Η απόφαση που πήραν Meghan- Harry για τις εκλογές των ΗΠΑ γεφυρώνει το κενό με το Παλάτι

Πατούλια Κατερίνα
Η απόφαση που πήραν Meghan- Harry για τις εκλογές των ΗΠΑ γεφυρώνει το κενό με το Παλάτι

Η απόφαση του Παλατιού να γιορτάσει και επίσημα τα 40α γενέθλια του Harry ακολουθήθηκε από μια ανακοίνωση του πρίγκιπα που δείχνει να γεφυρώνει το χάσμα.

Μετά την απόφαση του Παλατιού και του προφίλ του William και της Kate στο Instagram να «γιορτάσουν» δημόσια τα 40α γενέθλια του πρίγκιπα Harry, φαίνεται πως και ο ίδιος ο δούκας του Sussex με τη Meghan Markle αποφάσισαν να τηρήσουν ένα προφίλ εναρμονισμένο με το βασιλικό πρωτόκολλο.

Τούτο δείχνει τουλάχιστον η νέα ανακοίνωση του ζευγαριού με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι ο πρίγκιπας Harry και η Meghan μιλούσαν για τις πολιτικές εξελίξεις όμως αυτή τη φορά αποφάσισαν να απέχουν από δηλώσεις καθώς η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κορυφώνεται.

Μέσω του Ιδρύματος Archewell, το ζευγάρι εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, η οποία περιέγραψε την ψηφοφορία ως «έναν θεμελιώδη τρόπο για να επηρεάσουμε τη μοίρα των κοινοτήτων μας. Στο Archewell Foundation, αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των πολιτών, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα του καθενός, βρίσκεται στην καρδιά ενός πιο δίκαιου και ισότιμου κόσμου».

Μπορούμε φυσικά να υποθέσουμε πως το πριγκιπικό ζεύγος έχει πολιτικές προτιμήσεις αλλά δεν θα τις εκφράσει δημόσια.

Η Meghan, το 2016, πριν καν γνωρίσει (πόσο μάλλον να παντρευτεί) τον πρίγκιπα, είπε σε μια εκπομπή των ΗΠΑ ότι βρήκε τον Τραμπ «μισογυνιστή» και «διχαστικό», προσθέτοντας ότι η προοπτική του να τον δει στον Λευκό Οίκο την άφησε να σκεφτέται να παρμείνει στον Καναδά.

Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας από το 2018, η Meghan θα έπρεπε κανονικά να μείνει πολιτικά ουδέτερη, κάτι που δεν έκανε εντέλει το 2020 όταν μαζί με τον Harry, εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει. Ο Harry είπε τότε, απαλλαγμένος από τα royal καθήκοντα πως ο κόσμος θα έπρεπε να «απορρίψει τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και τον διαδικτυακό αρνητισμό» (το οποίο πολλοί πίστευαν εκείνη την εποχή ότι ήταν χτύπημα κατά του Trump) ενώ η Meghan χαρακτήρισε εκείνες τις πιο σημαντικές εκλογές της ζωής όλων.

Harry κατά Trump, Trump κατά Meghan και το σχόλιο για την «καλή τύχη»

Το Παλάτι, αργότερα αποστασιοποιήθηκε από το σχόλιο του Harry, ισχυριζόμενο ότι, καθώς δεν ήταν πλέον εργαζόμενο μέλος της οικογένειας, οι δηλώσεις του έγιναν με βάση την «προσωπική ιδιότητα» του.

Royal πηγές τόνιζαν τότε πως ο πρίγκιπας είχε «περάσει τη γραμμή».

«Δεν είμαι θαυμαστής της», είπε τότε ο Trump στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο για τη Meghan Markle και συμπλήρωσε:

«Θα έλεγα αυτό – και μάλλον το έχει ακούσει αυτό – εύχομαι πολλή τύχη στον Harry, γιατί θα τη χρειαστεί».

Έχει αναφερθεί πως ο ίδιος ο Harry κατέφυγε στο State Department για να ζητήσει προστασία αλλά ο πρόεδρος Trump δεν δέχτηκε το αίτημα.Μιλώντας στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών κοντά στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό το έτος, ο Τραμπ προειδοποίησε τον πρίγκιπα ότι θα τον άφηνε μόνο:

Το 2021 ο πρώην πλανητάρχης έδωσε συνέντευξη στον Nigel Farage και στο GB News και δεν έκρυψε την άποψή του για την Meghan Markle.

