Δικαίωμά μου...
Οι πράξεις έχουν συνέπειες ακόμα και 20 χρόνια μετά!
Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής.
Ειδικά σήμερα, 8 Μαρτίου του 2021 η ημέρα της γυναίκας, μιλώντας με όλη την αλληλεγγύη προς τις γυναίκες που τις αγαπώ τόσο πολύ, χαίρομαι αυτή τη μέρα ακόμα περισσότερο γιατί κι εγώ ως γυναίκα, φίλη, αδερφή, - εύχομαι να με αξιώσει ο θεός να γίνω και μάνα μια μέρα, - αισθάνομαι περήφανη που, η κοινωνία στην οποία ζω εξελίσσεται σε μια υπόσταση αυτονόητη για τη θέση μιας γυναίκας, όχι ως γυναίκα απλά, αλλά ως άνθρωπος.
Χαίρομαι για την έκβαση των πραγμάτων, χαίρομαι που ο κάθε κατεργάρης πάει επιτέλους στον πάγκο του, και που η αντίληψη του «όλα εδώ πληρώνονται» κάπως αποδεικνύεται αληθής. Karma is a bitch! Που λένε, γιατί τελικά οι πράξεις ΕΧΟΥΝ αντίκτυπο και συνέπειες, είτε τώρα είτε ύστερα από 20 χρόνια.
Το θέμα είναι να είμαστε ενωμένες και όχι αντίζηλες, φίλες και όχι άσπονδες, γιατί η πορεία της καθεμίας μας ορίζεται από την ίδια της τη δύναμη και σαν γυναίκες είμαστε πολύ δυνατές, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε όταν έχουμε φωνή, αλληλεγγύη και πίστη στον εαυτό μας. .
Διαβάστε τι καταφέραμε στην ιστορία όταν ενωθήκαμε σαν μια γροθιά και στηρίξαμε η μια την άλλη:
Μια μεγάλη διαμαρτυρία διεξήχθη στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ήταν η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών. Οι εργάτριες ζητούσαν το ωράριο εργασίας να περιοριστεί στις 10 αντί για 16 ώρες εργασίας (ασχολίαστο), κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και φυσικά ίσα μεροκάματα με αυτά των κλωστοϋφαντουργών.
Αυτό ήταν μόνο η αρχή!
Δύο χρόνια αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργατικά σωματεία γυναικών στις ΗΠΑ με σκοπό να πετύχουν τους αγώνες τους για ισότητα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από εθνικούς και κοινωνικούς οργανισμούς, ιδίως η Διεθνής Συμμαχία των Γυναικών του Βερολίνου (ιδρύθηκε το 1904) , επιτεύχθηκε το δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα και η ισότιμη πολιτική της θέση.
Το 1909 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη, αλλά ακόμα δυνατότερη απεργιακή κινητοποίηση με το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» η οποία είχε διάρκεια 13 εβδομάδες με συμμετοχή πάνω από 20.000 εργάτριες, φυσικά με το αίτημα των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων στον χώρο εργασίας (δηλαδή το αυτονόητο!)
Το 1910, ένα χρόνο μετά, στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης, μια Γερμανίδα ακτιβίστρια, η Κλάρα Τσέτκιν, εμπνευσμένη από τους αγώνες των γυναικών στις ΗΠΑ, πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών ως μια υπενθύμιση ενός πολυετούς, δυναμικού αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων.
Το 1975 καθιερώθηκε και επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον ΟΗΕ.
Η ιστορία είναι αρκετά πρόσφατη και ακόμα γράφεται, γιατί μπορεί στον δυτικό πολιτισμό τα εργασιακά δικαιώματα να έχουν εξισορροπηθεί, στον υπόλοιπο κόσμο όμως όχι μόνο τα εργασιακά αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα έπονται.
Ακόμα και σήμερα εις το όνομα της θρησκείας αλλά και των αξιών της κοινωνίας πολλές γυναίκες σε τριτοκοσμικές χώρες και μη υποχρεώνονται να έχουν μια πολύ συγκεκριμένη θέση «φυσιολογικότητας» για να είναι αποδεκτές, όπως για παράδειγμα το έθιμο της κλειτοριδεκτομής που πραγματοποιείται στη Σομαλία ακόμα και σήμερα, με σκοπό να αποφεύγεται η μοιχεία από τη γυναίκα.
Στο Νεπάλ το έθιμο της Ινδουιστικής παράδοσης, Chhaupandi, αναγκάζει τις γυναίκες που βρίσκονται κατά τη περίοδο της έμμηνου ρύσης να φεύγουν μακριά από τις οικογένειές τους, για να μείνουν σε κάποια καλύβα με ζώα ή έξω μόνες τους, καθώς θεωρούνται ακάθαρτες και επικίνδυνες.
Άσχημες συνθήκες και ιστορίες θα δημιουργούνται πάντα, ακόμα και όταν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αποκτήσουν ισοτιμία.
Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω την εξέλιξη και να μείνω στις ιστορίες δύναμης όχι μόνο πληθώρας γυναικών αλλά και μεμονωμένα, γιατί όπως προανέφερα η δύναμη είναι εσωτερικό κομμάτι της καθεμίας μας, το ίδιο και η πυγμή, η εξυπνάδα, η επιμονή και το τσαγανό, αυτά είναι τα συστατικά της αλλαγής!
Αυτή ήταν και η κινητήριος δύναμη της Margaret A Wilcox η οποία το 1893, όντας μηχανολόγος μηχανικός (γυναίκα μηχανολόγος μηχανικός εκείνη την εποχή! Φανταστείτε πόσο δύσκολο!) εφηύρε το καλοριφέρ αυτοκινήτου.
Το ίδιο και η Dr Maria Telkes, ψυχίατρος που το 1947 εφηύρε το πρώτο σύστημα οικιακής θέρμανσης με ηλιακή ενέργεια, χρειάστηκε να συνεργαστεί με την αρχιτέκτονα Eleanor Raymond και να δουλέψει σκληρά για να το εγκαταστήσει σαν απόδειξη στο δικό της σπίτι!
Παράδειγμα προς μίμηση και απόδειξη πως η όμορφη γυναίκα μπορεί να είναι και έξυπνη και ταλαντούχα και εφευρέτης είναι η Hedy Lamarr, διάσημη ηθοποιός που εφηύρε ένα μυστικό σύστημα τηλεπικοινωνιών για τορπίλες, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο ελέγχονταν ασύρματα από μακριά. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε αργότερα στα πάντα, από Wi-Fi έως το GPS!
Οι γυναίκες μέχρι σήμερα πολλές φορές χρειάζεται να δουλέψουν πολύ σκληρά για να αποδείξουν τα αυτονόητα. Πολλές έχουν μάθει να υπομένουν, να αντέχουν και να επιβιώνουν και αυτό ενδεχομένως να τις αναγκάζει να σιωπούν, όμως η φωνή του καθενός μας, όχι μόνο της γυναίκας, λαμβάνοντας τα δεδομένα του σήμερα, επιφέρει την αλλαγή, την εξέλιξη και την εδραίωση των δικαιωμάτων!
Η φωνή αίρει την εξουσία!