Η Ελλάδα για τα καρναβάλια

Η Ελλάδα για τα καρναβάλια

Ταξιδέψτε απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα και ξεφαντώστε στα Καρναβάλια της.

Το καρναβάλι στη χώρα μας αποτελούσε ανέκαθεν τον τρόπο για να διασκεδάσουν οι απλοί άνθρωποι της υπαίθρου, οι φτωχοί Έλληνες που γενικά δεν είχαν ιδιαίτερα πολλές ευκαιρίες να διασκεδάσουν και να «ξεφύγουν» από τη δύσκολη καθημερινότητα. Είχε έναν περισσότερο «παγανιστικό» χαρακτήρα από αυτόν που βλέπουμε στα σύγχρονα καρναβάλια και διέθετε τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνουν οι καταστάσεις λίγο πιο πικάντικες και πονηρές, μέσα σε κοινωνίες με χαρακτήρα αρκετά συντηρητικό. Σήμερα, πολλά από τα αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας έχουν εξαφανιστεί, ενώ σε άλλες περιοχές έχουν ξεκινήσει ολοκαίνουργιες παραδόσεις που προσελκύουν όλο και περισσότερους ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Ας ρίξουμε με μια ματιά σε μερικά από τα καρναβάλια της Ελλάδας.

Πάτρα
Εδώ και 180 χρόνια το Πατρινό Καρναβάλι λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 17 Ιανουαρίου με την αναγγελία της έναρξης από τον «τελάλη», ενώ το βράδυ του Σαββάτου που ακολουθεί πραγματοποιείται η Τελετή Έναρξης. Διαρκεί μέχρι την Καθαρή Δευτέρα και δεν αναλώνεται στην εντυπωσιακή παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς, αλλά περιλαμβάνει μυριάδες άλλες εκδηλώσεις όπως χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των παιδιών, θέατρο δρόμου, εκθέσεις και πολλά άλλα. Το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο κλείνει τις εκδηλώσεις και ανοίγει το δρόμο για την Καθαρή Δευτέρα, μετά από ένα ξέφρενο γλέντι μέχρι το πρωί στους ολοζώντανους δρόμους της πόλης.

Σκύρος
Το καρναβάλι στη Σκύρο γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο δημοφιλές, καθώς αποτελεί ένα από τα παραδοσιακότερα καρναβάλια στη χώρα μας. Οι Σκυριανοί κατόρθωσαν να διατηρήσουν σχεδόν αναλλοίωτο ένα έθιμο που θυμίζει διονυσιακές εποχές, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες σε κόσμους παγανιστικούς, με τους λεγόμενους Γέρους, τις Κορέλες και τους Φράγκους να κλέβουν την παράσταση. Με στολές βουκολικές και βαριές κουδούνες, οι μεταμφιεσμένοι ξεχύνονται στους δρόμους παρασύροντας τους πάντες σε μια απίστευτη Διονυσιακή Έκσταση.

Σύρος
Στην Άνω Σύρο αναβιώνει τα τελευταία χρόνια το έθιμο των «Ζεϊμπεκιών», ενός εντυπωσιακού πολεμικού χορού με ιστορία. Συγκεκριμένα, είναι η αναπαράσταση μια ιστορίας με αρκετούς πρωταγωνιστές και κομπάρσους οι οποίοι δίνουν πνοή σε μια άλλη διάσταση της Αποκριάς στα ελληνικά νησιά. Η ιστορία αφορά τους Ζεϊμπέκηδες, τους πολεμιστές της Μικράς Ασίας, το κλέψιμο της αρχιχανούμισσας και την καταδίκη του ενόχου σε θάνατο από τον καπετάνιο, ένα έθιμο που ουσιαστικά πλαισιώνει το πελώριο γλέντι που λαμβάνει χώρα στην Άνω Σύρο με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και πολύ καλής διάθεσης!

Γαλαξίδι
Το γλέντι πραγματοποιείται την Καθαρή Δευτέρα και περιλαμβάνει... αλευροπόλεμο! Φορέστε τα παλιά σας ρούχα, βάψτε το πρόσωπό σας με «φούμο», ανακατέψτε αλεύρι με μπογιά και κρεμάστε στη ζώνη σας ένα ηχηρό κουδούνι. Στο κέντρο της μικρής πόλης πραγματοποιείται μια από τις πιο διασκεδαστικές μάχες όλων των εποχών, με εκστασιασμένα πλήθη όλων των ηλικιών να παίζουν σα να είναι και πάλι τριών ετών. Φυσικά, από όλο αυτό το πανηγύρι δεν λείπουν οι παραδοσιακοί μασκαράδες, ντυμένοι με δέρματα ζώων, για την απαραίτητη διονυσιακή χροιά.

Τύρναβος
Ονομασμένο από ένα φαγητό που συνοδεύει το συγκεκριμένο αποκριάτικο έθιμο -το μπουρανί- είναι ένα από τα ελάχιστα αποκριάτικα έθιμα στη Ελλάδα που έχουν διατηρήσει τον σκωπτικό και βωμολοχικό τους χαρακτήρα. Εκεί θα περικυκλωθείτε από λόγους για να κοκκινίσετε, για να ντραπείτε και για να αναρωτηθείτε που είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί οι «πρόστυχοι» μεσόκοποι κύριοι και κυρίες καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.

Ξάνθη
Ολοκαίνουργιο καρναβάλι που καθώς εξελίσσεται γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, προσελκύοντας πληθώρα κόσμου από τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως. Απ' όπου κι αν είστε ωστόσο, εμείς προτείνουμε να περάσετε μια βόλτα από την όμορφη Ξάνθη που στους δρόμους της φιλοξενεί ένα από τα ωραιότερα οργανωμένα γλέντια της Ελλάδας με άρματα, οργανωμένα γκρουπ, δυνατές μουσικές και πλήθος κόσμου σε έξαλλη κατάσταση.