Πώς να αποφύγεις το άγχος της πρώτης συνέντευξης για δουλειά
Πρόκειται για μία πολύ στρεσογόνο κατάσταση, αλλά υπάρχουν tips για να την ελέγξεις.
Κάνε εικόνα αυτό: Έχεις βρει την εταιρεία στην οποία θα ήθελες να δουλέψεις. Έχεις συντάξει το email σου, το έχεις στείλει και περιμένεις απάντηση. Ξαφνικά, εκεί που κάθεσαι αμέριμνη στον καναπέ του σπιτιού σου, χτυπάει μία ειδοποίηση στο κινητό κι αναρωτιέσαι αν είναι επιτέλους η επικοινωνία που περίμενες τόσες μέρες. Βάζεις δαχτυλικό αποτύπωμα, ανοίγεις την οθόνη και η επιθυμία σου πραγματοποιείται. Είναι ο υποψήφιος εργοδότης σου ενδιαφέρεται και θέλει να σε γνωρίσει από κοντά με μία πρώτη συνέντευξη. Η ώρα φιξάρεται, η χαρά σου είναι μεγάλη, αλλά το άγχος αρχίζει να σε κυριεύει όσο περνάει η ώρα και συνειδητοποιείς τι θα ακολουθήσει.
Από τη μία, το λες φυσιολογικό να υπάρχει αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Άλλωστε, είναι κάτι που σε ενδιαφέρει και θες να πάει καλά. Όμως, πώς θα γίνει αυτό αν το άγχος σου σε έχει «παγώσει» και δεν μπορείς να αρθρώσεις λέξη;
Τα tips που βρίσκονται στη συνέχεια αποτελούν μία καλή εναλλακτική για να βοηθηθεί η κατάσταση.
- Να είσαι διαβασμένη.
Όταν πηγαίνεις σε μία εταιρεία, καλό είναι να γνωρίζεις κάποια πράγματα για εκείνη για να φαίνεται ότι δεν είναι απλώς άλλη μία θέση για την οποία έχεις κάνει αίτηση. Πέρα από αυτό, όμως, έτσι θα είσαι προετοιμασμένη σε περίπτωση που το άτομο που σου κάνει τη συνέντευξη θελήσει να μιλήσει για πράγματα σχετικά με την εταιρεία. Αν δεν έχεις αν μη τι άλλο τη γενική ιδέα, θα καταλήξεις να αγχώνεσαι, κάτι που μπορεί να σου μείνει καθ’ όλη τη διάρκεια.
- Κάνε ένα simulation.
Πριν πας στη συνέντευξη, στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη και κάνε αναπαράσταση του τι μπορεί να συμβεί στο δωμάτιο. Πάρε και τους δύο ρόλους, κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου και προσπάθησε να τις απαντήσεις με τον τρόπο που θες. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο που έχεις τώρα, ώστε να μειώσεις στο ελάχιστο τις πιθανότητες να βρεθείς προ εκπλήξεως.
- Coach yourself.
Το θέμα του άγχους ξέρεις ότι μπορεί να σε παραλύσει. Οπότε, πρέπει να ξεκινήσεις πολύ πιο «πίσω» από την επαγγελματική συνάντηση. Για ποιον λόγο αγχώνεσαι; Είναι φόβος της αποτυχίας γενικά; Η επιθυμία σου να εργαστείς στο συγκεκριμένο πόστο; Όποια κι αν είναι η απάντηση, οι ερωτήσεις που τελικά πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι συγκεκριμένες. Πού σε βοηθάει το να αγχώνεσαι; Κατά πάσα πιθανότητα, πουθενά. Θα αλλάξει η κατάσταση με το άγχος; Ναι, αλλά μάλλον προς το χειρότερο, αν καταλήξεις να μπλοκάρεις. Επομένως, γιατί να το κάνεις;