Το κατηγορώ του Donald Trump στη Meghan Markle: «Δεν σεβάστηκε τη βασίλισσα, χρησιμοποιεί τον Harry»

«Ποτέ δεν ήμουν θαυμαστής της, από την πρώτη μέρα, νομίζω πως χρησιμοποιεί τον Harry με απάνθρωπο τρόπο και κάποια μέρα κι εκείνος θα το μετανιώσει. Νομίζει πως ο Harry χρησιμοποιείται και χρησιμοποιείται με κακό τρόπο. Όλο αυτό κατέστρεψε τη σχέση με την οικογένειά του και τη σχέση του με τη βασίλισσα.

Εκείνη έδειξε μεγάλη ασέβεια στη βασίλισσα που είναι μια τόσο σπουδαία γυναίκα, ένα τόσο υπέροχο άτομο. Γενικά έχει δείξει ασέβεια προς όλη τη βασιλική οικογένεια και πολύ παραπάνω στη βασίλισσα», έλεγε τότε ο Trump και τόνιζε πως η Meghan δρα με τρόπο ακατάλληλο και χρησιμοποιεί τον τίτλο της για να ανακατευτεί στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ ενώ εξηγούσε πως η Markle έγραψε επίτηδες με το επιστολόχαρτο των Sussexes την επιστολή της προς το Κογκρέσο για την άδεια μητρότητας.

Ουδέτεροι φέτος οι Sussexes

Τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά στις φετινές εκλογές των ΗΠΑ, μιας και ο πρίγκιπας και η αγαπημένη του δεν θα υποστηρίξουν δημόσια κάποιον υποψήφιο.

Αυτό που ζήτησαν οι Sussexes ήταν πάντως, να εγγραφούν όλοι στη διαδικασία ψυφοφορίας:

«Προς τιμήν της Εθνικής Ημέρας Εγγραφής Εκλογέων, η ομάδα του Ιδρύματος Archewell συγκεντρώθηκε για μια ουσιαστική εθελοντική δραστηριότητα για να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τις κοινότητές μας. Χρησιμοποιώντας το εντυπωσιακό εργαλείο συγγραφής επιστολών του Vote Forward, η ομάδα μας έγραψε εξατομικευμένες επιστολές ενθαρρύνοντας τους μη εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να κάνουν ένα κρίσιμο βήμα: να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Η ψήφος δεν είναι απλώς δικαίωμα, είναι ένας θεμελιώδης τρόπος να επηρεάσουμε τη μοίρα των κοινοτήτων μας. Στο Archewell Foundation, αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των πολιτών, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα που υποστήριζουν, βρίσκεται στην καρδιά ενός πιο δίκαιου και ισότιμου κόσμου. Συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες όπως αυτή, στοχεύουμε να ενισχύσουμε το μήνυμα ότι κάθε φωνή έχει σημασία.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και να αφιερώσετε εθελοντικά τον χρόνο σας για να γράψετε επιστολές σε πιθανούς ψηφοφόρους. Εγγραφείτε στον ιστότοπο του Vote Forward. Μαζί, ας βεβαιωθούμε ότι κάθε ψηφοφόρος που έχει δικαίωμα ψήφου είναι ενημερωμένος και εξουσιοδοτημένος να συμμετέχει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Αμερικής», τόνισε στο τέλος της η ανακοίνωση των Sussexes.

H επιλογή πολιτικής ουδετερότητας, φαίνεται πως οι Sussexes εναρμονίζονται πια στο βασιλικό πρωτόκολλο που θέλει τους royal να μην παίρνουν πολιτική θέση.

H βασιλική οικογένεια αναμένεται να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη ανά πάσα στιγμή. Αυτό περιλαμβάνει την αποχή από την ψήφο στις εκλογές.

Αν και η ψήφος τους δεν είναι αυστηρά παράνομη, ο ιστότοπος του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι «θεωρείται αντισυνταγματικό να ψηφίζει ο Μονάρχης σε εκλογές».

Το Παλάτι συχνά πρέπει να αρνηθεί δημοσιεύματα που θέλουν τους royals να έχουν πολιτική ανάμειξη.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit του 2016, η The Sun δημοσίευσε μια ιστορία ισχυριζόμενη ότι η βασίλισσα εξέφρασε απόψεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα δείπνο. Το Παλάτι αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό και το tabloid αναγκάστηκε να προχωρησει σε ανάκληση.

DPG Network