Κατερίνα Παπουτσάκη: «Έχω χτίσει έναν τοίχο αυτοπροστασίας για να μην πληγώνομαι από τους άλλους»

Κατερίνα Μπούσιου
Κατερίνα Παπουτσάκη: «Έχω χτίσει έναν τοίχο αυτοπροστασίας για να μην πληγώνομαι από τους άλλους»

Τι λέει στο Queen.gr αποκλειστικά η Κατερίνα Παπουτσάκη και για τον νέο της ρόλο ως Χριστίνα στον Άγιο Έρωτα. Η δεύτερη ανάγνωση πίσω από την όμορφη, μοιραία, άπιστη γυναίκα που θα πρωταγωνιστήσει στη νέα σειρά του Alpha. 

Δεν μπορούμε εύκολα να εντάξουμε σε μία και μόνη κατηγορία την Κατερίνα Παπουτσάκη, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που τη γνωρίζουμε, έχουμε καταλάβει πως είναι μία αυτόνομη προσωπικότητα που δεν περιορίζεται και δεν χαρακτηρίζεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ανθρώπων της showbiz. Αυτά που έχει καταφέρει μέχρι τώρα στην καριέρα της και στο αποτύπωμα που μας αφήνει ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα γύρω της, κοινωνικά ή καλλιτεχνικά, δεν έχουν μέτρο σύγκρισης.

Λίγο πριν τη δούμε στον νέο της ρόλο ως Χριστίνα και σύζυγο του Γιάννη Τσορτέκη στη νέα σειρά του Alpha, Άγιος Έρωτας, μας μεταφέρει τον ενθουσιασμό της για τη νέα τηλεοπτική της δουλειά και μιλά με έναν ξεχωριστό τρόπο για τους συνοδοιπόρους της, σε αυτό το νέο τηλεοπτικό challenge.

«Έχω πάψει να νοιάζομαι για την κριτική των άλλων»

Είσαι σε μία φάση της ζωής σου που έχεις κατακτήσει το δικαίωμα να ορίζεις εσύ τη δουλειά σου; Καταφέρνεις να πεις και μερικά «όχι»;

Έχω πει πολλά «όχι» στη ζωή μου και συνεχίζω να λέω. Ειδικά τώρα που έχω περάσει σε μία άλλη φάση, από εκείνη της ενζενί. Είμαι σε μία πιο ώριμη περίοδο ως γυναίκα και είναι διαφορετικές οι επαγγελματικές επιλογές, σε αυτό το τερέν. Πάντα όμως επιδιώκω, να κάνω πράγματα τα οποία με ευχαριστούν.

Είναι τόσο σημαντική η ευχαρίστηση; Δεν το αντιμετωπίζεις πιο επαγγελματικά, στο να «χτίσεις» ένα συγκεκριμένο προφίλ στην καριέρα σου, να διατηρήσεις τα κεκτημένα των προηγούμενων χρόνων;

Όχι, δεν με απασχολεί το προφίλ της καριέρας, έτσι όπως το εννοείς. Είναι απαραίτητο για εμένα να κάνω πράγματα που με «γεμίζουν» στη δουλειά μου, αλλά ήταν από την αρχή αυτός ο γνώμονας. Απλά μεγαλώνοντας, ωριμάζοντας, ξέρουμε καλύτερα τι θέλουμε από εμάς και για εμάς. Τότε ο προσανατολισμός, γίνεται και πιο συγκεκριμένος.

Ξεκινά ο Άγιος Έρωτας: Η πρεμιέρα και το μεγάλο μυστικό του Δημήτρη Γκοτσόπουλου με τη μητέρα του

Σε παρακολούθησα πρόσφατα στη συνέντευξη που έδωσες στην εκπομπή της Μαρίας Σολωμού, να αντιμετωπίζεις με μία στωικότητα, μία ηρεμία, τα πάντα στη ζωή σου, ευχάριστα ή δύσκολα. Είναι μία προσωπική σου κατάκτηση αυτή η διαφορετική προσέγγιση;

Είναι θέμα ωριμότητας, όπως λέγαμε και πιο πριν. Έχω καταφέρει όμως με τα χρόνια, να κρατήσω παράλληλα τη φρεσκάδα της αναζήτησης. Μπορώ να σου πω, πως έχω πια, μεγαλύτερη όρεξη από ποτέ.

