Τι πρέπει να προσέχεις όταν φλερτάρεις στο Διαδίκτυο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
Το διαδικτυακό φλερτ είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας στις μέρες μας για τα άτομα που θέλουν να γνωρίσουν τον έρωτα ή απλώς, να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, χωρίς να εκτεθούν -τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.
Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ιστοσελίδες γνωριμιών, μέχρι πολλά γνωστά chatroom και φυσικά, τις εφαρμογές online dating (όπως το γνωστό σου Tinder): Οι επιλογές για φλερτ στο Διαδίκτυο είναι πολλές, όπως επίσης και οι κίνδυνοι. Διότι αν πιστεύεις ότι το να φλερτάρεις με έναν γοητευτικό νεαρό από την άνεση του σπιτιού σου και πίσω από μια οθόνη είναι πιο ασφαλές από ένα ρομαντικό τετ α τετ, τότε σε ενημερώνουμε ότι κάνεις λάθος.
Πίσω από κάθε σχέση που ξεκινάς με κάποιον στο Ίντερνετ υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οφείλεις να προσέξεις, προκειμένου να διασφαλίσεις την ασφάλειά σου και να… προστατέψεις την καρδιά σου!
Μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια
Το φαινόμενο των ψεύτικων προφίλ στα social media είναι συχνό, παρά τα μέτρα που πολλές εταιρείες λαμβάνουν για την αποφυγή του. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που επικοινωνούν μέσα από ψεύτικα προφίλ ή συνομιλούν με άλλα άτομα παρουσιάζοντας μια ψεύτικη ταυτότητα. Πρόκειται για ένα είδος διαδικτυακής απάτης που -σε πολλές περιπτώσεις- έχει καταστροφικές συνέπειες. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει και διαβάσει για περιστατικά βίας, εκβιασμού, εκφοβισμού, παραπληροφόρησης και υποκλοπής χρημάτων και προσωπικών στοιχείων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι γνωριμίες μέσω Διαδικτύου φαίνεται πως είχαν ακόμη πιο δραματικό επίλογο, όπως για παράδειγμα, στην πρόσφατη υπόθεση της 24χρονης Σίντεϊ Λουφ από τις ΗΠΑ. Η νεαρή εξαφανίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, λίγη ώρα αφότου ενημέρωσε τους φίλους της ότι θα έβγαινε ραντεβού με ένα άτομο το οποίο γνώρισε σε μια γνωστή εφαρμογή online dating. Δυστυχώς, η κοπέλα βρέθηκε δολοφονημένη και όλες οι υποψίες βρίσκονται πλέον πάνω στο διαδικτυακό της ραντεβού.
Όταν, λοιπόν, ψάχνεις τον ερωτά στο Ίντερνετ πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και κυρίως, προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Οι διαδικτυακοί θηρευτές ξέρουν πώς να δημιουργούν τα πιο ελκυστικά προφίλ για να προσελκύουν τα θύματά τους και αυτό πρέπει να το έχεις κατά νου. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιληφθείς ότι το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνείς στο Διαδίκτυο ίσως κρύβει κάτι…
Μην πας γρήγορα το φλερτ σας εκτός εφαρμογής
Μήπως, για παράδειγμα, σου ζήτησε αμέσως να μην επικοινωνείτε μέσω της εφαρμογής στην οποία γνωριστήκατε αλλά να ανταλλάσσετε προσωπικά μηνύματα ή email; Αν η απάντησή σου είναι «ναι», τότε να θυμάσαι πως οι απατεώνες ξέρουν πως τα apps και τα sites γνωριμιών μπορούν εύκολα να εντοπίσουν εκείνους που χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία και έχουν «ύποπτή» συμπεριφορά, για αυτό και «καίγονται» να επικοινωνήσουν μαζί σου με περισσότερο άμεσους τρόπους.
Έλεγξε το προφίλ του και τα μηνύματά του
Μην ξεχάσεις ακόμη να κάνεις μια διαδικτυακή έρευνα για εκείνον. Εκτός από το όνομά του, μπορεί να χρησιμοποιήσεις και κάποιες από τις φωτογραφίες του στην αναζήτηση εικόνων της Google προκειμένου να δεις ότι είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο. Επίσης, αν για παράδειγμα, οι φωτογραφίες από το προφίλ του και η επαγγελματική του κατάσταση δείχνουν πVς έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο μορφωμένο και επιτυχημένο σε πολλούς τομείς της ζωής του, αλλά τα μηνύματά του είναι γεμάτα από… ορθογραφικά λάθη, τότε πρέπει σίγουρα να ανησυχήσεις. Σε κάθε περίπτωση, σταμάτα την επικοινωνία μαζί του, αν δεις έστω κι ένα «ύποπτο» στοιχείο.
Μάθε γιατί δεν θέλει να σε συναντήσει
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, πως αν έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επικοινωνίας, βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην σε συναντήσει, τότε πιθανότατα δεν σου έχει πει όλη την αλήθεια για εκείνον. Μη διστάσεις να του μιλήσεις ειλικρινά και να του ζητήσεις εξηγήσεις όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους αρνείται να σε δει από κοντά (ακόμη κι αν τον φέρεις σε δύσκολη θέση).
Λάβε τα μέτρα σου όταν τον συναντήσεις
Όταν έρθει η στιγμή να τον συναντήσεις από κοντά (φρόντισε να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να γίνει αυτό) πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου. Συνάντησέ τον σε έναν δημόσιο χώρο, ενημέρωσε έναν φίλο σου πριν τον δεις (ώστε να ξέρει πού βρίσκεσαι και με ποιόν), απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ (ή αν δεν μπορείς, περιορίσου σε μια μπύρα) και τέλος, μην διστάσεις να σηκωθείς και να φύγεις από το ραντεβού αν παρατηρήσεις ή αισθανθείς κάτι ενοχλητικό ή ύποπτο.
Εκμεταλλεύου τα διαδικτυακά «εργαλεία» που υπάρχουν
Τέλος, μην ξεχάσεις να εμπιστευτείς την τεχνολογία προκειμένου να κρατήσεις τη ζωή και τα προσωπικά σου δεδομένα ασφαλή. Υπάρχουν πολλά διαδικτυακά προγράμματα και εφαρμογές που μπορείς να «κατεβάσεις» στον υπολογιστή και το smartphone σου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο διότι, όπως προαναφέραμε, δεν μπορείς να ξέρεις τι θέλει πραγματικά από εσένα εκείνος ο άγνωστος με τον οποίο ανταλλάσσεις μηνύματα. Υπάρχουν, επίσης, εφαρμογές οι οποίες δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με γνώμονα την ασφάλεια των γυναικών και μπορούν να σε βοηθήσουν να γυρίσεις στο σπίτι σου χωρίς να κινδυνέψεις ή να ειδοποιήσουν τους οικείους σου σε περίπτωση που χρειάζεσαι βοήθεια.
Ό,τι κι αν επιλέξεις να «κατεβάσεις», φρόντισε να θυμάσαι ότι στον κόσμο του Διαδικτύου δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για το ποιος ή τι κρύβεται στη άλλη πλευρά της οθόνης…