Αυτό το κέικ λεμονιού είναι τόσο νόστιμο που θα το τρως από το πρωί ως το βράδυ
Δύο συνταγές για κέικ με λεμόνι - η μία και με γιαούρτι - που μπορείς να φας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και για πρωινό και είναι ιδανικές για κάθε περίσταση.
Αν έχεις εξαντλήσει όλες τις εκδοχές για κέικ, αυτό με το γιαούρτι και το λεμόνι είναι σίγουρα μια καλή επιλογή που ίσως να μην είχες σκεφτεί - και ναι, μπορείς να το φας ακόμα και για πρωινό. Για την ακρίβεια, παρακάτω υπάρχουν δύο συνταγές - μία γαλλική και μία ιταλική - για να διαλέξεις αυτή που προτιμάς.
Το πιο νόστιμο κέικ λεμονιού που μπορείς να φτιάξεις μέσα σε 5 λεπτά
Τι είναι το κέικ με γιαούρτι και λεμόνι;
Το κέικ με γιαούρτι και λεμόνι είναι ένα απλό κέικ που φτιάχνεται με το κλασσικό γιαούρτι και φρέσκο χυμό και ξύσμα λεμονιού. Το όξινο γιαούρτι και ο χυμός αντιδρούν με τη μαγειρική σόδα ή το μπέικιν πάουντερ, γεγονός που επιτρέπει στο κέικ να φουσκώνει. Το γιαούρτι προσθέτει επίσης υγρασία και μια ιδιαίτερη γεύση στο κέικ. Ορισμένοι αρτοποιοί προσθέτουν φρέσκα φρούτα, όπως βατόμουρα, για να εξισορροπήσουν την οξύτητα. Πολλές χώρες έχουν τη δική τους εκδοχή του κέικ, αλλά μια από τις πιο γνωστές είναι το γαλλικό gâteau au yaourt.
4 συμβουλές για την παρασκευή κέικ με γιαούρτι και λεμόνι
Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να φτιάξεις ένα ελαφρύ, κέικ:
- Χρησιμοποίησε σκέτο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά. Για την παρασκευή κέικ γιαουρτιού προτίμησε μη ζαχαρούχο, πλήρες, απλό γιαούρτι από πλήρες γάλα. Αυτό θα δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό γευστικό κέικ με πλούσια, βουτυρένια ψίχα.
- Προσάρμοσε τις γεμίσεις. Εκτός από τον φρέσκο χυμό και το ξύσμα λεμονιού, μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις αυτή την απλή συνταγή στις γευστικές σου προτιμήσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις sour cream στη ζύμη για έξτρα γεύση. Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις το φυτικό λάδι με το πιο καλό ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα αγαπημένα σου μπαχαρικά στη ζύμη για να φτιάξεις διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς, ή ανακάτεψε μερικά κομματάκια σοκολάτας, βατόμουρα ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για λίγη ποικιλία στην υφή.
- Πειραματίσου με διαφορετικές γαρνιτούρες. Ολοκλήρωσε αυτό το κέικ με διάφορες γαρνιτούρες για να αλλάξεις την εμφάνισή του. Βάλε φρέσκα φρούτα, όπως μούρα. Ρίξε γλάσο κρέμας τυριού, σως καραμέλας ή σοκολάτας στην κορυφή για λίγη επιπλέον γλύκα. Πασπάλισε την κορυφή του κέικ με ζάχαρη άχνη ή σέρβιρε το κέικ με μια μπάλα παγωτό βανίλια, σαντιγί ή crèmefraîche για ένα δροσερό, κρεμώδες τελείωμα. Ή, απόλαυσε τη γεύση λεμονιού με ένα γλάσο λεμονιού από ζάχαρη άχνη.
- Φτιάξε ατομικά κέικ. Για ατομικά γλυκά, μοιράσου το μείγμα ομοιόμορφα στα cups μιας φόρμας για μάφιν ή cupcakes.
Πώς να φτιάξεις το κέικ με γιαούρτι και λεμόνι;
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Συστατικά
- Βούτυρο ή αντικολλητικό σπρέι για το ταψί
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- ½ φλιτζάνι απλό γιαούρτι πλήρους γάλακτος
- 3 μεγάλα αυγά
- ¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ φλιτζάνι φυτικό λάδι
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Βάλε βούτυρο σε μια φόρμα για κέικ για να μην κολλήσει το μείγμα.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπα μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπα τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
- Ανακάτεψε τα δύο μείγματα.
- Πρόσθεσε το λάδι.
- Βάλε το μείγμα στη φόρμα κέικ, με τέτοιον τρόπο ώστε η επιφάνεια να είναι ίσια.
- Ψήσε το κέικ για περίπου 40 λεπτά για ένα στρογγυλό κέικ ή 50 λεπτά για ένα μακρόστενο.
- Βγάλε το κέικ από τον φούρνο και άφησέ το να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το βγάλεις από τη φόρμα και άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου.
Το λάθος που κάνεις και δεν πετυχαίνεις το κέικ το ξέρουν μόνο οι καλύτεροι pastry chefs
Μία άλλη εκδοχή για κέικ λεμονιού έχει άρωμα Ιταλίας
Αυτό το ιταλικό κέικ λεμονιού προέρχεται από τη Σικελία, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί συστατικά από τη νότια ιταλική περιοχή - τα λεμόνια είναι ένα από αυτά και η ποιότητά τους είναι κάτι παραπάνω από καλή.
Ωστόσο, τα δύο συστατικά που κάνουν αυτό το κέικ λεμονιού ακόμα καλύτερο από κάθε άλλο κέικ λεμονιού είναι η προσθήκη ρικότα και πολέντα - και τα δύο ιταλικά τυριά.
Τι άλλο περιέχει αυτό το ιταλικό κέικ λεμονιού;
Μαζί με τη ρικότα και την πολέντα, τέσσερα άλλα συστατικά δίνουν ζωή σε αυτό το ιταλικό κέικ λεμονιού.
Τόσο ο χυμός όσο και η φλούδα λεμονιού χρησιμοποιούνται σε αυτό το κέικ. Η φλούδα του λεμονιού χτυπάται με το βούτυρο και τη ζάχαρη και καθώς συμβαίνει αυτό, απελευθερώνει έλαια - που διαχέονται όμορφα σε όλο το μείγμα του κέικ.
Για αυτό το κέικ, μπορείς να επιλέξεις ακόμα ένα αλεύρι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που φουσκώνει μόνο του. Αυτό είναι ιδανικό για κέικ, καθώς δεν αναπτύσσει γλουτένη όσο ένα αλεύρι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες (π.χ. αλεύρι ψωμιού). Έτσι, επιτυγχάνεται ένα κέικ με ελαφριά και τρυφερή ψίχα. Τέλος, χρειάζεσαι ακόμα τρία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
Η οξύτητα από το λεμόνι και η κρεμώδης και ελαφρώς αλμυρή γεύση από τη ρικότα κάνουν αυτό το κέικ ένα απίστευτα ισορροπημένο και όχι τόσο γλυκό κέικ που μπορεί να καταναλωθεί σε όλες τις ώρες της ημέρας.
4 βήματα για να φτιάξεις το ιταλικό κέικ με λεμόνι
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώνεις τη φόρμα.
- Χτυπάς μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν κρεμώδες μείγμα. Προσθέτεις σταδιακά τη ρικότα και χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτεις τα αυγά, ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτεις το αλεύρι, την πολέντα, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού στο μείγμα βουτύρου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μεγάλη μεταλλική κουτάλα για να ανακατέψεις τα υλικά μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρεις το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ισιώνεις την επιφάνεια.
- Ψήνεις για περίπου 45 λεπτά. Το αφήνεις στη φόρμα για 10 λεπτά πριν το μεταφέρεις σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη για να σερβίρεις.
Τώρα ξέρεις τι θα φας αύριο για πρωινό!