Είσαι μία γυναίκα που δείχνεις αεικίνητη, πολλών ταχυτήτων, μαμά δύο παιδιών και με πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Υπάρχει μυστικό στη διαχείριση του χρόνου σου ή να το πω απλά, πώς τα προλαβαίνεις όλα;

Έχω βοήθεια, κυρίως από τη μαμά μου, χωρίς εκείνη δεν θα γινόταν τίποτε από όλα αυτά. Η ζωή μου πάντα ήταν ένα Tetris, προσπαθώ να ταιριάζω με τέτοιο τρόπο τις επιλογές μου, ώστε να μένει χρόνος. Φροντίζω ώστε να έχω μεγάλα διαστήματα κενά στις δουλειές μου, στην τηλεόραση, στο θέατρο ή στα live, ώστε να είμαι μαζί τους. Θέλω να είμαι κοντά τους. Γιατί, ποιο το νόημα να κάνεις παιδιά, αν δεν είσαι παρούσα στη ζωή τους; Είναι δύσκολο, αλλά γίνεται. Προσπαθώ ενδιάμεσα στην ημέρα, να γυρνάω λίγο σπίτι να τα δω, να τα πάω στο ποδόσφαιρο και στις άλλες τους δραστηριότητες.

Έχεις αυτό το διαρκές άγχος για τα οικονομικά, όπως έχουμε όλοι μας;

Δε φεύγει αυτό το άγχος όσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις για τα παιδιά.

Ποια είναι η αγωνία σου για αυτά; Αισθάνεσαι κάπως ασφαλής λόγω του χαρακτήρα που έχουν διαμορφώσει, πως θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις απαιτήσεις της δύσκολης εποχής, στην οποία μεγαλώνουν;

Έχω μία αγωνία που πολλές μαμάδες έχουν, με την τεχνολογία. Με αυτό τον κόσμο της οθόνης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που δεν υπήρχε στη δική μας εποχή. Χρειάζεται μέτρο, οριοθέτηση. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και σε πολλούς κινδύνους. Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, η διαρκής επικοινωνία μαζί τους. Να είσαι από «πάνω» τους, χωρίς να τα περιορίζεις και να τα «καπελώνεις».

Ο Μάξιμος ή ο Κίμωνας έχει στοιχεία δικά σου;

Αν πρέπει να ψάξω σε όμοια χαρακτηριστικά με εμένα, θα έλεγα πως ο Μάξιμος έχει τη δική μου ευαισθησία, αλλά και ένα άγχος παραπάνω από ότι χρειάζεται, όπως εγώ, αλλά προσπαθώ να μη του το μεταδίδω. Έχει και ένα ακόμη δικό μου χαρακτηριστικό, είναι αλληλέγγυος με όλους τους γύρω του και τους φίλους του, δεν είναι καθόλου εγωκεντρικός, έχει κοινωνική συνείδηση, ξέρει να αγαπά και του αρέσει το δίκαιο. Ο Κίμωνας, έχει ένα άλλο χαρακτηριστικό μου, γιατί προσαρμόζεται εύκολα και ταυτόχρονα σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, έχει ενσυναίσθηση και είναι επίσης συμπονετικός με όλους. Έχουν μία πολύ ωραία σχέση τα παιδάκια μου, αγαπιούνται πολύ μεταξύ τους και στηρίζει ο ένας τον άλλον.

Είναι σημαντικό για την εποχή μας, να ανατρέφονται με αυτή την αλληλεγγύη προς τους άλλους τα παιδιά και κυρίως τα αγόρια; Για να σεβαστούν στη συνέχεια και τις γυναίκες που θα βρεθούν στη ζωή τους;

Είναι το σημαντικότερο για εμένα. Να σέβονται, να αποδέχονται και να αγαπούν τους γύρω τους.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται σα να έχεις χτίσει έναν τοίχο προστασίας, γύρω από την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική σου ζωή. «Προσέχεις» το πώς φαίνεσαι δημόσια;

Υπήρξε μία περίοδος πριν από 6 χρόνια, όπου τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα (σ.σ την εποχή της σειράς για την Αλίκη) σε σχέση με τον χειρισμό των μέσων ενημέρωσης, γιατί κάποιοι ήταν πολύ σκληροί μαζί μου και χωρίς να το επιδιώκω.

