Η σκανδιναβική κουζίνα προσγειώνεται στην Αθήνα
Το νέο εστιατόριο Safka σερβίρει γκουρμέ Nordic cuisine και εμείς του δίνουμε τα εύσημα μας.
Κάθε βραδιά σε εστιατόρια που σερβίρουν εθνικές κουζίνες μπορεί να γίνει ένα γευστικό ταξίδι ανεκτίμητης αξίας. Και επειδή έχουμε πήξει με τις διαδρομές στην Ιταλία, το Μεξικό και την Κωνσταντινούπολη, με μεγάλη χαρά ακούσαμε για την άφιξη του πρώτου σκανδιναβικού εστιατορίου στην Αθήνα.
Οι Έλληνες δεν είναι γενικά εξοικειωμένοι με την κουλτούρα των Βόρειων χωρών (λίγο πολύ τα ΙΚΕΑ και τους ABBA ξέρουν), αλλά η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν ασχοληθεί περισσότερο με την ιστορία και σύγχρονη pop culture των σκανδιναβικών χωρών, έχουν γοητευθεί από τους ακρίτες της Βόρειας Ευρώπης. Ναι, δεν έχουν καμία σχέση με το μεσογειακό ταπεραμέντο μας και τις δικές μας παραδόσεις και ιδιοσυγκρασία, αλλά το διαφορετικό μπορεί να γίνει τόσο θελκτικό και ενδιαφέρον.
Η σκανδιναβική κουζίνα είναι πολύ γευστική και δημιουργική και το κίνημα της νέας Nordic Cuisine έχει απασχολήσει έντονα τον παγκόσμιο culinary τύπο. "Σεντόνια" έχουν γραφτεί για τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα μιας κουζίνας που δεν είναι ευρέως γνωστή, αλλά κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Μέχρι και οι New York Times αναφέρθηκαν εκτενώς στους Σκανδιναβούς σεφ που έχουν αναλάβει να κάνουν τη κουζίνα των Βόρειων χωρών παγκόσμιο trend.
Και μία χώρα όπως η Ελλάδα που η κουλτούρα της είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φαγητό δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα fine dining εστιατόριο nordic cuisine (γιατί τα κεφτεδάκια ΙΚΕΑ είναι κλασική fast food αξία μόνο ως διάλειμμα από τα ψώνια). Οι ιδιοκτήτες (ο Φινλανδός σεφ Samu Koskinen και η αδερφή του Marika) του Safka, λοιπόν, ανέλαβαν να καλύψουν το κενό αυτό στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.
Το Safka είναι ένα υπέροχο εστιατόριο. στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο με μοντέρνα, μίνιμαλ διακόσμηση που συνδυάζει φελλό και ξύλο με μεταλλικά στοιχεία και προς το παρόν σερβίρει ένα μικρό, αλά καρτ μενού που ακόμα διαμορφώνεται και εξελίσσεται, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε άμεσα.
Το φρυγανισμένο ψωμί βύνης ήταν μικρό θαύμα αρτοποιίας στο πιάτο του «Creamy Salmonmousse», ο πουρές καρότου στο «Juniper Berry Flavored Cured Beef» ένα δώρο για τον ουρανίσκο σας, ενώ η μους σολομού ικανή να σας δώσει ένα μικρό γευστικό οργασμό. Από τα κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε το ελάφι (Pressed Deer and Beef Shoulder) και αγαπήσαμε την υφή ενός κρέατος που μπορεί να γίνει μια νέα γευστική εμπειρία για όλους και "Barley Risotto" με το μαυροκρίθαρο να είναι το πρωταγωνιστής του πιάτου.
Μοναδικό ντεφό στη γεύση η ελάχιστα άψητη πατάτα που συνόδευε το μοσχάρι, αλλά και πάλι χανόταν μέσα στη πανδαισία των υπόλοιπων στοιχείων του πιάτου.
Η αλήθεια είναι ότι το Safka μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή που είδαμε στον κατάλογο των κρασιών του το αγαπημένο ροζέ κρασί, Cabernet D' Anjou, αλλά και το μενού από μόνο ήταν εξαιρετικό ικανοποιητικό για όσους ψάχνουν μια καινούργια γαστρονομική εμπειρία και θέλουν να γνωρίσουν μία νέα κουζίνα που θα τους συναρπάσει.
Το σέρβις είναι πολύ ενημερωμένο για το φαγητό και πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό και η μουσική που ακούσαμε από jazz classics μέχρι και Andrew Bird μαζί με τη διακόσμηση φτιάχνουν την τέλεια ατμόσφαιρα για να ζήσετε και να γευτείτε το απόλυτο δείπνο. Μια επίσκεψη θα σας πείσει.
info: Safka (Μ. Αλεξάνδρου 80-82 και Πηλέως, 210-5243340)