Σύννεφο καπνού από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη κάνει αφόρητη την κατάσταση στην Αττική
Το μήνυμα που απέστειλε το 112 και η προειδοποίηση.
Ο μεγάλος καύσωνας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας η οποία αναμένεται να βρίσκεται σε θερμό καζάνι που βράζει όλη την εβδομάδα.
Η κατάσταση ειδικά στην Αττική είναι ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και το βράδυ αλλά και των αλλεπάλληλων διακοπών ρεύματος με την Πολιτεία να ζητά από τους πολίτες να μειώσουν όσον μπορούν άσκοπη χρήση του ρεύματος.
Την ήδη δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του καύσωνα, έκανε αποπνικτική η πυρκαγιά που καίει αυτή τη στιγμή στην Άνω Βαρυμπόμπη.
Η φωτιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική και αυτή την ώρα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και ειδικό μηχανοκίνητο τμήμα.
Εξαιτίας της εν λόγω φωτιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου. Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική προστασία έβαλε σε ισχύ λόγω της κατάστασης το μήνυμα επείγουσας ενημέρωσης του 112 για τους κατοίκους των βορείων προαστίων της Αττικής προκειμένου να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες.
«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ήταν το μήνυμα που απέστειλε το 112.
O καύσωνας που πλήττει τη χώρα και ειδικά την Αττική, είναι ο μεγαλύτερος που έχουμε βιώσει από το 1987 και με τέτοια ένταση και διάρκεια.
Ήταν 22 Ιουλίου 1987 όταν το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ στην Αττική η κατάσταση ήταν αφόρητη μιας και δεν υπήρχε δροσιά ούτε το βράδυ και το νέφος έκανε τα πρωινά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.
Στις 25 Ιουλίου 1987, η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται.
Τραγικός απολογισμός: Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική.