Χρεοκρατία. Θέλετε να μάθετε τη λύση;
Ένα ντοκιμαντέρ που προσφέρει δυναμικές προτάσεις και λύσεις στην οικονομική κρίση της χώρας μας.
Πολλή κουβέντα έχει γίνει τις τελευταίες μέρες με το Debtocracy, το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου (εκπομπή infowar στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι, απολυμένος την 1η Απριλίου λόγω "περικοπών", σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα που ακόμα εκκρεμεί να μάθουμε αν ήταν ψέμα ή αλήθεια που μεταμφιέστηκε σε ψέμα λόγω των αντιδράσεων που εγέρθηκαν εξαιτίας της απόλυσής του) και της Κατερίνας Κιτίδη (αρχισυντάκτριας του www.tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar), οι οποίοι υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία του.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια άρχισε να γίνεται γνωστή την 1η Μαρτίου, όταν στο www.debtocracy.gr προτάθηκε οι θεατές του ντοκιμαντέρ να γίνουν και παραγωγοί του. Χατζηστεφάνου και Κιτίδη εργάστηκαν αφιλοκερδώς προκειμένου, όμως, να αποφύγουν κάθε είδους εξαρτήσεις απευθύνθηκαν για τη χρηματοδότησή τους σε συνδικάτα, εργατικές ενώσεις και κυρίως στους πολίτες. Μέσα σε 14 μέρες τα χρήματα είχαν μαζευτεί, τα γυρίσματα και το μοντάζ ακολούθησαν και στις 6 Απριλίου, στις 9 μ.μ. το ντοκιμαντέρ ήταν on-line, στο www.debtocracy.gr.
Τι μπορεί να δει κάποιος σ' αυτό το ντοκιμαντέρ; Αρχικά, ο τίτλος Debtocracy στα ελληνικά σημαίνει Χρεοκρατία. Μέσα σε μία ώρα και δεκατρία λεπτά, αναζητώνται βήμα προς βήμα τα αίτια της κρίσης χρέους στη χώρα μας και προτείνονται λύσεις. Βασικότερη όλων, η σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, ώστε να γνωστοποιηθεί στους πολίτες πόσα ακριβώς καλούνται να πληρώσουν, σε ποιους, γιατί, από πότε, πως κλπ. Αυτό είναι κάτι, βέβαια, που σε καμία περίπτωση δε συμφέρει τους περισσότερους πολιτικούς που πέρασαν από τα έδρανα της Βουλής την τελευταία τριακονταετία, καθώς συνεπάγεται και το κλείσιμο πολλών σπιτιών (τους).
Στο ντοκιμαντέρ ακούμε απόψεις οικονομολόγων, δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο με παράλληλες αναφορές στην πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που έπεσαν στην ίδια παγίδα με τη χώρα μας, αλλά δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου και επιβίωσαν αξιοπρεπώς. Βέβαια ο Ισημερινός είχε τα πετρέλαια, ενώ η Ελλάδα τίποτα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για τη δημιουργία Επιτροπής.
Πολύ βασική είναι η εισαγωγή της έννοιας του απεχθούς χρέους, την οποία μέχρι την περασμένη Τετάρτη, ελάχιστοι Έλληνες γνώριζαν. Αφού, λοιπόν, έγινε η επίσημη εισαγωγή της συγκεκριμένης έννοιας στο ευρύ κοινό, αφού παρακολουθήσαμε πώς ακριβώς είναι δυνατόν να χειριστεί μία χώρα την –αναπόφευκτη όπως θα δείτε- οικονομική κρίση της, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ελπίζουν στη δραστηριοποίησή μας, με πρώτο βήμα την απαίτηση μιας αποτελεσματικής ελεγκτικής επιτροπής.
Μολονότι ουσιαστικά το ντοκιμαντέρ δεν λέει κάτι εντελώς καινούργιο σε όσους ασχολούνται με το θέμα της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, κατορθώνει και βάζει τα πάντα σε μία τάξη, πράγμα που σίγουρα ανακουφίζει όσους είχαν όλες τις πληροφορίες χαοτικά στο κεφάλι τους, αλλά και όσους δεν είχαν απολύτως καμία πληροφορία στο κεφάλι τους. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια αίσθηση δύναμης στον θεατή, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να επιλέξει κάτι διαφορετικό από την υπακοή.
Προβλέπεται να κυκλοφορήσουν κόπιες του οι οποίες θα διανέμονται δωρεάν, χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και σύντομα θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες. Προς το παρόν, έχει ακόμα μερικές ατέλειες τις οποίες διορθώνουν, ωστόσο αν κάποιος θέλει να το δει, υπάρχει on-line σχεδόν παντού. Εξάλλου, οι θεατές είναι οι παραγωγοί, οπότε έχουν δικαίωμα να το αναρτούν όπου θέλουν. Γι' αυτό λοιπόν το αναρτούμε κι εμείς ακριβώς από κάτω.
Η μουσική επένδυση είναι από το Γιάννη Αγγελάκα, η επιστημονική επιμέλεια του δημοσιογράφου και οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη και το μοντάζ του Άρη Τριανταφύλλου.
Debtocracy (temp) from ThePressProject on Vimeo.