Ομιλία Πρόεδρου της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη για τη βία κατά των γυναικών

Ομιλία Πρόεδρου της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη για τη βία κατά των γυναικών

Ομιλία Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη στην εκδήλωση «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».

 

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Υπουργοί

Κυρίες και κύριοι,

Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε για την αξία των διαφόρων επετείων και «διεθνών ημερών», ιδίως όταν αυτές αφορούν θέματα που θα έπρεπε να σκεπτόμαστε αλλά και να δρούμε για αυτά όχι μια φορά το χρόνο αλλά κάθε μέρα, όπως είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Παρά ταύτα, και με την επιφύλαξη πως η σκέψη μας και οι πράξεις μας θα είναι όντως καθημερινά εκεί, κρίνω πως καλώς τιμούμε την σημερινή διεθνή ημέρα, εφόσον αυτό συνιστά αφορμή για ειλικρινή ανασκόπηση προόδου, επισήμανση ανεπαρκειών και ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για το μέλλον.

Για πολλά χρόνια, η βία κατά των γυναικών ήταν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», και όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι αριθμοί και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Σύμφωνα με μία από τις πιο ολοκληρωμένες σχετικές διεθνείς μελέτες, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», το 27% των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών στον κόσμο έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 13% – δηλαδή μία γυναίκα στις επτά – υπέστη αυτή τη βία εντός του 2021.

Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία για τη χώρα μας, όπου με βάση στοιχεία ήδη πριν την πανδημία (η οποία δυστυχώς επέτεινε το φαινόμενο), το 18% των γυναικών φαίνεται να έχει υποστεί βία από σύντροφο στη διάρκεια της κοινής ζωής τους.

Έρευνα του Ιδρύματος Vodafone σε 4.700 εργαζόμενους σε 9 χώρες, έδειξε πως το 1/3 έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση τους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας δήλωσαν ότι η πανδημία αύξησε τη συχνότητα της κακοποίησής τους. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά κατά 30% από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται δε από το γεγονός ότι -όπως δείχνει η έρευνα του Ιδρύματος Vodafone- μόνο το 16% των εργαζομένων που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση είχε πρόσβαση σε ειδική πολιτική υποστήριξης θυμάτων στον χώρο εργασίας του. Τα ευρήματα, λοιπόν, αυτά επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη για πολιτικές που διευρύνουν το πλαίσιο υποστήριξης προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι σε χώρες με παραδοσιακές οικογενειακές και κοινωνικές δομές όπως η Ελλάδα, υπήρξε και ως ένα βαθμό εξακολουθεί να υπάρχει ένα ισχυρό ταμπού, μία άτυπη «ομερτά» επιβεβλημένη στα θύματα από την πιο στρεβλή εκδοχή της πατριαρχίας. Συνεπώς εδώ χρειάζεται ένα συνδυασμένο πρόγραμμα δράσεων με τη συμμετοχή της πολιτείας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Η πολιτεία πρέπει να έχει τη βούληση, να δίνει την κατεύθυνση και να πράττει και η ίδια. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να φροντίζουν κατ’ αρχήν για τους εργαζομένους και να δημιουργούν το περιβάλλον ασφάλειας και υποστήριξης για όσους από αυτούς έχουν υπάρξει θύματα ή κινδυνεύουν. Όλοι οφείλουμε να ενεργήσουμε για την προστασία, την αποτροπή και την πρόληψη.

Σήμερα, στην φετινή διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τολμώ να είμαι πιο αισιόδοξος. Γιατί αυτή την φορά είμαστε εδώ μαζί – Πολιτεία, ιδιωτικός τομέας, κοινωνία πολιτών - για να μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο έργο και λύσεις, με τη βοήθεια μάλιστα της τεχνολογίας, που μπορούν να προσφέρουν στήριξη σε θύματα ή δυνητικά θύματα..

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ την Κυβέρνηση για την ιδιαίτερη μέριμνα που έχει επιδείξει για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Οφείλω, επίσης, να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Πολιτεία αντιλαμβάνεται πόσο καθοριστική είναι η συμβολή της τεχνολογικής καινοτομίας στην αποτελεσματική προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Αυτή η συναντίληψη οδήγησε σε μία άριστη συνεργασία μεταξύ της Vodafone και των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Προστασίας του Πολίτη, ώστε σήμερα να είμαστε σε θέση να ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της δωρεάς της ψηφιακής εφαρμογής Panic Button από το Ίδρυμα Vodafone στην Ελληνική Πολιτεία.

