Τα μυστικά μιας πατάτας
ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ
Το γαλλικό pomme de terre (ελληνιστί πατάτα) είναι ο μαγικός καρπός της μαγειρική.
Η πατάτα είναι μία εξαιρετική πρώτη ύλη για φαγητά όχι μόνο λόγο γεύσης – ποιό παιδί δεν τις λατρεύει άλλωστε – αλλά και γιατί μπορείς να την μαγειρέψεις γρήγορα χωρίς να χρειάζεσαι απαραίτητως κάποιο συνοδευτικό – λίγο αλάτι και έτοιμη για σερβίρισμα.
Η πατάτα, όπως και το μήλο μαυρίζει όταν οξειδώνετε από την ατμόσφαιρα Είναι κάτι που γίνετε από την φύση, και ναι, μπορείτε να μουλιάζετε τις πατάτες σας για να μην μαυρίζουν, αλλά το μαγικό με την πατάτα είναι ότι όσο και να μαυρίσει δεν χάνει ούτε την φρεσκάδα ούτε την νοστιμιά της. Μόλις αντικρίσει το καυτό λάδι στο τηγάνι ξεχνάει το παρελθόν της και γίνεται σαν καινούρια. Μα πώς να μην λατρεύουμε ένα τόσο μαγικό καρπό;
Μην τολμήσετε όμως να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το κόλπο με το νερό, γιατί όσο πιο κρύο είναι το νερό που θα βάλετε τις πατάτες σας, τόσο πιο τραγανές θα γίνουν οι τηγανητές σας πατάτες. Χάσατε ένα μυστικό, κερδίσατε ένα άλλο.