Εγώ, η ίδια Κατερίνα ήμουν πάντα και η ίδια Κατερίνα είμαι και τώρα, δεν αλλάζει η στάση μου προς τα πράγματα. Τότε κάποιοι επέλεγαν να δείξουν ένα μόνο «κομμάτι» μου. Δεν έχω αλλάξει, πολλά πράγματα σε εμένα. Απλά αισθάνομαι ότι πλέον υπάρχει ένας σεβασμός και μία διακριτικότητα, των άλλων προς σε εμένα. Μου έχουν φερθεί πολύ καλά τα media τα τελευταία χρόνια και με τον χωρισμό μου και με τη δουλειά μου και είμαι ευγνώμων για αυτό. Δεν εξέθεσα και εγώ όμως κομμάτια της ζωής μου.

Ίσως όμως και με την πάροδο του χρόνου, ωρίμασες και εσύ, σε σημείο να μη σε επηρεάζει συναισθηματικά η κριτική ή τα σχόλια των άλλων…

Αλήθεια είναι αυτό, έχω πάψει να νοιάζομαι τόσο πολύ για την κριτική των άλλων. Συνεχίζει όμως να με ενοχλεί η κακοτροπιά και η αγένεια. Επειδή εκτίθεμαι, αναμένω την κριτική. Αλλά πάντα έχει σημασία ο τρόπος και το στυλ που γίνεται αυτή η κριτική.

https://www.instagram.com/p/C08uZPOoEq4/

Από ποιο δικό σου λάθος, πήρες και το μεγαλύτερο μάθημα; Από κάτι που έκανες εσύ και δεν προκάλεσαν οι άλλοι;

Μερικές φορές δεν παίρνω και μαθήματα, είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως (γελάει). Ίσως είναι λάθος που εμπιστεύομαι πολύ εύκολα τους άλλους, είμαι «ανοιχτή» και μοιράζομαι εύκολα πράγματα πολύ προσωπικά σε ανθρώπους που μπορεί να μη ξέρω τόσο καλά. Αυτό πολλές φορές μπορεί τελικά να καταλήγει, να με στεναχωρεί. Χτίζω με τα χρόνια αυτό το τείχος αυτοπροστασίας που λέγαμε και πιο πριν με το δικό μου τρόπο για να μην πληγώνομαι τόσο πολύ, με την ανατροπή στο θέμα της εμπιστοσύνης. Παρόλα αυτά, δε μπορώ και να είμαι συνεχώς καχύποπτη με τους άλλους γύρω μου, δεν θέλω να κάνω αυτή την επιλογή.

Δεν έχεις κρύψει τις πολιτικές και κοινωνικές σου ευαισθησίες για αυτό και θα σε ρωτήσω, τι ως γυναίκα και ως πολίτη αυτής της χώρας σε προβληματίζει και καμιά φορά σε θυμώνει.

Με θυμώνει ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, μία τάση εξτρεμιστικής προσέγγισης της πολιτικής από ορισμένους, που φέρονται στους άλλους ανθρώπους, σα να είναι υποδεέστερο είδος, γενικότερα με τις κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται προστασία, αλλά το κράτος αδυνατεί να τους την παρέχει. Επίσης η ανεργία και το υψηλό κόστος ζωής. Πραγματικά απορώ πως κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους με έναν μισθό.

Πιστεύεις ότι οδηγούμαστε σε μία γενικότερη απαξίωση των πολιτικών – όλων των κομμάτων - γιατί είτε, δεν εμπνέουν πια εμπιστοσύνη, είτε γιατί δεν έχουν την ικανότητα να προτείνουν αλλά και πρακτικά, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα;

Είναι απολιτίκ η νέα γενιά. Και αυτή η γενικότερη απολιτίκ στάση μας οδηγεί στο να παραμένουν να μας κυβερνούν, αυτοί τελικά που μας κυβερνούν. Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η εποχή που ζούμε.

https://www.instagram.com/p/C__T1GroYf0/

Μετά τα «Καλύτερά μας χρόνια» με έναν ρόλο τόσο πολυδιάστατο, πλέον είσαι η Χριστίνα στον Άγιο Έρωτα. Τι συμβολίζει αυτή η γυναίκα, ποια χαρακτηριστικά της είναι σημαντικά, πέρα από την πρώτη ανάγνωση, της ωραίας, μοιραίας και άπιστης;