Στη Vodafone, ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας μας αλλά και κοινωνικής μας υπευθυνότητας είναι η σύμπραξη ανθρώπου και τεχνολογίας ως απάντηση στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αναφύονται. Προϋπόθεση για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η αρχή είναι η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα να είναι εκδημοκρατισμένες, προσβάσιμες από όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

To Ίδρυμα Vodafone, λοιπόν, απέναντι στην επέλαση αυτής της «αόρατης» συχνά απειλής, ένωσε τις δυνάμεις του με την Πολιτεία, αξιοποιώντας την πολύτιμη τεχνογνωσία του Ομίλου Vodafone, για την ανάπτυξη της εφαρμογής «Panic Button», μιας τεχνολογικής λύσης, που θα ενισχύσει την αμεσότητα με την οποία κάθε γυναίκα, η οποία δέχεται επίθεση ή βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να ειδοποιεί, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της, τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες θα μπορούν, μέσω του γεω-εντοπισμού του κινητού τηλεφώνου του θύματος, να φτάνουν στο σημείο του στίγματος.

Για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού τεχνολογικού εργαλείου χρειάστηκαν εντατικές ενέργειες και δοκιμές από τις ομάδες των συναρμόδιων Υπουργείων, που εργάστηκαν δίπλα στην ομάδα του Ιδρύματος Vodafone. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να ευχαριστήσω εκείνους καθώς και την ηγεσία των Υπουργείων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο όραμά μας και στις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Η εφαρμογή πλέον βρίσκεται σε λειτουργία και στην διάθεση των αρχών, και προσδοκούμε να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό όπλο στην διαρκή μάχη για πρόληψη και αποτροπή. Θα βρίσκεται κρυπτογραφημένη στις κινητές συσκευές γυναικών που έχουν απευθυνθεί ή θα απευθυνθούν στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή στα ειδικά συμβουλευτικά κέντρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο για την ειδοποίηση των Αστυνομικών Αρχών σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Για τον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του Panic Button, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όσους κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με την προοπτική να φτάσει εν συνεχεία σε κάθε Ελληνίδα, όπου κι αν βρίσκεται.

Μαζί με αυτή την εφαρμογή, ως Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα, έχουμε αναπτύξει και την ελληνική εκδοχή της επίσης δωρεάν εφαρμογής «Bright Sky», η οποία διατίθεται από το ίδρυμα και σε άλλες χώρες και η οποία υποστηρίζει και παρέχει ορθή πληροφόρηση σε οποιονδήποτε μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς κακοποιητικού περιβάλλοντος.

Το περιεχόμενο της εφαρμογής είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για την διαχείριση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, με πρώτο βήμα το να μπορέσουν να αναγνωρίσουν και αποδεχτούν το γεγονός πως είναι θύματα λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής βίας. Η ελληνική έκδοση του “Bright Sky” θα είναι διαθέσιμο σε Google Play και App Store από τις 15 Δεκεμβρίου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 20 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα. Και είναι μια χρονιά κατά την οποία διευρύναμε αποφασιστικά το έργο του Ιδρύματος, με σειρά δράσεων στους κρίσιμους πυλώνες της Υγείας, της Παιδείας, της Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Δεν θα μπορούσα, ωστόσο, να σκεφτώ επιδραστικότερο τρόπο να σφραγίσουμε την 20ετή αυτή πορεία και προσπάθεια, από την ολοκλήρωση μιας τόσο κρίσιμης πρωτοβουλίας για το κοινωνικό σύνολο. Και όχι γιατί από μόνη της μια τεχνολογική λύση αντιμετωπίζει οριστικά το φαινόμενο. Αλλά κυρίως γιατί συμβάλλει με τον τρόπο της στην εγρήγορση της Πολιτείας και την εκπαίδευση των συλλογικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας για μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε μορφής έμφυλη βία. Και γιατί αυτά που σήμερα βλέπουμε είναι ένα μόνο δείγμα του τι μπορούμε να καταφέρουμε αν θέσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνίας

Με την ευχή αυτό να είναι μόνο η αρχή, σάς ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.