Αστακός, ένας καλοκαιρινός πειρασμός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΟΥΛΗΣ
Πως ξεχωρίζουμε το φρέσκο, ψημένο αστακό;
Πολλές φορές τώρα που είστε την καρδιά του καλοκαιριού πηγαίνετε σε ψαροταβέρνες και τρώτε αμφιβόλου ποιότητας αστακούς. Όταν είναι ζωντανοί είναι εύκολο να τους ξεχωρίσετε και να επιλέξετε τον πιο φρέσκο, όταν όμως σας του ψήσουν δεν είναι το ίδιο.
Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τελικά πήρατε στο πιάτο σας τον αστακό που έχετε επιλέξει; Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι να ελέγξετε και τον ψημένο αστακό. Όταν σας τον φέρουν στην πιατέλα μπροστά σας τεντώστε τον αστακό. Αν είναι φρέσκος θα μπορείτε να τον επαναφέρετε στην κυρτή στάση του χωρίς καμία δυσκολία.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό που είναι αναγνωρίσιμο είναι ότι το βάρος του πρέπει να συνάδει με το μέγεθός του και όταν τον πιάνετε να μην είναι φτερό στον άνεμο. Τέλος αν δεν μυρίζει «ψαρίλα» και έχει μία μυρωδιά φρεσκάδα και θάλασσας μπορείτε να είστε σίγουρες ότι πρόκειται να φάτε ένα πραγματικό έδεσμα. Καλή όρεξη.