Η Χριστίνα είναι ένας πολυδιάσταστος χαρακτήρας. Θα ήταν άδικο να σταθούμε μόνο στο αρνητικό πρόσημο που κάθε τέτοιος ρόλος βγάζει προς τα έξω. Εμείς οι ηθοποιοί πρέπει να αγαπήσουμε τον ρόλο μας, για να καταφέρουμε να τον «βγάλουμε» προς τα έξω στο κοινό με τον καλύτερο τρόπο. Για εμένα ήταν πολύ δελεαστικός ο ρόλος της Χριστίνας. Γιατί μετά τη Μαιρούλα από τα «Καλύτερά μας χρόνια» που ήταν ένα αμιγώς θετικό πρόσωπο, ήταν για εμένα πολύ σημαντικό και αρκετά δελεαστικό, το να καταπιαστώ με έναν τέτοιο ρόλο. Επιδιώκω προκλήσεις τέτοιου είδους. Καθώς περνάει ο καιρός στα γυρίσματα και μπαίνουμε μέσα πιο πολύ σε αυτό που συμβαίνει στην ιστορία του Άγιου Έρωτα, ανακαλύπτω πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στη Χριστίνα και την υπερασπίζομαι συναισθηματικά όσο περισσότερο μπορώ. Αυτό που δεν ξέρετε ακόμη, είναι το πώς οδηγήθηκε η Χριστίνα οδηγήθηκε στην απιστία. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Το κοινό θα δώσει ελαφρυντικά στη Χριστίνα; Θα γίνει από νωρίς αυτό;

Η ιστορία ξετυλίγεται πολύ γρήγορα και αυτό είναι και το πιο σημαντικό σε αυτή τη σειρά. Δεν έχει τη μορφή μίας καθημερινής σειράς όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, όπου όλα κυλούν στο σενάριο, πιο αργά και επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα. Είναι μία πιο άμεση σειρά, το σενάριο εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα και υπάρχουν ανατροπές σε κάθε επεισόδιο, δεν αφήνει αυτή η σειρά τον τηλεθεατή να χαλαρώσει. Ακόμη και η σκηνοθετική προσέγγιση, είναι πολύ ρεαλιστική. Υπάρχει δράση, υπάρχει αμεσότητα, δεν υπάρχει τίποτε που να φαίνεται στημένο, οι χαρακτήρες μιλούν σε μία κανονική γλώσσα. Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, είμαι πάρα πολύ τυχερή που δουλεύω μαζί τους, είναι κάτι το αδιανόητο. Με την Ταμίλλα Κουλίεβα, συναντιόμαστε ξανά μετά από 20 χρόνια, τότε που παίζαμε μαζί στη σειρά «Αν μ’ αγαπάς» και έκανε την πεθερά μου. Είχαμε δουλέψει εξαιρετικά τότε, έχουμε χημεία ως άνθρωποι και έχουμε και κοινό υποκριτικό κώδικα.

https://www.instagram.com/p/C_itmKDobax/

Βρίσκεσαι όμως και ανάμεσα σε δύο υποκριτικά είδωλα. Τον Γιάννη Τσορτέκη και τηλεοπτικό σου σύζυγο και στον εραστή σου, Δημήτρη Παπανικολάου, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση.

Πραγματικά είναι και οι δύο είδωλα, είμαι πολύ τυχερή! Είναι δύο άνθρωποι που έχουν πολύ ωραίο χιούμορ και είναι τρομερά ευγενείς. Είναι ακριβώς στο στυλ των συναδέλφων που αγαπώ και θέλω να συνεργάζομαι μαζί τους, με απλότητα και αμεσότητα. Έχουμε μία πολύ ωραία αλληλοεπίδραση. Επίσης είναι εμφανής η εμπειρία του Δημήτρη, που κάνει φέτος για πρώτη φορά τηλεόραση, ενώ έχει κάνει τόσο σημαντικά πράγματα στο θέατρο, εγκλιματίστηκε πολύ γρήγορα στο τηλεοπτικό πλαίσιο. Με τον Γιάννη Τσορτέκη, έχουμε επίσης μία ωραία δυναμική, είναι πηγή έμπνευσης για εμένα. Με τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, είχαμε παίξει μαζί στη θεατρική παράσταση «Ωνάσης: Τα θέλω όλα» και είχαμε από τότε μία πολύ καλή σχέση. Είναι ένα πολύ καλό πλάσμα, είναι πολύ ευσυνείδητος, πολύ εργατικός, πολύ ευγενής αλλά και πολύ γοητευτικός, για αυτό και θα ξεσηκώσει πάθη. Με τη Δανάη κυρίως. Που είναι πανέμορφη, Σισιλιάνα στην ομορφιά, ένα πολύ καλό κορίτσι με ενθουσιασμό, δύναμη και ταλέντο.

https://www.instagram.com/p/C_p1qntA0WD/
DPG Network