Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Πώς θα βρεις ποια δουλειά πρέπει πραγματικά να κάνεις
Οι Πανελλήνιες ξεκινάνε στις 7 Ιουνίου και αν πρόκειται να «δώσεις» καλό είναι να έχεις έναν συγκεκριμένο στόχο... έτσι για το κίνητρο!
Γνώθι σαυτόν
Ναι, πρόκειται για αυτά τα «Ποια είμαι;», «Τι κάνω;», «Τι μου αρέσει;» και όλα αυτά τα συναφή ερωτήματα με τα οποία καταπιάνεσαι με μια φιλοσοφική διάθεση χαϊδεύοντας την κρυστάλλινη σου σφαίρα. Όμως τώρα καλό είναι να αφήσεις αυτή τη διάθεση κατά μέρους και να τοποθετήσεις τη σφαίρα στο κομοδίνο σου. Χρειάζεσαι σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω, όχι απαραίτητα απόλυτα συγκεκριμένες, αλλά να σου δίνουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο μαγικός συνδυασμός είναι ικανότητες, φιλοδοξίες , ενδιαφέροντα. Αυτά πρέπει να προσδιορίσεις για να βρεις αρχικά την σχολή που πρέπει να δηλώσεις και στην συνέχεια την δουλειά που πρέπει να κάνεις. Πώς; Υπάρχουν κατάλληλα και ειδικά σχεδιασμένα τεστ για αυτό το λόγο, ενώ στρατιές ειδικών επιστημόνων περιμένουν να σε συμβουλεύσουν. Το πρώτο βήμα είναι αυτό που ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο: να βρεις τι θέλεις να κάνεις, αλλά και τι μπορείς να κάνεις.
Πληροφορίες, πληροφορίες και πάλι πληροφορίες
Δεν μπορεί, πάνω-κάτω, θα υπάρχει στο μυαλό σου/στο τάμπλετ/σε ένα χαρτάκι μια λίστα με μερικά επαγγέλματα που ταιριάζουν με το χαρακτήρα σου, τα ενδιαφέροντά σου και τις ικανότητές σου. Μη χάνεις λεπτό: ψάξε να βρεις όσες περισσότερες πληροφορίες για αυτά. Και δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος από τα να βομβαρδίζεις με ερωτήσεις όσους ασχολούνται με αυτά. Ρώτα όσους τα σπουδάζουν για το επίπεδο και τη δυσκολία των σπουδών, για δυνατότητες περαιτέρω ειδίκευσης μέσω σεμιναρίων ή ακόμα και μεταπτυχιακών κ.α. Ψάξε για όσους ήδη εργάζονται πάνω στον τομέα που σε ενδιαφέρει και ζήτα να μάθεις τα πιο «πρακτικά», όπως ποιες είναι οι αληθινές συνθήκες εργασίας, πώς κινείται η αγορά και ποιες είναι οι ρεαλιστικές προοπτικές του επαγγέλματος.
Reality check
Τα όνειρά σου ανήκουν σε εσένα και τα καλύτερα είναι όσα βγαίνουν αληθινά, αλλά τα πόδια σου θα πρέπει να πατούν στέρεα στο έδαφος. Αν, για παράδειγμα, οι γονείς σου τρέχουν μια οικογενειακή επιχείρηση που πηγαίνει καλά και σε ενδιαφέρει το αντικείμενο της, δεν χρειάζεται να βγάλεις όλη σου την αντίδραση και να απορρίψεις εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να την αναλάβεις κάποια στιγμή. Οπότε ίσως πρέπει να σκεφτείς να σπουδάσεις κάτι σχετικό. Επίσης, αν δεν σου αρέσει ο έντονος ανταγωνισμός και οι σκληρές έως απρόσωπες εργασιακές σχέσεις, τότε προφανώς δεν θα νιώσεις πότε άνετα στο περιβάλλον μιας μεγάλης εταιρείας. Προσπάθησε να βρεις ποια είναι η καθημερινότητα που σε κάνει ευτυχισμένη. Μπορεί αυτή να είναι πίσω από ένα γκισε, μέσα σε μια σχολική αίθουσα ή σε ένα meeting room. Δεν έχει σημασία αν περιλαμβάνει σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές ευθύνες, πολλά ή λίγα χρήματα. Σημασία έχει αυτή την καθημερινότητα να μπορείς να την επαναλαμβάνεις ευχάριστα όσα χρόνια θα εργάζεσαι.
Κατάστρωσε το σχέδιο σου
Δεν είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς gps όταν βρίσκεσαι σε άγνωστα μέρη; Το ίδιο ισχύει και για τις επαγγελματικές επιλογές. Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει στόχους που θες να πετύχεις στην καριέρα σου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, και τους τρόπους για να τους εκπληρώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα παραμένεις συγκεντρωμένη και αφοσιωμένη σε αυτά που θες να πετύχεις, χωρίς να χάνεσαι σε άγνωστα επαγγελματικά μονοπάτια.