το θελήσει και σε χρόνο που ο ίδιος θα αποφασίσει.

Σφραγισμένη η βίζα γιατί είναι δικαίωμα του Harry

Όπως έγινε γνωστό, η βίζα του Harrry θα παραμείνει σφραγισμένη, σύμφωνα με τον δικαστή Carl Nichols, o οποίος αποφάσισε πως το κοινό «το κοινό δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη των αρχείων μετανάστευσης του Δούκα».

«Όπως κάθε ξένος υπήκοος, ο δούκας έχει νόμιμο συμφέρον για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όσον αφορά το μεταναστευτικό του καθεστώς. Και οι δημόσιες δηλώσεις του Δούκα σχετικά με τα ταξίδια του και τη χρήση ναρκωτικών δεν σχετίζονται με το γεγονός πως επιθυμεί να κρατά ιδιωτικές, συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς μετανάστευσης ή τις αιτήσεις που κάνει».


«Και οι δημόσιες δηλώσεις του Δούκα σχετικά με τα ταξίδια του και τη χρήση ναρκωτικών δεν αποκάλυψαν, και επομένως δεν εξάλειψαν το ενδιαφέρον του να κρατά ιδιωτικές, συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς μετανάστευσης, τις αιτήσεις ή άλλο υλικό».

Ο δικαστής Νίκολς συνέχισε λέγοντας ότι το ενδιαφέρον του κοινού για την αποκάλυψη των αρχείων μετανάστευσης του Harry «αντισταθμίζεται από το ενδιαφέρον του Δούκα για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής».

Είχε προηγηθεί μια μήνυση του Ιδρύματος Heritage το οποίο υποστήριξε ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ καθιστά ένα τέτοιο άτομο απαράδεκτο για είσοδο στη χώρα.

Harry και Meghan «ζουν χωριστές ζωές» την ώρα που η Kate κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση

AP Photo/Robert F. Bukaty

Γιατί μπορεί να χάσει τη βίζα ο πρίγκιπας;

Από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Harry θέλει να πάρει την βίζα παραμονής στις ΗΠΑ, πολλοί νομικοί είχαν εκφραστεί σχετικά με το τι μπορεί να εμποδίσει τον πρίγκιπα να την αποκτήσει.

Βλέπεις, ο πρίγκιπας Harry υπήρξε υπερβολικά ειλικρινής σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών που έχει κάνει στο παρελθόν κυρίως στην αυτοβιογραφία του Spare.

Εκεί ο πρίγκιπας αφηγείται ότι «φυσικά» και έκανε χρήση κοκαΐνης κάποια εποχή, εξηγώντας ότι δεν το βρήκε «διασκεδαστικό»:

«Δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό, δεν με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο αλλά αισθάνθηκα διαφορετικά και αυτός ήταν ο βασικός στόχος μου, να αισθάνομαι και να είμαι διαφορετικός. Ήμουν ένας νέος 17 ετών που ήθελε να δοκιμάσει οτιδήποτε ανέτρεπε τα καθιερωμένα».

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο πατέρας του Harry, τον είχε πάει όταν ήταν έφηβος σε μια κλινική αποτοξίνωσης για να συναντήσει απεξαρτημένα άτομα, όταν ανακάλυψε ότι κάπνισε μαριχουάνα και ότι έπινε αλκοόλ σε ηλικία που δεν του επιτρεπόταν ακόμη.

Ο πρίγκιπας είχε δηλώσει πάντως, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνομιλίας με τον ειδικό στα τραύματα Gabor Maté, ότι θεωρεί τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά "θεμελιώδες" μέρος της ζωής του.

Ο Sam Adair, ένας δικηγόρος ειδικός σε θέματα μετανάστευσης με περισσότερες από δύο δεκαετίες εμπειρίας, εξήγησε πάντως πως είναι απίθανο όσα έγραψε ο Harry στο Spare να έχουν επηρεάσει την απόφαση για τη βίζα αρνητικά:

«Εάν υπήρχε καταδίκη, θα ήταν πιθανότατα σημαντικό ζήτημα για τη λήψη βίζας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση ναρκωτικών δεν θα μπορούσε να είναι πρόβλημα στη διαδικασία της μετανάστευσης, αλλά υπό αυτήν την περίσταση, είναι απίθανο αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα.

Δεν είναι σαφές ποιο είναι το καθεστώς βίζας του δούκα στις ΗΠΑ, αλλά η παραβίαση του νόμου θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα για την ανανέωση της βίζας ή για την επανεισδοχή στις ΗΠΑ.

Αλλά η ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών που δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ποινικού ελέγχου είναι απίθανο να δημιουργήσει πρόβλημα για το καθεστώς βίζας κάποιου».

Ο Harry μετακόμισε στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του, Meghan Markle, και τον γιο τους, Archie, στις αρχές του 2020, αφού εγκατέλειψε τη βασιλική οικογένεια τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς.

Σύμφωνα με άρθρο του 2021 των Times, ο δούκας δεν σκόπευσε να ζητήσει μόνιμη κατοικία, υπηκοότητα ή πράσινη κάρτα.

Η απόφαση που πήραν Meghan- Harry για τις εκλογές των ΗΠΑ γεφυρώνει το κενό με το Παλάτι

Πάντως, πρόσφατα οι Sussexes, αποφάσισαν να μην εκφράσουν την στήριξή τους σε κανέναν από τους υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης